Vlita potica z rozinami in brusnicami
Že poznaš ta recept? Oceni ga.

Vlita potica z rozinami in brusnicami

SESTAVINE:
* 600 g posebne moke za peko tip 400
* 35 g svežega kvasa
* 120 g sladkorja
* čajna žlička soli
* 2 dl mlačnega mleka
* 3 rumenjaki
* naribana lupinica ene bio limone
* 100 g stopljenega masla
* 150 g rozin (namočenih v mleko ali rum)
* 150 g brusnic (namočenih v mleko ali rum)  

OPIS POSTOPKA: V veliko skledo od električnega robota presejemo moko. Naredimo si kvasec v posebnem lončku: par žlic mleka nekoliko pogrejemo, dodamo malo. Moke in sladkorja. Nato v mešanico nadrobimo kvas in zmešamo. Pustimo, da kvas začne delovati. V skledi z moko na sredini naredimo jamico in vanjo vlijemo kvasec. Na stran damo rumenjake, sol, sladkor, limonino lupinico in ohlajeno stopljeno maslo. Skledo nastavimo na robota in začnemo z mešanjem (nastavek za testo) na srednji stopnji. Postopno dodajamo še preostanek mleka. Robot naj testo gnete cca 15 minut, vmes dodamo še namočene rozine in brusnice, po želji pa še malo ruma. Testo pride malo bolj mehko kot za klasično potico. Pekač (pravokoten, ozek in visok za potico ali pekač za šarkelj) premažemo z maslom. Testo predelamo v pekač, a ne višje kot do polovice. Višek testa damo v drug namaščen pekač (npr pekač za mini ptičke ali muffine). Meni so zraven nastale še 4 mini potičke. Pekač pokrijemo s servieto ali prtom in pustimo vzhajati eno uro ali celo več, da testo res lepo vzhaja. Nato damo pekač/e na srednjo rešetko v na 180°C ogreti pečici (spodnji in zgornji grelec) ter pečemo cca pol ure. Na hitro poberemo morebitne mini poitčkd ven in pečemo še nekje 40 - 40 minut. Poskusite oceniti, ali je potica na sredini še mehka (ne pečena) in bi se vam lahko prehitro sesedla, preden jo vzamete iz pečice. Če se začne potica na vrhu že zelo rjavo barvati, jo lahko proti koncu pokrijemo z alu folijo, da se ne zažge. Potico, ko je lepo skozi pečena, damo iz pečice in pustimo, da se oadi v pekaču. Nato jo potresemo s sladkorjem v prahu in narežemo (nož naj ima žagico). Postrežemo takoj ali večji kos zamrznemo za drugič. Pa dober tek!

ČAS PRIPRAVE: 3-4 ure
RECEPT PRIPRAVILA: Katra Crep

* 600 g posebne moke za peko tip 400 * 35 g svežega kvasa * 120 g sladkorja * čajna žlička soli * 2 dl mlačnega mleka * 3 rumenjaki * naribana lupinica ene bio limone * 100 g stopljenega masla * 150 g rozin (namočenih v mleko ali rum) * 150 g brusnic (namočenih v mleko ali rum)   V veliko skledo od električnega robota presejemo moko. Naredimo si kvasec v posebnem lončku: par žlic mleka nekoliko pogrejemo, dodamo malo. Moke in sladkorja. Nato v mešanico nadrobimo kvas in zmešamo. Pustimo, da kvas začne delovati. V skledi z moko na sredini naredimo jamico in vanjo vlijemo kvasec. Na stran damo rumenjake, sol, sladkor, limonino lupinico in ohlajeno stopljeno maslo. Skledo nastavimo na robota in začnemo z mešanjem (nastavek za testo) na srednji stopnji. Postopno dodajamo še preostanek mleka. Robot naj testo gnete cca 15 minut, vmes dodamo še namočene rozine in brusnice, po želji pa še malo ruma. Testo pride malo bolj mehko kot za klasično potico. Pekač (pravokoten, ozek in visok za potico ali pekač za šarkelj) premažemo z maslom. Testo predelamo v pekač, a ne višje kot do polovice. Višek testa damo v drug namaščen pekač (npr pekač za mini ptičke ali muffine). Meni so zraven nastale še 4 mini potičke. Pekač pokrijemo s servieto ali prtom in pustimo vzhajati eno uro ali celo več, da testo res lepo vzhaja. Nato damo pekač/e na srednjo rešetko v na 180°C ogreti pečici (spodnji in zgornji grelec) ter pečemo cca pol ure. Na hitro poberemo morebitne mini poitčkd ven in pečemo še nekje 40 - 40 minut. Poskusite oceniti, ali je potica na sredini še mehka (ne pečena) in bi se vam lahko prehitro sesedla, preden jo vzamete iz pečice. Če se začne potica na vrhu že zelo rjavo barvati, jo lahko proti koncu pokrijemo z alu folijo, da se ne zažge. Potico, ko je lepo skozi pečena, damo iz pečice in pustimo, da se oadi v pekaču. Nato jo potresemo s sladkorjem v prahu in narežemo (nož naj ima žagico). Postrežemo takoj ali večji kos zamrznemo za drugič. Pa dober tek!
Že poznaš ta recept? Oceni ga.
Poglej komentarje
Želiš oddati svoj recept?

Komentarji (0)

Oddan še ni bil noben komentar. Oddaj svoj komentar in sodeluj v mesečni nagradni igri.