Vonj po sivki: ne le opojen, ampak tudi zdravilen

Vonj po sivki: ne le opojen, ampak tudi zdravilen

Sivka je stara toliko, kot je staro človeštvo in njen vonj je eden izmed najbolj prepoznanih vonjev na svetu. Že najmanj 2500 let to čudovito dišeče zelišče človek pridoma uporablja na tisoč in en način: npr. kot parfum, dezinfekcijsko sredstvo, deodorant, afrodiziak, za pripravo gurmanskih jedi ali pa kot učinkovit odganjalec mrčesa.

Ste vedeli, da so v starodavnih časih sivko uporabljali tudi za krotitev levov in tigrov? Vse kaže, da so pradavna ljudstva instiktivno vedela to, kar so kasneje pokazale številne znanstvene raziskave. Sivka dokazano blaži težave z anksioznostjo in je naravni pomočnik v boju proti stresu. To pa še vedno ni vse: ponaša se z dolgim seznamom medicinskih lastnosti, zato ji po pravici lahko rečemo super naravna zdravilka. Dandanes to zelišče spet postaja vedno bolj popularno - kot naravna alternativna proti konvencionalnim sintetičnim farmacevtskim izdelkom.

Aromaterapija s sivko pomaga do boljšega spanja ter izboljša razpoloženje

Omenili smo že, da je sivka znana po svojem pomirjajočem ter sproščujočem delovanju, zato je več kot dobrodošla pri težavah z nespečnostjo, depresijo, anksioznostjo ter za lajšanje stresnih trenutkov. Zadnje raziskave so dokazale tudi to, da vonj po sivki podaljša fazo globokega spanja.

Sivka in njeni številni blagodejni učinki na zdravje

Čudovito zelišče Ima tudi dolgo zgodovino v ljudski medicini - blaži različne težave, pa naj bodo povezane z aknami ali drugimi kožnimi bolezni, s prebavnimi motnjami (npr. razdražen želodec, vetrovi, …), lajša bolečine v mišicah, menstrualne težave, glavobole in preprečuje infekcije. Sivka se namreč ponaša tudi z močnim protimikrobinim (bakterije, virusi), antiseptičnim ter analgetičnim delovanjem. Njen značilen vonj pomirja tudi respiratorni sistem, blaži kašelj in simptome prehlada, saj se bori proti virusom in bakterijam, ki se prenašajo po zraku.

Za konec pa še nekaj super nasvetov, kako lahko sami uporabite sivko (posušeno, kot tinkturo ali eterično olje): - Posušeno zelišče uporabite za pripravo sproščujoče skodelice čaja. Lahko dodate tudi kamilico, žlička medu pa bo prinesla še tisto potrebno pikico na i. - Sivkina tinktura vam bo pomagala, da se boste zvečer sprostili in se zazibali v miren spanec. - Kot prvo pomoč pri sončnih in drugih opeklinah dodajte nekaj kapljic eteričnega olja sivke v pršilko z mrzlo vodo ter se pošpricajte. Lahko uporabite tudi močan sivkin čaj. - Močan čaj lahko uporabite tudi pri težavah s prhljajem. Z njim si po šamponiranju splaknite lase. - Za lajšanje težav, povezanih z bolečimi mišicami, dodajte v kopel eterično olje sivke ali skodelico močnega sivkinega čaja. Dodajte še skodelico grenke soli. - Če imate glavobol, vonjajte mešanico eteričnega olja sivke ter poprove mete. Lahko mešanico vtrete tudi v sence na glavi. - Z eteričim oljem si namažite akne, presenečeni boste nad rezultatom.. Vodi dodajte nekaj kapljic eteričnega olja sivke in citrusov. Na ta način ste dobili naraven in izvrsten osvežilec zraka.

PRISPEVEK PRIPRAVILA: Monika M.


Komentarji (0)

Oddan še ni bil noben komentar. Oddaj svoj komentar in sodeluj v mesečni nagradni igri.