Zdrave pregrehe + recept za simpl sladico

Zdrave pregrehe + recept za simpl sladico

Smo v  času veselega decembra, prazniki se bližajo in v tem času ljudje namenjamo veliko pozornosti hrani. Kaj pripraviti za Božič, kakšna bo pojedina za silvestrovo? Kaj bomo izbrali za glavno jed in s čim bi se posladkali? Radi bi jedli nekaj okusnega, hmm vendar okusno ponavadi ni najbolj zdrava izbira :) Moramo paziti na vnos maščob in biti pozorni na holesterol. Mlečni izdelki? Laktoza? Moramo se jih izogibati, saj nam bo v nasprotnem primeru trpela prebava. Pršut in rdeče meso? No tega pa tudi ne bomo jedli, saj baje lahko njuno uživanje povroča resne zdravstvene težave. Na drugi strani pa imamo ogljikove hidrate, ti so krivec za vse sodobne bolezni. Sadje, krompir, testenine in žita? Že ko jih samo pogledamo, se začnemo rediti in naše zdravje bo ogroženo. Sladkor in gluten sta dva naša največja sovražnika in ju moramo črtati, ne samo iz naših jedilnikov, temveč tudi iz naših misli :) In tukaj se vse skupaj začne. Ja prav ste dojeli, vse se začne v naši glavi. Kakršne misli bomo imeli, takšen bo tudi svet okoli nas, oziroma odnos do le tega. In, da ne zabredem predaleč, se vračam nazaj na hrano, oziroma bolj natančno na odnos do našega prehranjevanja.

Ob  poplavi vseh informacij, navodil in nasvetov, ki nas usmerjajo, kako se prehranjevati, vsakdo izmed nas ustvari določeno mišljenje oziroma odnos do hrane. Ponavadi se razvije, kakor sem ga poimenoval, sindrom črno belega pogleda na hrano :) V naši podzavesti se zasidra prepričanje, da so samo določena živila za nas zdrava, določenih živil pa ne smemo uživati, saj nam škodijo in tako dobijo zapis v spominu kot prepovedano živilo oziroma PREGREHA.

Moje mnenje je, da bi morali spremeniti odnos do prehrane in gledati na njo kot na neke vrste blagoslov, kot na nagrado. Ob vsakem grižljaju sladice bi morali uživati in ne čutiti občutek krivde. Ne smemo si zasidrati globoko v podzavest, da nečesa ne smemo uživati. Namreč tega se bo v dolgoročnem smislu težko držati v popolnosti. In kaj, ko pride trenutek, da bi si radi privoščili nekaj sladkega? Namesto, da bi uživali bomo pod stresom. Če si bomo privoščili prepovedan sadež bo narobe, če se mu pa odrečemo, bo pa še bolj narobe :) In kaj se potem zgodi? Ljudje namesto, da bi spremenili odnos do prehrane, predvsem na ta način, da bi v prehranjevanje vključili pravilo ZMERNOSTI, se rajši ukvarjamo z alternativami. Torej iščemo načine, kako prelisičiti podzavest in kako se v čim manjši meri ne odrekati v odrekanju, ki smo si ga sami določili (zastavili) v svojem načinu prehranjevanja.

Torej, kaj sem pravzaprav želel povedati? Zakaj sem se toliko razpisal in pametoval po nepotrebnem? Verjetno se sprašujete, kaj nisi mogel napisati bistva v parih stavkih? Kaj si sploh želel povedati? Hm, verjetno bi pa res lahko vse skupaj napisal bolj na kratko in jedrnato :) Poskušal sem vam razložiti, da pravzaprav ni zdrave sladice, temveč ZDRAV ODNOS do sladic.

Uporabimo pravilo zmernosti v našem prehranjevanju in potem ne bo težav, če si občasno privoščimo nekaj, kar ni ravno najboljša izbira. Še vedno je največja težava prenajedanje in prevelik vnos hranil. Če pa smo kljub zaužitju "prepovedanega sadeža" ostali v okvirjih priporočenega dnevnega kalorijskega vnosa, nam le ta ne bo drastično spremenil življenja na slabše ... po mojem mnenju kvečjemu na boljše. Malo za šalo, malo za res, ampak zdi se mi, da bomo potem manj tečni. Preprosto povedano, pojejte toliko, kolikor boste lahko porabili in prosim brez dodatnega stresa s štetjem kalorij.

Recept za "zdravo pregreho": "SIMPL" SLADICA Z BOROVNICAMI

Sestavine:
* Kokos mleko 150ml
* Borovnice 30g
* 4 datlji cca 20g (namočeni preko noči)
* Žlička kakava 10g
* Konica žličke bourbon vanilije
* Konica žličke cimeta
* Po želji kokosov sladkor 1/3 žličke (3g) ali pol žličke medu (5g)

Spodnja plast: 50ml kokosovega mleka zmešamo z 1/3 žličke kokosovega sladkorja/5g medu. Spodnjo plast damo na dno kozarčka in vanjo previdno položimo borovnice, tako da ostanejo še vedno cele. Spodnja plast tako dobi lepo vizualno podobo. Kremo postavimo v hladilnik za cca. eno uro. Medtem pripravimo zgornjo plast.

Zgornja plast: 100ml kokosovega mleka združimo s cimetom, žličko kakava, bourbon vanilijo, cimetom in datlji. Vse skupaj zmešamo s paličnim mešalnikom. Kremo položimo preko spodnje plasti. Postavimo v hladilnik še za eno uro in na vrhu okrasimo z borovnicami. ;)

Približne hranilne vrednosti sladice:
Beljakovine: 4g
Ogljikovi hidrati: 12,4g
Maščobe: 29,3g
Skupno kalorij:  245 kcal

PRISPEVEK PRIPRAVIL: Boban Pauković, prehranski svetovalec

* Kokos mleko 150ml * Borovnice 30g * 4 datlji cca 20g (namočeni preko noči) * Žlička kakava 10g * Konica žličke bourbon vanilije * Konica žličke cimeta * Po želji kokosov sladkor 1/3 žličke (3g) ali pol žličke medu (5g)
Želiš oddati svoj recept?