5 nepremagljivih razlogov za hrustanje okusnih kalčkov

5 nepremagljivih razlogov za hrustanje okusnih kalčkov

5 nepremagljivih razlogov za hrustanje okusnih kalčkov_enaNarava nam ponuja izobilje hranilnih snovi, ki jih človeško telo potrebuje, in spomladi se vse vrti okrog čudovitih kalčkov. V življenjskem krogu rastline je prav kaljenje semena obdobje velike vitalnosti in energije. Semena, ki so čez zimo tiho počivala, spomladi postanejo aktivna in začnejo svojo življenjsko pot skozi zemljo na zrak. Pri tem pa se v njih zgodijo velike spremembe! Polni hranilnih snovi, vitaminov, mineralov ter encimov so kalčki optimalna živa hrana! Med kaljenjem se namreč aktivirajo številni procesi:


  • Nastajajo različni encimi, ki sodelujejo pri ustvarjanju novih snovi.

  • S kaljenjem semen raste njihova hranilna vrednost, poveča pa se tudi prebavljivost, saj se škrob razgradi v enostavne sladkorje, maščobe v maščobne kisline in beljakovine v esencialne aminokisline.

  • Mineralne snovi se pretvorijo v obliko, ki jih naše telo lažje vsrka.

  • Poveča se delež vitaminov B kompleksa, vitamina A, E in K.

  • Nekateri sladkorji se pretvorijo v vitamin C, ki kot antioksidant brani rastlino v novem okolju na zraku.

  • Nastanejo tudi polifenoli, ki imajo prav tako antioksidativen učinek.

  • 5 nepremagljivih razlogov za hrustanje okusnih kalčkov_triKalčki so drobne rastlinice, ki kar pokajo od zdravja! Le nekaj žlic te “čudežne žive hrane” na dan bo bistveno vplivalo na vaše zdravje in dobro počutje.

    1. Prečiščevanje telesa Različne snovi v kalčkih pospešujejo delovanje dobrih črevesnih bakterij, ki imajo pomembno vlogo pri izločanju strupov iz telesa.

    2. Zdravo hujšanje Kalčki so polni vlaknin, ki dajejo občutek sitosti, poleg tega pa se vlaknine vežejo na maščobe in poskrbijo, da se le-te hitro izločijo (še preden jih črevesje vsrka).

    3. Uravnavanje krvnega pritiska ter holesterola v krvi S kalčki lahko učinkovito znižate previsok krvni pritisk, saj ne vsebujejo natrija. Preveč natrija namreč povzroča hipertenzijo. Prav tako z uživanjem kalčkov uravnavate nivo slabega holesterola v krvi in tako poskrbite za zdravo srce.

    4. Razkisanje telesa Pravilno kislinsko-bazično ravnovesje je še kako pomembno za zdravo telo, saj so številne bolezni, med drugim tudi rak, povezane prav z zakisanostjo organizma.

    5. Ohranjanje lepe kože in mladostnega videza Z vsakodnevnim uživanjem kalčkov, polnih super hranilnih snovi, bo vaša koža (p)ostala sijoča in zdrava. Tako so prikupno zaviti kalčki prava eksplozija okusov, mineralov, vitaminov ter življenjskega elana, ki jih ne more ponuditi nobena sintetična tableta. Ponašajo se z veliko hranilno vrednostjo ter z malo kalorijami. Uporabite jih lahko v številnih različicah: v solatah, sendvičih, za okrasitev juh in enolončnic, lahko pa jih tudi popražite ... Le privoščite si jih. Želimo vam dober tek!

    PRISPEVEK PRIPRAVILA: Monika M.  


    Komentarji (0)

    Oddan še ni bil noben komentar. Oddaj svoj komentar in sodeluj v mesečni nagradni igri.