Znaki in vzroki anemije ter kako si pomagati

Znaki in vzroki anemije ter kako si pomagati

Slabokrvnost imenujemo pojav, ki pomeni, da je v naši krvi premalo zdravih rdečih krvničk za prenos kisika do telesnih organov. Tak pojav ima številne posledice, žal pa je tudi zelo pogost, saj naj bi se po podatkih Svetovne zdravstvene organizacije z njim srečevala kar tretjina svetovnega prebivalstva …

Obstaja veliko različnih vrst anemije oz. vzrokov zanjo – npr. tista, ki se pojavi zaradi premalo vitamina B12. Najpogostejša vrsta anemija pa je tista, ki se pojavi zaradi pomanjkanja železa. Pogosta je pri otrocih v fazi rasti, saj ti takrat potrebujejo več železa, pri starejših, ki imajo različne kronične bolezni in pogosto tudi zdravila za redčenje krvi, pri ljudeh, ki ne jedo mesa, pri nosečnicah, ki potrebujejo železo še za rast plodu, pri zelo aktivnih ljudeh in pri ženskah z obilnimi menstrualnimi krvavitvami.

Slabokrvnost pomeni, da je sposobnosti krvi za prenos kisika po telesu zmanjšana, kar lahko vodi do razvoja številnih bolezni in drugih zdravstvenih težav.

Najpomembnejšo vlogo za kroženje kisika v telesu opravljajo rdeče krvničke, ki vsebujejo hemoglobin z železom. Ta nase veže kisik, ki potem potuje do vseh celic. Če je v krvi premalo hemoglobina oz. rdečih krvničk, torej premalo tega »prevoznega sredstva kisika«, je preskrba organov s kisikom otežena.

Zaradi tega lahko pride do različnih simptomov, kot sta utrujenost in šibkost, pojavijo pa se lahko tudi vrtoglavice, nezmožnost koncentracije, hitra zasoplost, težje opravljanje fizičnih aktivnosti, srčne palpitacije pa tudi slaba koža, suhi ustni kotički, bledica in občutek hladu. Pojavijo se lahko tudi krhki nohti in izpadanje las

Te simptome radi pripišemo stresu in hitremu tempu življenja, s tem pa povzročimo, da je slabokrvnost odkrita šele, ko že resno vpliva na naše zdravje in kakovost življenja. Če smo tore dlje časa utrujeni ali pa imamo kakšnega od zgoraj naštetih znakov, je dobro, da se oglasimo pri zdravniku, ki bo preveril našo krvno sliko in ugotovil, ali imamo v krvi dovolj železa.

Pri ženskah znašajo normalne vrednosti hemoglobina v krvi od 120–160 g/L, pri moških pa od 140–180 g/L.

Ko zdravnik odkrije, da imamo premalo železa, nam običajno predpiše železo v obliki tablet, kapsul ali sirupa. Pomagamo pa si lahko tudi na naravne načine – še posebej, če smo se s slabokrvnostjo že spopadli, poznamo simptome in vemo, da smo nagnjeni k slabokrvnosti.

Kateri so ključni elementi v boju proti slabokrvnosti?

Pri premagovanju slabokrvnosti najbolj pomagajo železo, vitamini B2, B12, vitamin B9, ki ga bolje poznamo kot folat, vitamina A in C, ki pomagata telesu, da lahko bolje absorbira železo, pomembni pa so tudi minerali, kot je baker. Vsa ta mikrohranila močno vplivajo na tvorbo rdečih krvničk, ki opravljajo nalogo prenašanja kisika po telesu.

Ker prehrana običajno ne vsebuje vseh teh hranil, je treba posebej dobro poskrbeti za to, da uživamo hrano, ki je bogata s temi mikrohranili. Za absorpcijo železa iz hrane poskrbijo predvsem vitamini C in A ter riboflavin B2, zato je dobro, da hrano, ki je bogata z železom, kombiniramo s svežim sadjem in predvsem zelenolistno zelenjavo, da lahko telo vsrka vse pomembne sestavine.

