Folna kislina ali B9 - nujen vitamin med nosečnostjo

Folna kislina ali B9 - nujen vitamin med nosečnostjo

Obstaja vitamin, ki ga dobro poznajo predvsem ženske. Še posebej tiste, ki so v rodni dobi, saj ga priporočajo tako zdravniki kot tudi ginekologi. Gre za vitamin B9, ki ga največkrat poznamo pod imenom folna kislina. Toda, ali je folna kislina res to, kar naše telo v resnici potrebuje? 

Vitamin B9 je eden od osmih vodotopnih vitaminov iz skupine B vitaminov, pogosto poznanih pod skupnim imenom B kompleks. Največkrat zanj prvič slišimo, ko začnemo načrtovati družino, saj je izrednega pomena za samo zanositev in tudi za to, da lahko donosimo zdravega otroka. 
  
Vitamin B9 je poleg tega izjemno pomemben za naš organizem, saj je vključen v sintezo DNK in RNK, celično delitev in rast ter je pomemben pri mnogih biokemijskih reakcijah v našem telesu. 
  
Ker ga s hrano pogosto zaužijemo premalo, ga vsem bodočim mamicam predpišejo v obliki prehranskega dodatka. A pozor – ni vseeno, kakšen prehranski dodatek in vitamin B9 jemljemo … 

Naravni ali sintetični vitamin B9 … 

Ko želimo jemati folno kislino, se moramo vedeti, da obstajata dve obliki tega vitamina in pa kaj je folna kislina. Oblika, ki jo poznamo pod imenom folna kislina, je sintetična oblika, ki na telo lahko deluje drugače kot naravna oblika vitamina B9, poznana kot folat. Folat je tista oblika, ki jo najdemo tudi v hrani in jo telo precej lažje uporabi kot sintetične različice (folna kislina). 
  
Naravna oblika vitamina B9 oz. folat je svoje ime dobila iz latinskega jezika, in sicer iz besede folium, ki pomeni list. Folat v njegovi najbolj naravni obliki namreč najdemo v zelenolistni zelenjavi. Večina folatov se že v prebavnem traktu spremeni v obliko, ki se absorbira v krvni sistem in jo telo lahko brez težav porabi. 
  
Sintetično pridobljena oblika vitamina B9 oz. folna kislina pa se za razliko od folata v uporabno obliko ne pretvori v prebavnem traktu, ampak mora najprej skozi jetra in druga tkiva. Pretvorba je torej drugačna in za telo nekoliko bolj obremenjujoča kot pri naravnem folatu. 
  
Absorpcija sintetične oblike vitamina B9  pogosto tudi ni najboljša, nekateri podatki pa govorijo tudi o tem, da dolgoročno sintetična oblika nekaterim celo škoduje, saj je ne morejo presnoviti in uporabiti. To sicer ne velja za vse ljudi, saj nekateri kljub temu lahko uporabijo tudi sintetično različico. Težava nastane, ker nikoli ne vemo, v katero skupino ljudi sodimo, vsekakor pa je bolj naravna možnost folat, ki je telesu tudi bolj prijazen. 
  
Ko se odločamo za prehransko dopolnilo, v katerem je folna kislina, je torej dobro, da preverimo sestavo in se odločimo za naravo različico – to je folat. 

-  Najpogosteje se v prehranskih dodatkih srečamo z naravno obliko folata metilfolat, ki jo telo brez težav absorbira. Največkrat je to kalcijev-L-metilfolat. 
  
- Sintetična folna kislina pa je najpogosteje navedena kot pteroilmonoglutaminska kislina. 

Kakšni so pozitivni učinki uživanja folata? 

- Zmanjšuje tveganje za napake v razvoju plodu, med drugim napačen razvoj udov, srčno-žilne okvare, razcepljeno ustnico in nepravilnosti urinarnega trakta. 

- Preprečuje nastanek anemij. 

- Znižuje raven homocisteina v krvi – prevelike koncentracije homocisteina v krvi povezujejo z nastankom kardiovaskularnih bolezni, srčno kapjo in boleznimi ožilja. Folna kislina v kombinaciji z vitaminom B12 in ostalimi vitamini B pomaga pri pretvorbi homocisteina v metionin. 

- Zmanjšuje kopičenje holesterola v krvi in jetrih ter možnosti za nastanek visokega krvnega tlaka. 

- Vpliva na boljši spomin. 

- Zaradi vpliva na noradrenalinske in serotoninske receptorje v možganih deluje proti depresiji. 

- Zmanjšuje možnosti za nastanek Alzheimerjeve bolezni. 

- Zmanjšuje vročinske oblive pri ženskah v obdobju menopavze. 

- Povečuje plodnost, saj vpliva na zorenje spolnih celic in sodeluje pri ugnezditvi jajčeca v maternično steno in pri nastanku posteljice. 

- Pri moških izboljšuje gibljivost spermijev. 
 

Znani učinki folata oz. vitamina B9 so … 

B9 prispeva k razvoju materinega tkiva med nosečnostjo, 

B9 prispeva k sintezi aminokislin, 

B9 prispeva k nastajanju krvi, 

B9 ima vlogo pri delitvi celic. 

Kako do dovolj folata? 

Ko govorimo o folni kislini, najprej pomislimo na zelenolistno zelenjavo, kot npr. na špinačo, brokoli, brstični ohrovt in solato … Vendar pa to niso edini bogati viri folata. 
  
