Kako negovati mlečne zobe

Kako negovati mlečne zobe

Otroci se kmalu po rojstvu pričnejo soočati z bolečinami v ustih, oz. z občutkom pritiska, srbečice, občutljivosti ali razdražljivosti v dlesni.

Izraščanje mlečnih zob se namreč začne že okrog četrtega mesece starosti in se zaključi pri približno treh letih.

In običajno povzroča to nelagodje tako otrokom kot staršem.

V tem času se lahko malčkom omogoči grizenje grizal, ki so nekoliko ohlajena v hladilniku, trše sadje ali zelenjava. Dlesni pa jim lahko zmasiramo tudi s prstom.

Če je razdraženost še vedno velika pa zobozdravniki svetujejo uporabo različnih mazil, občasno tudi zaužitje paracetamola.

Otroku zraste 20 mlečnih zob, ki mu olajšajo žvečenje in pravilen govor. Imajo pa tudi pomembno vlogo pri pravilnem razvoju čeljusti, saj pripravljajo prostor za stalne zobe.

Skrb zanje je izrednega pomena za otrokovo dobro počutje.

Ob neustrezni ustni higieni karies in druge zobne bolezni napadejo prve zobe. Tekoči obroki in jemanje zdravil v obliki sladkih sirupov preko noči, brez naknadnega ščetkanja pripomorejo k razvoju nevšečnosti v ustih.

Napredujoči karies povzroči odmrtje zoba in posledično vnetje ob vršku korenine, kjer se nahaja zasnova za stalni zob. Otroka moramo tako izpostaviti neprijetni intervenciji zobozdravnika.

Če je le mogoče poskusimo poskrbeti za dober imunski sistem naših otrok, uživanje obrokov s čim manj sladkorja in ustrezno ustno higieno. 

Dobra ustna nega obsega čiščenje zob dvakrat na dan, z uporabo zobne ščetke in zobne paste, ki sta primerni starosti otroka.

Na ščetko nanesemo količino zobne paste v velikosti graha. Kljub temu, da smo starši pogosto utrujeni, je otroke pri čiščenju treba nadzirati in jim pomagati.

Pravilno ščetkanje je veščina, ki zahteva dobre fino-motorične sposobnosti in orientacijo, hkrati pa terja 2 - 3 minutno osredotočenost. Otroci običajno temu namenijo premalo pozornosti. 

Za preverjanje čistoče zob, se lahko občasno uporabijo tabletke, ki obarvajo zobne obloge in pokažejo kateri deli zobnih površin niso dobro očiščeni.

Mlečni zobje izpadajo postopno, v celoti običajno do 12 leta starosti. Stalni zobje pričnejo izraščati okoli 6 leta. Priskrbimo in vzdržujmo pogoje za njihovo zdravo stanje, saj je dentalni strah prisoten že pri odraslih, kaj šele pri otrocih. S tem se izognemo stresu za celotno družino.