8 nasvetov, kako ohraniti elastičnost kože

8 nasvetov, kako ohraniti elastičnost kože

Človeško telo je čudežni ustroj in taka je tudi naša koža, ki ima neverjetno super moč, da se krči in razteza. Koža je vsekakor veliko več kot le naš videz, lepa in mladostna koža pa je kljub temu ne le privlačna, ampak tudi odraz naše vitalnosti. Kaj pa se zgodi, ko sposobnost raztezanja in krčenja, ki jo imenujemo elastičnost kože, začne upadati? Takrat se soočimo z eno najbolj neizprosnih resnic staranja – s pojavom gub in ohlapne kože ... 

Elastičnost kože je sposobnost, da se koža raztegne in se nato vrne v prvotno oblik, izguba elastičnosti pa se imenuje elastoza. Je naravni del procesa staranja, ki ustvarja ohlapno kožo in gube. S staranjem začnemo izgubljati kolagen in elastin, dve bistveni komponenti, ki sta potrebni za ohranjanje elastičnosti kože. 

Dejavniki tveganja za zmanjšano elastičnost kože in nastanek gub so: 
* starost, 
* čezmerna izpostavljenost soncu, 
* kajenje, 
* onesnaženje. 

Do 60 % razlik v staranju kože ljudi je lahko posledica genetike. Na ostalih 40 % pa lahko zelo dobro vplivamo sami, če le poznamo trike, kako čim bolj ohraniti elastičnost kože. Nekaj najbolj pomembnih smo zapisali v nadaljevanju … 

1. Omejimo izpostavljenost sončni svetlobi 

Strokovnjaki priporočajo, da smo sončni svetlobi izpostavljeni vsaj 5–15 minut, 2–3-krat na teden. To lahko vpliva na boljše razpoloženje, več energije ter boljši spanec.  

Vsekakor pa moramo biti pri izpostavljanju soncu previdni, saj lahko čezmerna izpostavljenost hitro povzroči sončne opekline, staranje kože, pigmentne lise ali celo kožnega raka, zato moramo najti pravilno ravnovesje ali pa se sončni svetlobi izpostavljati pretežno zjutraj in zvečer. 

Zmanjšana elastičnost kože je ključna značilnost staranja kože zaradi izpostavljenosti sončni svetlobi, saj povzroči oksidativno škodo.  

Dobre prakse zaščite pred soncem, ki jih priporočajo strokovnjaki za zmanjšanje staranja kože, so naslednje: 
* Uporaba kreme za zaščito pred soncem z zaščitnim faktorjem vsaj 30 ter njena večkratna uporaba. 
* Nošenje oblačil za zaščito pred soncem. 
* Izogibanje izpostavljenosti soncu v času največjega UV-sevanja (med 11.00 in 15.00 poleti). 
* Iskanje sence, kadar koli je to mogoče. 
* Izogibanje uporabi sončenja v zaprtih prostorih (solarij …). 

2. Kolagen 

Kolagen je beljakovina, ki nam pomaga graditi kožo, kosti in sklepe. Ljudje uporabljajo kolagenske dodatke največ za: 
* zdravje kože, 
* proti bolečinam v sklepih in 
* za rast las. 

Vsebnost kolagena v koži se s staranjem naravno zmanjšuje. Dodatki kolagena lahko proti gubam pomagajo tako, da kožo obnovijo, ji povrnejo elastičnost in hidracijo.  

Ker je kolagen navadno živalskega izvora, se lahko odločimo za izdelke, za katere je bil navdih najden v naravi, da bi bil kot kolagen iz hrane. Taka je posebej razvita mešanica – Kolagen UP, ki vsebuje le naravne rastlinske izvlečke in aminokisline, iz katerih je sestavljen kolagen v telesu. 

3. Zadostna hidratacija 

Voda je za naše življenje nujna, saj podpira skoraj vsak proces v našem telesu. Voda pomaga vzdrževati: 
* raven energije in učinkovitosti, 
* delovanje možganov, 
* delovanje črevesja, 
* zdravo težo. 

Večina strokovnjakov priporoča, da dnevno popijemo približno 8 kozarcev oziroma 2 l vode.  

Povečanje vnosa tekočine lahko poveča tonus in elastičnost kože, pomanjkanje tekočine pa ima seveda ravno nasproten učinek. 

