5 nasvetov za poletno ohladitev in hidracijo

5 nasvetov za poletno ohladitev in hidracijo

Poletna vročina je lahko za številne velik izziv, saj zaradi višjih temperatur z znojenjem izgubimo več vode. Če ne ukrepamo pravočasno, so lahko posledice v obliki dehidracije precej neprijetne, primerna hidracija pa ni bistvena le za naše splošno zdravje, ampak ima pomembno vlogo tudi, ko gre za zdrav videz naše kože.

Ko nam je vroče, se potimo, s tem pa se ohlaja naše telo. Vročina namreč aktivira žleze znojnice, te pa skupaj odvajajo vodo, ki vsebuje tudi nekaj soli in drugih snovi. Izločena voda na površini kože izhlapi in s tem ohlaja telo ter ohranja njegovo zdravo temperaturo.

Prvi nasvet za hidracijo in s tem pravilno ohlajanje telesa je zato …

1. Pijmo več kot po navadiStekleničke Rosmarino

Ker telo v vročini z znojem izgublja vodo, je pomembno, da tekočino redno nadomeščamo. To ne pomeni nujno le pitja vode, temveč tudi uživanje sadja in zelenjave z visoko vsebnostjo vode. Odlična osvežitev poleti so lubenice, kumare in jagode. Osvežilno delujejo tudi zeliščni čaji in voda, v katero namočimo zelišča, kot je npr. meta, dodamo pa lahko tudi limone in limeto ter s tem na naraven način poskrbimo še za nadomeščanje nekaterih elektrolitov, ki jih izgubimo s potenjem.

Zavedati se moramo, da je običajnih osem priporočenih kozarcev tekočine poleti premalo, saj izgubimo več vode. Če ne gre drugače, si lahko nastavimo tudi opomnike za pitje, v res veliko pomoč pa nam bo steklenička za vodo, ki naj bo vedno pri roki. Super izbira so lahke in elegantne stekleničke Rosmarino iz Vitapurja.

Stekleniče Rosmarino so narejene iz nerjavečega jekla, kar zagotavlja trpežnost, izognemo pa se tudi škodljivim snovem, ki bi jih lahko vsebovale plastične stekleničke. Telo nam bo za stalno hidracijo zagotovo hvaležno.

2. Drobni čudež za več hidracije

Za dodatno hidracijo pa lahko poskrbijo tudi bio chia semena. Če jih večinoma poznamo kot odlično živilo za pripravo naravnih pudingov, pa so chia semena v resnici pravo superživilo, ki ne zagotavlja le obilice hranilnih snovi, temveč ima tudi veliko sposobnost vezanja vode. Ko jih namočimo, lahko absorbirajo približno 10 do 12-krat več vode, kot je njihova teža. Ob zaužitju se ta tekočina počasi sprošča v naš sistem in tako skrbi za dodatno hidracijo. Namočena chia semena lahko dodamo v smoothie, jih potresemo po jogurtu ali solati ali pa si pripravimo pravo poletno osvežilno limonado z dodatkom semen chia.

Najbolj enostavno je, da jih preprosto stresemo v stekleničko za vodo in jih tako zaužijemo s tekočino v steklenički. S chia semeni bomo poleg dodatne hidracije poskrbeli tudi za vir vlaknin, beljakovin in omega-3 maščob.

3. Dišeč poletni spremljevalec za osvežitev kožeHidrolat vrtnice

Za hidracijo pa je dobro poskrbeti tudi o zunaj. Koža, ki se poti, je pogosto razgreta in potrebuje dodatno osvežitev in odlična pomoč so lahko naravne cvetlične vodice, kakršen je bio hidrolat damaščanske vrtnice.

Vrtnični hidrolat je znan po tem, da razgreto kožo nekoliko ohladi in umirja rdečico. Je naravni vlažilec, ki pomaga vzpostaviti pH-ravnovesje kože in nudi osvežujoč občutek ter odlično nego od sonca razdražene kože. Za dodatno hladno osvežitev lahko stekleničko hranimo v hladilniku in jo čez dan uporabimo kot meglico za obraz. Obvezno pa hidrolat vrtnice nanesimo pred nanosom drugih kozmetičnih sredstev za obraz, saj s tem poskrbimo za dodatno vlago, ki jo lahko v kožo tudi zaklenemo, pri tem pa so nam lahko v pomoč naravna negovalna olja.

4. Naravna nega za večjo vlažnost kože

Vročina, izpostavljenost soncu in UV-sevanje lahko kožo oropajo naravnih olj, zaradi česar postane suha in ranljiva. Tudi dodatno vlaženje bo težko pripomoglo k obnovi, če vlage ne bomo v kožo zaklenili. Zelo nežen spremljevalec v poletnih dneh, ki se tudi odlično vpije v kožo in je s svojo bogato sestavo nepogrešljiv tudi v primeru od sonca opečene kože, je bio jojobino olje.

Jojobino olje je s svojo strukturo podobno naravnemu kožnemu sebumu, zato pomaga obnoviti naravno pregrado kože, ki skrbi tudi za to, da voda iz kože ne izhlapeva po nepotrebnem. Olje je nekomedogeno, kar pomeni, da ne zamaši por in je primerno za vse tipe kože, tudi mastno in nečisto kožo.

Nekaj kapljic jojobinega olja je dobro na celo telo nanesti po prhanju, ko je koža še rahlo vlažna. S tem bomo vlago v koži zadržali in hkrati poskrbeli za nego in elastičnost kože. Odlično je tudi kot sredstvo zabritje in pomiritev kože po britju, kar predvsem poleti pride resnično prav.

5. Ne pozabimo na zaščito pred soncem

Poleti pa je obvezna tudi uporaba kreme za zaščito pred soncem s širokim spektrom zaščite, ki naj vsebuje vsak faktor 30, najbolje pa še bolje faktor 50. Ne le, da tako imenovana SPF krema ščiti kožo pred škodljivimi žarki UVA in UVB, ampak lahko preprečuje tudi dehidracijo kože zaradi izpostavljenosti soncu. Lahko izberemo kremo za sončenje, ki vsebuje tudi vlažilne sestavine, kot sta hialuronska kislina ali glicerin, večina krem danes pa je narejenih tako, da kožo tudi negujejo.

Zaščitno kremo je treba res izdatno nanesti na kožo. Predvsem ob večji izpostavljenosti soncu, pa jo je treba ponovno nanesti vsaki dve uri ter vedno po plavanju ali močnejšem potenju. Dobra zaščita kože je lahko ključni del ohranjanja zdravja in mladostnega videza kože.

Vsekakor pa ne pozabimo, da je najbolje, če se med 11. uro dopoldne in 16. uro popoldne soncu izogibamo, pomagala pa bodo tudi svetla in lahka oblačila, pokrivala in hlajenje s hladnimi obkladki in s prilagojeno prehrano, ki naj bo lahka in osvežilna ...