Akne – zakaj nastanejo in kako si lahko pomagamo?

Akne – zakaj nastanejo in kako si lahko pomagamo?

Akne so pogosta kožna bolezen, ki jo zlahka prepoznamo po mozoljih, ki se pojavijo na obrazu in hrbtu. Ko ljudje pomislijo na akne, jih običajno povezujejo z mladostjo. To je zato, ker se pri približno 85 % ljudi akne pojavijo med 12. in 24. letom starosti. Kaj pa, ko se akne pojavijo pri odraslih?

Akne običajno niso nevarne in pogosto izginejo same. Vendar lahko pustijo brazgotine na koži še dolgo potem, ko izginejo. Tako akne kot njihove brazgotine lahko vplivajo na človekovo samozavest. Zato je pomembno obvladati akne in njihov potencialni vpliv že v času nastajanja.

Na enem mestu smo zbrali 7 priporočil, kako omiliti izbruh aken ...

1. Izogibajmo se hrani, ki vsebuje sladkor
Živila z visoko vsebnostjo sladkorja in rafinirani ogljikovi hidrati zvišajo raven sladkorja v krvi. Strokovnjaki se strinjajo, da so rafinirani ogljikovi hidrati in sladka hrana povezani z aknami. Njihovo uživanje lahko poslabša simptome. V skladu s tem lahko uživanje hrane z manj rafiniranega sladkorja izboljša akne.

Priporočljivo je predvsem uživanje sadja, zelenjave, stročnic in oreščkov. Uživanje ustrezne prehrane, tako zmanjšuje proizvodnjo kožnega olja oz. sebuma in vnetja na koži.

2. Vitamin B3 oziroma niacin
Niacinamid je oblika vitamina B3 (niacina). Vitamin B3 služi kot podpora zdravi koži, živcem, črevesju ...
Zadostna količina niacinamida v telesu pomaga pri:

  • aknah,
  • gubah in
  • temnih lisah,

saj omeji proizvodnjo sebuma, zmanjšuje vnetje kože in krepi kožno pregrado oz. bariero. Vitamin najdemo v prehranskih dopolnilih, kot je B kompleksu, kjer je poleg njega še ostalih 7 vitaminov B.

3. Omejimo vnos mleka
Mlečni izdelki imajo visoko vsebnost kalcija, ki je za telo zdrav in pomaga graditi močne kosti. Vendar lahko pri ljudeh, ki uživajo veliko mlečnih izdelkov, povzročijo nastanek vnetnih procesov in aken, pri tistih, ki jih že imajo pa lahko stanje precej poslabšajo.

4. Omega 3 maščobne kisline
Omega 3 maščobne kisline so ene izmed najbolj zdravih maščob, ki jih lahko uživamo. Pomagajo zmanjšati vnetja in zaščititi srce, možgane in oči. Naše telo potrebuje omega 3 maščobe za optimalno zdravje, zato je pomembno, da jih zaužijemo s hrano ali dodatki, saj jih telo samo ne more izdelati. Dokazano je, da imajo ljudje, ki uživajo več omega 3 maščobnih kislin manjše tveganje za akne, tistim, ki jih že imajo, pa se lahko stanje izboljša.

Kako torej do več omega 3 maščob?

Omega 3 esencialne maščobne kisline so tiste maščobe, ki jih v naravi najdemo v ribah, algah in nekaterih semenih ter oreščkih. Lahko pa izberemo tudi kapsule Omega 3, prehransko dopolnilo, ki je naravno in pridobljeno iz alg, ki so odlična in okolju prijazna alternativa omega 3.  

5. Sprostitvene tehnike
Vsi smo občasno pod stresom, zato so sprostitvene tehnike, kot sta joga in meditacija še toliko bolj zaželene. Lahko razbremenijo stres, večina se jih osredotoča na dihanje in pomaga pregnati negativne misli in čustva. Stres lahko poslabša akne, saj hormoni, ki se sproščajo v času stresa:

  • povečajo proizvodnjo maščobe v koži,
  • povečajo vnetje kože,
  • upočasnijo celjenje ran zaradi aken.

6. Cink
Cink je esencialni mineral. Naše telo ga potrebuje za vzpostavitev in delovanje več funkcij v telesu. Ljudje z aknami imajo po navadi nižje ravni cinka v svojem telesu. Dodatki cinka lahko pomagajo izboljšati akne z zmanjšanjem vnetja in nastajanja kožnega olja.

Če želimo cink zaužiti iz rastlinskih virov, pazimo, da zraven zaužijemo tudi nekaj beljakovin. Absorpcija cinka je zaradi prisotnosti fitinske kisline in manjšega deleža beljakovin v hrani rastlinskega izvora namreč manjša kot pri hrani živalskega izvora.

Rastlinski viri cinka so stročnice, kot sta fižol in čičerika. Posebno bogat vir cinka so tudi indijski oreščki, mandlji in arašidi, zato jih uživajmo kot prigrizek ali pa si privoščimo koncentrirano obliko naravnih namazov, kot so arašidov namaz, namaz iz indijskih oreščkov ali mandljev namaz.

Hrano lahko popestrimo tudi s semeni, kot so npr. bučna, sezamova, sončnična. 

Druga živila, bogata s cinkom, so še riž in polnozrnata žita, odličen vir so tudi ovseni kosmič.

Cink je torej v številnih živilih, pomembno je predvsem, da si privoščimo pestro in raznoliko prehrano, ki vsebuje ta pomemben element.

7. Piling
Piling je postopek odstranjevanja odmrlih celic s površine kože. Posledica uporabe pilinga je pogosto tudi čista in bolj gladka koža. S pilingom iz kože odstranimo olje, odmrle kožne celice in bakterije, ki se drugače lahko naberejo na koži in povzročijo akne. Fizični piling obraza pomaga preprečiti to kopičenje in izboljša videz kože. Nekoliko lahko pomaga tudi pri brazgotinah po aknah, vendar je v tem primeru priporočljivo uporabiti tudi druga sredstva.

Akne so torej rešljive, najprej pa je vsekakor treba začeti pri prehrani in preprečevanju pomanjkanja bistvenih hranil ter preprečevanju vnetij v telesu, do katerih privede napačna prehrana. Ko ta temelj nadgradimo z dobro kozmetiko, pa lahko naša koža ponovno zasije ...

Komentarji (0)

Oddan še ni bil noben komentar. Oddaj svoj komentar in sodeluj v mesečni nagradni igri.