SOS! Študentska prehrana

Oceni objavo z 1 do 5:
(5)
Št. ocen: 4

SOS! Študentska prehrana2Z nostalgijo se spominjam svojih študentskih let. Druženje s prijatelji, nervoza pred izpiti, neprespane noči zaradi učenja ali ponočevanja ter prvič na svojem. Prvič daleč stran od mamine domače kuhinje. Še sreča da smo imeli študentske bone. Vsaj tako sem mislila.


Diagnoza: utrujenost, izčrpanost in slaba koncentracija. Nič čudnega, saj sem večino časa jedla v menzah pripravljeno hitro hrano. Ko temu prištejem še ogromno popite kave (če ji sploh lahko tako rečemo), ki so jo ugodno ponujali avtomati na fakulteti potem je to res recept za katastrofo.


Študentje, ne posnemajte me, raje razvajajte svoje brbončice na zdrav način. Tukaj najdeš seznam živil, s katerimi moraš obvezno napolniti svojo študentsko shrambo.


Domača granola
Je nasiten in hrustljav zajtrk ter odličen način da že zjutraj nahranimo možgančke. Lahko jo zalijemo z mlekom ali uporabimo skupaj s svojim najljubšim jogurtom. Ker zjutraj nikoli »ni časa« jo lahko v prenosni posodici odnesemo kar s sabo na faks.


Oreščki
Orehi, mandlji, lešniki in indijski oreščki so odlična hrana za možgane saj vsebujejo veliko vitamina E in omega maščobnih kislin. So zdrav in okusen prigrizek med učenjem, na poti ali pa med odmori.


Instant kavica
S kavo se dan začne. Instant kavice iz ekološke predlave so odličnih okusov in zelo praktične. Če si zjutraj v časovni stiski jo lahko v prenosnem lončku odneseš kar s sabo na pot.


Sadje in zelenjava
Med najboljšo hrano za možgane nedvomno spadajo borovnice in granatno jabolko. Znano je da tako borovnice kot granatno jabolko zmanjšujeta možnosti za nastanek Alzheimerjeve bolezni. Uživajte ju sveža ali pa si z njima pripravite okusni smoothie. Za kosilo si privoščite veliko zelenolistnate zelenjave, ki je bogata z magnezijem in železom. Tako boste pregnali utrujenost. Ne pozabite tudi na avokado, ki pozitivno vpliva na ožilje in srce ter posledično na pretok krvi v možganih in dobavo kisika!


Pegasti badelj
Pegasti badelj je zaveznik jeter saj pomaga pri ohranjanju normalnega delovanja jeter in varuje pred boleznimi jeter. Vsebuje silimarin, ki deluje kot antioksidant in varuje jetra pred prostimi radikali. Uživamo ga lahko v obliki čaja, kapsul, tinkture ali semen. Je odličen za razstrupljanje in zato obvezna oprema po prekrokani noči ;)


Temna čokolada in surov kakav
Temna čokolada in kakav vsebujeta ogromno flavonoidov. To so antioksidanti, ki preprečujejo mašenje arterij in s tem omogočajo pretočnost krvi, tudi v možganih. Čokolada je super prigrizek med učenjem, z njo pa odlično premagamo željo po sladkem.


Uspešno in zdravo študijsko leto!


PRISPEVEK PRIPRAVILA: Mateja Z.

Prejšnji prispevek
Naslednji prispevek