Spoznajte zdravilno moč starodavne kamilice

Spoznajte zdravilno moč starodavne kamilice

Prav gotovo veste, da skodelica kamiličnega čaja sprošča ter odlično pomirja razvrane živčke.

Morda pa še niste slišali, da to zelišče blaži simptome izraščanja zobk, odpravlja prebavne težave ter pomaga pri hitrejšemu celjenju ran. Kamilico v ljudski medicini uporabljamo že več sto let, saj so se pripravki iz nje izkazali kot odlično naravno sredstvo proti številnim nevšečnostim.

Kamilico lahko torej v sveži ali posušeni obliki uporabimo za odličen kamilični čaj, prav tako pa ne smemo zanemariti njenih tinktur, hidrolatov ali maceratov. Aktivna učinkovina v rastlini se imenuje bisabolol, ki ima neprecenljive učinke: deluje protivnetno, protimikrobno, pomirja kožo ter pospešuje celjenje ran.

ZAKAJ KAMILICA SODI V PRAV VSAK DOM?

1. Dobrodošla pomoč pri spanju

Kamilica ima nežen, pomirjajoč učinek na centralni živčni sistem. Njene učinkovine delujejo na iste dele možganov kot zdravila proti anksioznosti. Razbremeni nas tudi vsakodnevnega stresa, ki se mu dandanes žal skoraj ni več mogoče izogniti, poleg tega pa nas zaziba v kvaliteten, miren spanec.

2. Nežno sproščanje mišic

Kamilica se zelo pogosto uporablja tudi za relaksacijo mišic. Kamilično mazilo je tako odlično v primeru, ko se spopadate z bolečinami v mišicah. Ali pa popijte nekaj skodelic kamiličnega čaja, tudi to bo pomagalo, da bodo mišice sproščene. Čaj prav tako blaži menstrualne krče.

3. Lajšanje prebavnih težav

Trpite zaradi želodčnih težav? Kamilica pomiri razdražen želodec, olajša simptome razdražljivega črevesja, pomaga tudi pri zaprtju. Pripomore k pravilnemu delovanju želodca, izboljša prebavo ter lajša nevšečnosti, povezane z vetrovi.

4. Skrivno orožje v boju proti prehladu

Zaradi protimikrobnega delovanja in sposobnosti krepitve imunskega sistema kamilica pomaga, da prehlad mine hitreje. Spodbuja tudi potenje in se s tem še dodatno bori proti vročini, gripi in prehladu.

5. Učinkovita pomoč za najmlajše

Tudi straši dojenčkov s kolikami bodo še kako veseli kamilice. Ker rastlina blaži krče in pomirja dojenčkov želodček, je odlična alternativa sredstvom, ki jih lahko kupite v lekarni. Ravno tako se je kamilica izkazala pri težavah z izraščanjem zobk. Pred uporabo kamilice se posvetujte s pediatrom.

6. Hitrejše celjenje ran

Priporočamo, da si rano namažete s mazilom, ki vsebuje kamilico, saj boste na tak način pripomogli k hitrejšemu celjenju. Na rano lahko položite tudi pasto, ki ste jo sami naredili iz posušenih cvetov. Naj prišepnemo: kamilica se odlično obnese tudi pri neprijetnih hemoroidih.

7. Prava izbira tudi pri diabetesu

Še ena čudovita novica! Redno pitje kamiličnega čaja preprečuje napredovanje diabetesa in z njim povezanih težav, kot je npr. hiperglikemija. Čeprav kamilica ne more nadomestiti zdravil, pa pripomore k uravnavanju krvnega sladkorja.


PRISPEVEK PRIPRAVILA: Monika M.


Komentarji (0)

Oddan še ni bil noben komentar. Oddaj svoj komentar in sodeluj v mesečni nagradni igri.