Zaužijete dovolj folne kisline?

Oceni objavo z 1 do 5:
(5)
Št. ocen: 1

Zaužijemo dovolj folne kislineDnevnim potrebam po folni kislini zadostimo že z vnosom 400 mikrogramov folatov. Občasno pa je potreba po folni kislini večja in takrat je priporočljivo povečati vnos. Takšen primer je nosečnost, kjer je zaradi rasti plodu in povečane sinteze rdečih krvnih telesc, potreba po folni kislini večja. Priporočljiv dnevni vnos za nosečnice je 600 mikrogramov. Prav tako se priporoča povečan vnos folne kisline pri ljudeh z celiakijo in Kronovo boleznijo, ki je posledica malabsorbcije, pri jetrnih boleznih, v obdobju rasti ter alkoholizmu.

Študije glede uporabe folne kisline iz hrane in prehranskih dopolnil se razlikujejo. Nekatere zagovarjajo uporabo folatov iz hrane, druge zagovarjajo folate iz prehranskih dopolnil, ker imajo ti večjo uporabnost. Absorbcija folne kisline je namreč dokazano tudi do 80% večja, če jo uživamo s prehranskimi dopolnili.

Naj torej uživamo hrano bogato s folati ali prehranska dopolnila?
Če uživamo veliko hrane bogate s folno kislino, v kombinaciji z živili ki izboljšajo njeno absorbcijo, potem dnevnim potrebam po folni kislini zagotovo zagotovimo. Pri tem je treba poudariti da je biološka razpoložljivost folatov (kot tudi drugih nutrientov) v živilih različna.


Znano je, da se folati bolje absorbirajo, če se v živilu nahajajo v vezani obliki (jajčni rumenjak, jetra, mleko) kot pa v nevezani (sadje, kvas). Za boljšo absorbcijo folatov pa jih je priporočljivo uživati v kombinaciji z vitaminom C in vitamini B-kompleksa, predvsem z vitaminom B12.Ob povečani potrebi po folni kislini je uživanje prehranskega dopolnila običajno neizbežno.

Glede na poplavo prehranskih dopolnil je težko izbrati. Kako izbrati pravo?
Predvsem bodite pozorni na obliko v kateri se folna kislina nahaja. Izberite prehransko dopolnilo v obliki tetrahidrofolatov (metafolin), še bolje pa v kombinaciji z drugimi vitamini B in vitaminom C, saj le ti dokazano povečujejo absorbcijo folne kisline in drugih mikronutrientov.


Kaj pa če zaužijemo preveč folne kisline?
Bojazen, da bi s hrano zaužili preveč folne kisline je odveč, saj se višek odstrani z urinom, nahaja pa se v kompleksu z drugimi nutrienti, katerih absorbcijo je telo sposobno regulirati. Kljub temu previdnost pri uživanju folne kisline s prehranskimi dodatki in pa hrano, ki ima dodano folno kislino (v nekaterih državah jo dodajajo žitaricam, testeninam...) ni odveč. Razlog za to je, da lahko preveč folne kisline prikrije znake pomankanja vitamina B12, ki vodi do megaloblastične anemije. Pomanjkanje trpijo predvsem starejši ljudje, anemija pa vodi do nadaljnih zapletov kot so zmedenost, demenca in pa resne okvare živčnega sistema. Odmerek tako naj ne preseže 1000 mikrogramov dnevno.


Več o folni kislini si preberi v članku Folna kislina - kje jo dobimo in zakaj je pomembna.

PRISPEVEK PRIPRAVILA: Mateja Z.

Prejšnji prispevek
Naslednji prispevek