Tortica Planica
Že poznaš ta recept? Oceni ga.

Tortica Planica

4

SESTAVINE: 
Osnova:
* 200g dateljev
* 200g lešnikov
* limonina lupina
Krema:
* 300 g indijskih oreščkov
* sok ene limone
* 60 g kakavovega masla
* 50g kokosovega olja(stopljeno)
* 60g agavinega sirupa(stopljeno)
* 1 čž vanilije v prahu
* 1 skodelica zmrznjenih jagod (ali gozdni sadeži oz. sadje po izbiri) 

Posip: mleti lešniki

OPIS POSTOPKA: Datelje prvo namočiimo za kakšno uro v toplo vodo, da se zmehčajo. Nato vodo odlijemo, dodamo limonino lupino in zmete lešnike. Maso dobro pregnetemo. Pregneteno maso razporedimo v manjši tortni model. Pri kremi indijske oreščke predčasno namočimo v vodo za kakšno uro,dve. Nato jih damo v blender, dodamo vse sestavine, razen zmrznjenih jagod. Ko dobimo gladko maso, iz blenderja vzamemo malo več kot polovico te mase in jo razporedimo v tortni model na našo osnovo. Nato to damo v zmrzovalnik za 1h(ali manj, odvisno od mase, če je dovolj gosta, lahko iz zmrzovalnika damo prej). Med tem pa zmrznjene jagode dodamo k preostalemu delu mase, ki smo jo pustili v blenderju, zmešamo in nato še to preostalo maso dodamo v tortni model.

Tortico lahko posujemo z mletimi oreščki, kakavom, čisto po želji. Jaz sem uporabila mlete lešnike. Vse skupaj damo v zmrzovalnik za pol ure-1h in tortica je pripravljena. Po tem jo lahko hranimo v hladilniku. 

Predčasno namočimo datelje in indijske oreščke(1h)-lahko tudi prej. Sama priprava tortice traja kakšno uro. pa še na koncu, ko jo damo ohladit, da se kakavova in kokosova maščoba dobro strdita. 

ČAS PRIPRAVE: 1 h 
RECEPT PRIPRAVILA: Eva Boto

   Datelje prvo namočiimo za kakšno uro v toplo vodo, da se zmehčajo. Nato vodo odlijemo, dodamo limonino lupino in zmete lešnike. Maso dobro pregnetemo. Pregneteno maso razporedimo v manjši tortni model. Pri kremi indijske oreščke predčasno namočimo v vodo za kakšno uro,dve. Nato jih damo v blender, dodamo vse sestavine, razen zmrznjenih jagod. Ko dobimo gladko maso, iz blenderja vzamemo malo več kot polovico te mase in jo razporedimo v tortni model na našo osnovo. Nato to damo v zmrzovalnik za 1h(ali manj, odvisno od mase, če je dovolj gosta, lahko iz zmrzovalnika damo prej). Med tem pa zmrznjene jagode dodamo k preostalemu delu mase, ki smo jo pustili v blenderju, zmešamo in nato še to preostalo maso dodamo v tortni model. Tortico lahko posujemo z mletimi oreščki, kakavom, čisto po želji. Jaz sem uporabila mlete lešnike. Vse skupaj damo v zmrzovalnik za pol ure-1h in tortica je pripravljena. Po tem jo lahko hranimo v hladilniku.  Predčasno namočimo datelje in indijske oreščke(1h)-lahko tudi prej. Sama priprava tortice traja kakšno uro. pa še na koncu, ko jo damo ohladit, da se kakavova in kokosova maščoba dobro strdita. 
Že poznaš ta recept? Oceni ga.
Poglej komentarje
Želiš oddati svoj recept?

Komentarji (4)

Malinca Alja

V tem primeru je tortica posipana z mletimi lešniki, lahko pa jo posujete tudi s čim drugim po želji (npr. mandlji, indijskimi oreščki, kakavom, ...)

Malinca Nastja

Polovici kreme se dodajo jagode, drugi polovici pa ne, zato so 3 plasti :)

Verica Germ

Pozdravljeni!
Pri tejle presni tortici mi nekaj ni jasno: ali manjka opis še ene mase (svetle) ali pa slika ni prava.
Vsekakor so na sliki tri plasti: osnova, bela obloga in sadna, pa še oreščki povrhu.
Lp, Verica

Sergej Rinc

Ta recept bo potrebno preizkusiti. Vedno sem pa v dilemi med napisanim (tekst) in videnim (fotografija jedi). V tekstu ni napisano, da lahko torto posipate ... s čim? Ker zgornja plast gotovo ni takšna po blenderju :-).