5 nasvetov za naravno nego kože

5 nasvetov za naravno nego kože

Zamolčana dejstva o naravni negi kože …

Je nega z naravno kozmetiko morda le modna muha?

Ali pa je ravno to prava pot do lepe in sijoče kože?

Pa poglejmo ...

Naša koža morda na prvi pogled izgleda kot neprebojen plašč, ki nas ščiti pred vsemi zunanjimi dejavniki, tudi pred nekaterimi - ne ravno naravnimi - kozmetičnimi izdelki.

A temu ni ravno tako.

Ne glede na to, kakšno kozmetiko uporabljamo, le-ta ne ostane samo na površini naše kože.

Cilj vsakega kozmetičnega izdelka je ravno v tem, da prodre do plasti, kjer opravi svojo »nalogo«. Pa naj bo to vlaženje, zmanjševanje vpliva staranja ali delovanje na izločanje naših lojnic.

Ko se enkrat preparat znajde v koži, je naslednja postaja naš krvi obtok, ki del uporabljenega izdelka ponese po celotnem telesu, tudi do celic naših vitalnih organov.

Če so te sestavine naravne in neškodljive, nas ob tej novici ne bo nič skrbelo. Če pa so naše kozmetične flaške polne nepoznanih sintetičnih sestavin, pa se bomo verjetno vsaj malo zamislili.

Kljub temu še vedno obstaja nekaj polemik glede naravne kozmetike, ki po naše mnenju izhaja iz nepoznavanja določenih dejstev, s čimer ji vsekakor delamo veliko krivico.

Zato bi ti rade v nadaljevanju pojasnile nekaj pogosto zamolčanih dejstev o naravni kozmetiki, da boš lahko ohranila lepo kožo brez vnosa škodljivih snovi.

1. Naravno JE učinkovito!

To dejstvo dviga največ prahu, saj nekateri še vedno verjamejo, da naravno ne more biti tako učinkovito kot laboratorijsko proizvedeno.

Ampak… pogosto se namreč zgodi, da nam kožne težave povzročajo ravno konzervansi in kemikalije, kot so parabeni, ftalati, sintetične dišave, mineralna olja, silikon in formaldehid, ki se dodajajo kozmetiki, da bi podaljšali njeno življenjsko dobo oz. naredili izdelek bolj mazljiv, dišeč in cenovno ugodnejši.

Vse te kemične sestavine morda na kratek rok res pripomorejo k lepšemu izgledu kože, a se na dolgi rok kopičijo v našem telesu in lahko povzročajo alergije, hormonska neravnovesja, padec imunskega sistema in celo celične mutacije, ki se lahko izkažejo kot karcinogene.

Medtem pa naravne sestavine že v snovi vsebujejo vitamine, minerale in antioksidante, saj so proizvedene iz naravnih sestavin, ki ne predstavljajo nevarnosti za naše zdravje.

Prav tako pa naša koža potrebuje ravno te sestavine, da ostane zdrava in sijoča.

Obenem pa se sestavine v naravni kozmetiki ne skušajo vmešavati v naravne procese, ki potekajo v telesu, pač pa jih maksimalno podprejo.

Zatorej… naravna kozmetika ni samo učinkovita, je tudi VARNA.

2. Naravno ne pomeni nujno kakovostno

Pogosto smo priča raznim nakupom kozmetike, na kateri na veliko piše “naravna”. Ko pa preverim iz česa je sestavljena, hitro ugotovim, da to velja le za del sestavin in da še tiste niso bile pridelane na ekološki način.

Zato je potrebno biti pazljiv ...

Ko izbiramo naravno, si ne bomo naredili usluge, če bomo izbrali prvi najcenejši izdelek, ki nam je prekrižal pot, ne da bi preverili kakovost sestavin uporabljenih v izdelku.

Zato je pomembno, da se pri izbiri kozmetike prepričamo, da je bila le-ta narejena iz ekološko pridelanih sestavin in da ji niso bile dodane že prej omenjene kemikalije.

3. Za vsak tip kože se najde primerno olje

Če spadaš med tiste, ki imajo aknasto kožo, je velika verjetnost, da te ob omembi olja na koži spreleti srh. Ampak niso vsa olja enaka in vsekakor niso vsa dobra za tvoj tip kože. Pri njih je namreč zelo pomembno, da vemo, katera so komedogena in mašijo naše pore in katera niso.

