Guarana in njena uporaba

Guarana in njena uporaba

Gurana zvišuje nivo energije, moči in fizične vzdržljivosti.  Guarana vsebuje guaranin, ki je skoraj identičen kofeinu, le da počasneje absorbira v krvni obtok in ima zato daljši, bolj enakomeren učinek.

Gurana (latinsko Paulliniacupana) zvišuje nivo energije, moči in fizične vzdržljivosti.
Guarana vsebuje več aktivnih učinkovin in visoke hranilne vrednosti, predvsem pa izstopajo fitokemikalije (teobromini, saponini, tanini in katehini), ki so močni antioksidanti, zato pomagajo upočasniti in preprečevati razvoj številnih bolezni. Za teobromin velja tudi to, da aktivno sodeluje pri izgorevanju maščob, zato ga je možno najti v številnih pripravkih za izgubo telesne teže in proti celulitu. Guarana vsebuje guaranin, ki je skoraj identičen kofeinu, le da počasneje absorbira v krvni obtok in ima zato daljši, bolj enakomeren učinek. Guarana izboljšuje spomin, zavira apetit, čisti krvni obtok, spodbuja metabolizem, lajša glavobole in pospešuje kurjenje maščob. Zaradi svojega širokega delovanja res ni presenetljivo, da so ji ljudje nadeli ime »eliksir dolgega življenja«. Več o guarani si lahko preberete TUKAJ.

Uporaba guarane v prahu

Vmešajte 1 g (1/3 čajne žličke) na dan v sveže iztisnjen sok, smoothie ali vodo. Učinkuje kot 2 skodelici kave. Guarane ni priporočljivo uživati med nosečnostjo ali dojenjem, ob visokem krvnem tlaku, boleznih srca ali sladkorni bolezni.