Zelo dober vir folata so tudi živila, kot so avokado, leča, fižol, grah, šparglji, telečja oz. goveja jetra, cvetača, soja, sončnična semena, sadje (banane, papaja, mango, grenivke, jagode, pomaranče, maline), pšenični kalčki, rdeča pesa, jajca, mlečni izdelki, žita, lešniki, kvas.
 

Vsekakor moramo poskrbeti za to, da bo hrana bogata s folatom dnevno na našem jedilniku, pri pripravi pa je dobro upoštevati dejstvo, da je folat izjemno občutljiv na temperature, svetlobo in oksidacijo. Sadje in zelenjava naj bosta zato sveža, ostala hrana pa, če je takšna, da jo moramo kuhati ali peči, le toliko toplotno obdelana, da je varna za uživanje. 
  
Zavedati pa se moramo, da pogosto ne zaužijemo dovolj hrane, ki vsebuje folat, da je zemlja danes precej izčrpana in živila ne vsebujejo veliko hranil, pa tudi dejstva, da je hrana vseeno pogosto precej toplotno obdelana. Vitamin B9 je tudi vodotopen vitamin, to pa pomeni, da ga telo ne skladišči in ga moramo dodajati. 
  
Ker ga ne zaužijemo dovolj, ga tudi zdravniki priporočajo v obliki prehranskih dopolnil, ki so nujna za tiste, ki želijo zanositi, in za tiste, ki so že v veselem pričakovanju. 

Absorbcija folne kisline je namreč dokazano tudi do 80% večja, če jo uživamo s prehranskimi dopolnili. Naj torej uživamo hrano bogato s folati ali prehranska dopolnila? Če uživamo veliko hrane bogate s folno kislino, v kombinaciji z živili ki izboljšajo njeno absorbcijo, potem dnevnim potrebam po folni kislini zagotovo zagotovimo. Pri tem je treba poudariti, da je biološka razpoložljivost folatov (kot tudi drugih nutrientov) v živilih različna. Znano je, da se folati bolje absorbirajo, če se v hrani nahajajo v vezani obliki (jajčni rumenjak, jetra, mleko) kot pa v nevezani (sadje, kvas). Za boljšo absorbcijo folatov pa jih je priporočljivo uživati v kombinaciji z vitaminom C in vitamini B-kompleksa, predvsem z vitaminom B12. Ob povečani potrebi po folni kislini je uživanje prehranskega dopolnila običajno neizbežno.  
  
Dnevnim potrebam po folni kislini zadostimo že z vnosom 400 mikrogramov folatov. Občasno pa je potreba po folni kislini večja in takrat je priporočljivo povečati vnos. Takšen primer je nosečnost, kjer je zaradi rasti plodu in povečane sinteze rdečih krvnih telesc, potreba po vitaminu B9 (folna kislina) večja. Priporočljiv dnevni vnos za nosečnice je 600 mikrogramov. Prav tako se priporoča povečan vnos folne kisline pri ljudeh s celiakijo in Kronovo boleznijo, ki je posledica malabsorbcije, pri jetrnih boleznih, v obdobju rasti ter alkoholizmu.  

Kako izbrati pravo prehransko dopolnilo?  

Predvsem bodite pozorni na obliko v kateri se folna kislina nahaja. Izberite prehransko dopolnilo v obliki tetrahidrofolatov (metafolin), še bolje pa v kombinaciji z drugimi vitamini B, saj le ti dokazano povečujejo absorbcijo folne kisline in drugih mikronutrientov.  

Kaj pa, če zaužijemo preveč folne kisline?  

Bojazen, da bi s hrano zaužili preveč folne kisline je odveč, saj se višek odstrani z urinom, nahaja pa se v kompleksu z drugimi nutrienti, katerih absorbcijo je telo sposobno regulirati. Kljub temu previdnost pri uživanju folne kisline s prehranskimi dodatki in pa hrano, ki ima dodano folno kislino (v nekaterih državah jo dodajajo žitaricam, testeninam...) ni odveč. Razlog za to je, da lahko preveč folne kisline prikrije znake pomankanja vitamina B12, ki vodi do megaloblastične anemije. Pomanjkanje folne kisline trpijo predvsem starejši ljudje, simptomi pa vodijo do nadaljnih zapletov kot so zmedenost, demenca in pa resne okvare živčnega sistema. Odmerek tako naj ne preseže 1000 mikrogramov dnevno. 
  
B9 in drugi vitamini B kompleksa … 
 
Ena najbolj naravnih kombinacij vitaminov B, s katero lahko zaužijemo folat oz. vitamin B9, je ta, da ga preprosto zaužijemo z vsemi ostalimi vitamini iz skupine B, saj so prav vsi povezani, sodelujejo in imajo številne vloge, ki so še kako pomembne za zdravje. Folna kislina pa v primeru nosečnosti pa poskrbijo za zmanjšanje možnih zapletov in s tem veliko bolj mirno nosečnost. 
  
Vitamini B so namreč odgovorni še za sproščanje energije pri presnovi, za zdrav živčni sistem, psihološko zdravje, presnovo železa, imunski sistem, zdravje kože, sluznic in las, uravnavajo pa tudi delovanje hormonov in prispevajo celo k umskim zmogljivostim. 
  
Zaradi njihove povezanosti je torej najbolje, da jih zaužijemo skupaj v obliki kakovostnega B kompleksa, ki vsebuje tudi folat v primerni obliki in tako celostno oskrbimo telo s temi pomembnimi vodotopnimi vitamini. Še posebej pa je to pomembno, če pričakujemo novo življenje. 

Komentarji (0)

Oddan še ni bil noben komentar. Oddaj svoj komentar in sodeluj v mesečni nagradni igri.