Še posebej, če sodimo v katero od skupin, za katero je značilno pomanjkanje, je priporočljivo, da vsake toliko časa preverimo, kako je z železom v naši krvi in ob morebitnem večjem pomanjkanju posežemo tudi po prehranskih dopolnilih. Poleg železa moramo najprej poskrbeti tudi za vitamin C in vitamine B, najbolje, da kar ves spekter B-kompleks.

Pri premagovanju slabokrvnosti pa ni pomembna le spodbujena tvorba rdečih krvničk, ampak tudi zaščita rdečih krvničk, za kar poskrbijo antioksidanti. Pomembno je torej uživanje hrane, ki je čim bolj barvita, saj to kaže na vsebnost antioksidativnih elementov.

Živila za pomoč proti slabokrvnosti …

V živilih lahko najdemo dve obliki železa. Železo v rastlinski hrani imenujemo nehemsko železo. Železo v živalski hrani pa je vezano na beljakovine (hemoglobin in mioglobin) in se imenuje hemsko železo. Železo iz živalskih virov se lažje absorbira kot nehemsko železo, z dodajanjem vitamina C pa mu lahko pomagamo, da se absorpcija izboljša.

Hrana, bogata z železomOdlični viri železa so:
• pusto rdeče meso,
• perutnina,
• jagnjetina,
• ribe,
• jetra,
• rakci in školjke …

V hrani rastlinskega izvora pa železo vsebujejo:
• zelenolistna zelenjava (špinača, motovilec, rukola),
• oreščki,
• stročnice (fižol, čičerika, leča),
• semena (bučna, sončnična, chia semena),
• suhe marelice,
• paradižnik,
• alga spirulina …

Sladka pomoč za več železa …

Nepričakovana in dobrodošla novica za vse ljubitelje temne čokolade je ta, da lahko tudi s temno čokolado zaužijemo nekaj železa. 28 gramov vsebuje približno 3,4 mg železa. Pri tem pazimo le, da izberemo bolj zdravo različico čokolade, ki ne vsebuje dodanih sladkorjev. Taka je npr. temna čokolada s stevijo.

Chia semena so še ena taka zanimivost, saj vsebujejo kar 3-krat več železa kot špinača. Poleg tega vsebujejo tudi ogromno vlaknin, beljakovin, antioksidantov in omega-3 maščobnih kislin.

Zelena barva za več železa …Spirulina iz ekološke pridelave

Z zdravo prehrano, bogato z zelenimi živili, oreščki in semeni, morskimi sadeži, mesom, fižolom ter z vitaminom C bogatim sadjem in zelenjavo dobimo železo, ki ga potrebujemo za obvladovanje anemije, hkrati pa poskrbimo za to, da so naši obroki uravnoteženi, kar bo pozitivno učinkovalo na celotno telo.

Najbolj znana zakladnica železa so vsekakor zelenolistna živila. Na okusne načine lahko pripravimo špinačo, ohrovt in blitvo. Lahko jih kuhamo na pari, dušimo, sesekljajmo in dodamo solati ali pa si pripravimo zdrav zelen smuti. V zeleni smuti pa lahko dodamo še eno živilo, ki bo vsebnost železa še dodatno povečalo.

To je alga spirulina, ki je eno najbolj priljubljenih živil za naravno pomoč in podporo, kadar potrebujemo več železa. Uživamo jo lahko v obliki prahu, ki ga vmešamo v smutije, juhe ali druge jedi, ali pa še bolj preprosto – v obliki stisnjenk oz. tabletk, ki jih na priročen način hitro zaužijemo.

Telo na ta način oskrbimo z dodatnim naravnim železom, pa tudi z drugimi vitamini, minerali in celo beljakovinami. Gre namreč za pravo super živilo, ki je tako posebno, da ga je astronavtom predpisala celo NASA.

Z nekaj popestritve svojega jedilnika lahko tako premagamo slabokrvnost in si povrnemo življenjsko energijo, ki jo v vsakdanjem tempu vsekakor še kako potrebujemo. 

Komentarji (0)

Oddan še ni bil noben komentar. Oddaj svoj komentar in sodeluj v mesečni nagradni igri.