Zakaj je hidracija kože pomembna?

Zakaj je hidracija kože pomembna?

Koža je za telo kot ščit, ki ga varuje pred okolico. Ena glavnih nalog zunanje plasti kože – povrhnjice, je ohranjanje vlage v koži. Če povrhnjica ne more zadržati dovolj vode, bo koža postala suha, bleda, hrapava in povešena, hitrejši pa bo tudi nastanek gub ... 

Ko se stara telo, se stara tudi koža in s tem povrhnjice kože. To pomeni, da se s staranjem pregradna funkcija kože postopoma slabša. Posledica je povečana izguba vode in slabša navlaženost kože, ki ima za posledico še hitrejše staranje kože. 

Zaradi tega je še posebej pomembno, da za dovolj vlage v koži poskrbimo sami. 

V nadaljevanju smo zbrali 5 predlogov, s katerimi lahko sami, iz udobja svojega doma, vsak dan poskrbimo za zadostno hidracijo oz. vlažnost kože. 

1. Zunanje vlaženje kože 

Neravnovesje vode oz. vlage v koži je lahko vzrok za suho kožo, ki je bolj dovzetna za draženje. Vlažilna sredstva pa koži pomagajo zadržati vodo. Uporaba vlažilnih izdelkov lahko pomaga izboljšati videz kože, pregradno funkcijo in obnavljanje.  

Kreme, olja in losjoni so lahko podobno učinkoviti, vendar imajo olja, ki jih je najbolj uporabiti zvečer, večjo obstojnost in so še posebej priporočljiva za zelo suho kožo. Strokovnjaki priporočajo nanos vlažilnih sredstev večkrat na dan, olja pa kot omenjeno zvečer, da se koža ponoči dobro regenerira in da se vlaga zaklene vanjo. Obvezno jih nanesemo takoj po kopanju ali tuširanju, saj mora biti koža vlažna.  

Zagotovo bo vsak potreboval kar nekaj poskusov in napačnih izdelkov, da bo našel tiste, ki najbolje ustrezajo njegovemu tipu kože. 

Naravna vlažilna krema za obraz z 98 % naravnih sestavin, ki je obogatena s ceramidi, bo poskrbela za dnevno nego vseh tipov kože. Za še boljši učinek in vlaženje kože na dolgi rok pa bomo poskrbeli z večernim dodajanjem šipkovega olja z E vitaminom. 

2. Veliko tekočine 

Voda je nujna za življenje, saj podpira skoraj vsak proces v našem telesu. Zadostna količina popite vode vpliva na: 
* raven energije in učinkovitosti, 
* delovanje možganov, 
* delovanje črevesja, 
* zdravo telesno težo. 

Večina strokovnjakov priporoča, da dnevno popijemo približno 8 kozarcev, kar znese 2 litra vode na dan. Seveda je količina popite vode odvisna tudi od tega, kako aktivni smo, kje živimo ali kakšno je naše splošno zdravje. Če je vroče, se potimo ali pa smo fizično aktivni, je treba dodati vsaj 30 % več vode. Dodaten vnos vode pa dokazano poveča navlaženost naše kože.  

3. Vitamin B3 

Vitamin B3 ali niacinamid skrbi za našo kožo, živce in črevesje. Uživanje tega vitamina lahko izboljša navlaženost in elastičnost kože ter zmanjšajo izgubo vode v koži.  

Prav tako lahko preprečuje:  
* akne, 
* gube, 
* temne lise. 

Niacinamid deluje tako, da izboljša pregradno funkcijo kože in jo zaščiti pred poškodbami sončne svetlobe. Najbogatejši vir vitamina B3 so oreški, ribe, polnozrnata živila, stročnice, mleko in mlečni izdelki ter meso.  

Če nam ga primanjkuje, je priporočljivo, da posežemo po prehranskem dopolnilu B kompleks, v katerem je poleg ostalih 7 vitaminov skupine B tudi niacinamid – vitamin B3. 

4. Kolagen 

Kolagen je beljakovina, ki pomaga graditi kožo, kosti in sklepe. S starostjo telo proizvaja vedno manjše količine kolagena, zato je priporočljivo, da ga nadomestimo oziroma jemljemo dodatke, ki ga pomagajo telesu proizvajati.  

Kolagen je priporočljivo dodajati: 
* za zdravje kože, 
* proti bolečinam v sklepih, 
* za rast las. 

Kolagen lahko izboljša navlaženost in elastičnost kože, zato je dobro, da poskrbimo za vnos kakovostnega, predvsem pa naravnega kolagena oz. se odločimo za vnos hranil, ki so lahko tudi rastlinskega izvora, telesu pa pomagajo, da na naraven način samo gradi svoj kolagen.  

Kolagen UP je inovativna veganska alternativa kolagenu, ki vsebuje naravne izvlečke in aminokisline. Dodani pa so mu tudi ceramidi, ki so v zadnjem času pravi hit na področju nege kože od znotraj na ven in navdušujejo uporabnike.  

5. Karotenoidi 

Karotenoidi so pigmenti, ki jih proizvajajo rastline, alge in nekateri mikroorganizmi. Glavni učinki karotenoidov na zdravje ljudi izhajajo iz njihovega antioksidativnega delovanja. Študije kažejo, da so pomembni na področju zdravja kože, oči, srca ...  

Karotenoidi lahko pomagajo pri obnovi vlažnosti kože ter izboljšajo teksturo in elastičnost kože. Še posebej veliko jih je v rumeno in oranžno obarvanem sadju in zelenjavi ter v zeleni listnati zelenjavi.  

Karotenoidi so torej antioksidanti, ki jih lahko pridobimo z uživanjem: 
* korenja, 
* sladkega krompirja, 
* paradižnika, 
* manga, 
* pomaranč, 
* lubenice, 
* podolgovate paprike, 
* ohrovta, 
* špinače. 

Karotenoide pa lahko na kožo nanašamo tudi od zunaj in tako poskrbimo za dodatne antioksidativne učinke in učinke na izboljšanje vlažnosti kože.  

Karotenoide iz rakitovca, šipkovega olja in v obliki izredno močnega in s številnimi študijami raziskanega pigmenta astaksantina najdemo tudi v Serumu C15 Booster. 

Še nekaj ukrepov, s katerimi lahko poskrbimo za manjšo izgubo vode iz kože vključuje naslednje: 
 
* omejimo stik z vročo vodo, da ohranimo zaščitna kožna olja, 
* uporaba izdelkov za nego kože s ceramidi in hialuronsko kislino, 
* izogibajmo se izdelkom za nego kože, ki vsebujejo alkohol in umetne dišave, 
* kožo zaščitimo pred soncem, vetrom in mrazom. 

Pomembno je torej, da kožo vlažimo od znotraj in od zunaj, najboljša pa je kombinacija naslednjega – uravnotežena prehrana, veliko vode ter pravilna nega naše kože od zunaj.  

Tako bomo poskrbeli za dovolj vlage in odložili neželene učinke dehidrirane kože tudi v pozno starost. 

 

Komentarji (0)

Oddan še ni bil noben komentar. Oddaj svoj komentar in sodeluj v mesečni nagradni igri.