Veganski proseni polpeti

Oceni objavo z 1 do 5:
(5)
Št. ocen: 4

SESTAVINE:   
* 200 g prosa
* 1 korenček
* 1 bučka
* 1 paradižnik ali nekaj češnjevih paradižnikov
* 1 zelena (ali rumena) paprika
* 1 čebula
* 4 JŽ nasekljanega peteršilja
* 2 JŽ riževe moke
* 3 JŽ lanenih semen za vezivo (zmešanih z 9 JŽ vode)
* 1 JŽ kokosovega olja (za praženje)
* ščep soli
* poper

OPIS POSTOPKA: Najprej operemo proso pod tekočo vodo. Proso kuhamo približno 20 - 30 min v rahlo osoljeni vodi, dokler ne zavre in se zgosti. Medtem, ko se proso kuha, drobno nasekljamo čebulo in peteršilj. Vso zelenjavo dobro operemo in jo narežemo na koščke. Na segretem kokosovem olju najprej popražimo drobno sesekljano čebulo, da postekleni. Nato dodamo vso preostalo zelenjavo in jo dušimo na zmanjšanem ognju nekaj minut. Med dušenjem lahko dodamo 1dcl vode, v katero smo raztopili polovico zelenjavne jušne kocke. Podušeno zelenjavo odstavimo. Ko je proso kuhano, ga precedimo in stresemo v skledo, ter mu dodamo vso podušeno zelenjavo, riževo moko, nasekljan peteršilj, lanena semena, sol, poper in sestavine dobro zgnetemo. Z rokami oblikujemo manjše kroglice v velikosti oreha, ki jih nato narahlo sploščimo v obliko polpet. Pečemo v ogreti pečici na 180 približno 30 minut, dokler se polpeti zlatorumeno ne zapečejo. (Seveda pa polpete lahko popečemo tudi v ponvi na segretem kokosovem olju in jih med peko obračamo toliko časa, da dobijo lepo zlatorumeno skorjico.) Dober tek!

ČAS PRIPRAVE: 45 min 
RECEPT PRIPRAVILA: Nastja Pipan 

Prejšnji prispevek
Naslednji prispevek