Če boš za nego svoje mastne kože uporabila kokosovo olje, se tvoji koži ne piše najbolje, saj velja za eno bolj komedogenih olj.

Na drugi strani pa lahko brez skrbi za svojo kožo uporabiš konopljino ali šipkovo olje, ki bosta zaradi svojih protivnetnih lastnosti na tvojo kožo delovali pomirjevalno in regenerativno.

V kolikor imaš bolj suho ali že zrelejšo kožo, lahko šipkovemu olju dodaš arganovo in poskrbiš za pravo regenerativno eksplozijo z anti-age učinkom.

4. Tudi kozmetika brez parfumov ima lahko prijeten vonj

Ti je všeč, če kozmetika diši? Tudi nam. A naj ti zaupamo eno skrivnost … Ko se enkrat za vselej odločiš, da ne boš več uporabljala izdelkov, ki vsebujejo umetne parfume in boš raje izbirala tiste, ki vsebujejo izvlečke pravih rastlin (eterična olja, hidrolate, izvlečke sadja …), boš ugotovila, da parfumi dejansko smrdijo.

Najhuje je to, da je kozmetična industrija začela parfume uporabljati v prav vseh izdelkih – kremah, šamponih, gelih za tuširanje, čistilcih za obraz, tonikih, lakih za nohte, čistilih, sredstvih za osveževanje prostorov – vse zato, da bi prikrili vonj po kemičnih sestavinah, ki jih ti izdelki vsebujejo.

Parfumi ne samo, da dražijo našo kožo od zunaj, ampak povzročajo tudi resnejše težave kot so alergije, migrene, astmo, slabost, motnje živčnega sistema, okvare jeter in ledvic.

Zato ti svetujemo, da se jih maksimalno izogibaš in raje izbereš izdelke, ki vsebujejo izvlečke pravih rastlin in tako izkoristiš tudi njihove zdravilne ali terapevtske učinkovine.

5. Manj je več ...

Ena glavnih napak, ki jo predvsem ženske delajo, je, da imajo v kopalnici nešteto izdelkov za čiščenje in toniranje kože, pravo zbirko serumov in kremic, za povrhu pa še celo paleto pilingov in obraznih mask.

In večje, kot so težave s kožo, več izdelkov običajno uporabi, da bi te težave rešila – učinek pa je ravno obraten.

Naša koža ima namreč zelo pomembno barierno funkcijo, ki nas ščiti pred mehanskimi dejavniki, UV-sevanjem, mikroorganizmi, izhlapevanjem vode in vdorom snovi iz okolja.

S pregrobim čiščenjem in nanašanjem agresivnih izdelkov lahko poškodujemo barierno funkcijo, zaradi česar začne naša koža izgubljati vlago, saj je bariera ne more zadržati.

Najpogostejša posledica tega je, da koža postane izredno suha in brez sijaja, zaradi česar se še hitreje stara. Izgubljanje vlage pa gre lahko tudi v drugo skrajnost – v pretirano proizvajanje sebuma – s čimer se koža trudi zaščititi pred izgubo vlage. To na dolgi rok pelje do še več aken in ogrcev.

Zato je pomembno, da smo do svoje kože, predvsem na obrazu, karseda nežni, sploh ko govorimo o čiščenju. Obenem pa jo moramo razvajati le z izdelki, ki krepijo njeno obrambno funkcijo – za kar je naravna kozmetika, ki je polna antioksidantov, odlično orodje.

In za to ne potrebujemo nešteto izdelkov, ampak le kakšen nežen čistilec, kakovosten hidrolat, ki bo poskrbel za toniranje, olje, primerno tipu kože in kakšno naravno vlažilno kremo.

Verjemi … tvoja koža ti bo hvaležna. : )

Naj bo to za danes vse, če pa slučajno želiš izvedeti, katere izdelke ti za nego tvoje kože priporočamo Malince, pa klikni na to povezavo.

Komentarji (0)

Oddan še ni bil noben komentar. Oddaj svoj komentar in sodeluj v mesečni nagradni igri.