4. Izogibanje cigaretnemu dimu 

To, da tobak ni dober za naše zdravje, je splošno znano. Kajenje vpliva na celotno telo, tudi našo kožo. Tudi nekadilci pa se moramo izogibati pasivnemu kajenju, saj nam lahko tudi to povzroči zdravstvene težave. Izogibanje cigaretnemu dimu lahko odpravi številne njegove negativne učinke, tudi v povezavi z našo kožo. 

Kadilci imajo lahko zmanjšano elastičnost kože, saj lahko kajenje poveča oksidativno poškodbo kože in zmanjša vsebnost kolagena v koži. Nekdanji kadilci lahko opazijo izboljšanje elastičnosti in svetlosti kože šele 9 mesecev po opustitvi kajenja.  

5. Kakav 

Kakav je pridobljen iz zrn rastline kakavovca. Pogosto se uporablja za izdelavo čokolade, vroče čokolade in peciva. Ljudje ga že več kot tisoč let uporabljajo tudi kot zdravilo. 

Antioksidanti, imenovani flavanoli, skupaj z drugimi zdravimi spojinami v kakavu vplivajo na: 
* zdravo težo, 
* manjšo utrujenost, 
* povečanje razpoloženja, 
* izboljšanje prebave, 
* uravnoteženje krvnega sladkorja, 
* zdravje srca. 

Uživanje kakava dokazano lahko izboljša elastičnost kože obraza in zmanjša gube.  

Na trgu je izbira kakava ogromna, zato je dobro, če se pred nakupom informiramo, da kupujemo resnično kakovosten in ekološki kakav. Odličen je kakav criollo v prahu iz ekološke pridelave, ki je aromatičen 100 % presni kakav v prahu, narejen brez pregrevanja, obsevanja in brez dodatkov.   

6. Likopen 

Likopen je svetlo rdeč karotenoid, ki ga vsebuje veliko sadežev, med njimi: 
* paradižnik, 
* lubenica, 
* papaja, 
* marelica, 
* grozdje, 
* breskev, 
* brusnice. 

Če likopen nanašamo na kožo, lahko izboljša elastičnost in navlaženost kože. Seveda se likopena ne dobi posamezno in je običajno vmešan v kakovostna olja ali kakšne druge oblike. Naravno ga vsebuje šipkovo olje iz ekološke pridelave.  

7. Koencim Q10 

Koencim Q10 je spojina, ki pomaga encimom delovati bolje in tako pomaga izboljšati: 
* raven energije, 
* antioksidativno zaščito, 
* zdravje srca, 
* mišična moč, 
* nadzor sladkorja v krvi. 

Količina Q10, ki jo proizvede telo, se s staranjem zmanjšuje. Na srečo ga lahko nadomestimo tudi s hrano ali prehranskimi dopolnili.   

Hrana, ki je dober vir koencima Q10 je: 
* organsko meso, 
* mastne ribe, 
* polnozrnate žitarice. 

Jemanje koencima Q10 lahko prepreči izgubo elastičnosti kože ter pomaga z zmanjšanjem oksidativne poškodbe kože.  

Vsekakor je priporočljivo, da čim več vitaminov in mineralov prejmemo s hrano, če pa se že odločamo za prehranske dodatke, naj bodo kakovostni. Odlično je prehransko dopolnilo, ki je vegansko, kakovostno, slovensko in z dodanim izvlečkom, ki omogoča, da imamo od prehranskega dopolnila kar največ.  

Gre za koencim Q10 v kapsulah z dodanim patentiranim izvlečkom črnega popra BioPerine®. 

8. Arganovo olje 

Arganovo olje pridobivajo iz semen arganovega drevesa. Arganovo olje Maročani za nego kože in za boj proti znakom staranja uporabljajo že stoletja. Je odlično na nego zrele kože, ki potrebuje nego s sredstvi, ki jo oskrbijo s primernimi hranili, zagotavljajo dobro regeneracijo in ohranja elastičnost kože. Primerno pa je tudi za nego problematične, aknaste in vnete kože.  

Arganovo olje je bogato z oleinsko kislino, linolno kislino in vitaminom E. Uporaba arganovega olja lahko poveča elastičnost kože pri ženskah, predvsem v obdobju po menopavzi, ko elastičnost hitro upada. Odlično je hladno stiskano ekološko arganovo olje, ki je pravo tekoče zlato. 

Tehnike za ohranjanje elastičnosti kože torej obstajajo, in če izberemo vsaj kakšno izmed njih, lahko lepoto in zdravje kože ohranjamo še daleč v starost … 

 

Komentarji (0)

Oddan še ni bil noben komentar. Oddaj svoj komentar in sodeluj v mesečni nagradni igri.