Sarme z ajdovo kašo
Že poznaš ta recept? Oceni ga.

Sarme z ajdovo kašo

SESTAVINE:
* glava kislega zelja
* 500g mletega mesa
* 100 g suhega mesa
* 100 g ajdove kaše
* kokosovo olje
* 1 žlica paradižnikovega koncentrata
* 3 večje čebule
* česen
* lovor
* poper
* himalajska sol
* sladka paprika v prahu 
* vejica peteršilja
* jajce
* 3 žlice pirine moke


OPIS POSTOPKA: Ajdovo kašo namočimo čez noč in zjutraj skuhamo »na pol«. Jo nekoliko ohladimo, za tem pa sesekljamo čebulo, česen in suho meso. Na maščobi prepražimo čebulo in česen, ki ju nekoliko solimo, zatem pa dodamo še suho meso, ki obogati okus.

V posodi pripravimo maso za sarme. Zmešamo ajdovo kašo, prepraženo čebulo, česen in suho meso. Dodamo še začimbe – sol, sladka paprika, poper, peteršilj. Za tem surovo mleto meso in jajce. Maso dobro zmešamo in jo razdelimo na približno 12 enakih delov – za 12 sarm.

Pripravimo zeljno glavo – izrežemo stržen tako da ga izdolbemo z nožem. Iz glave pripravimo cca. 14 večjih listov brez lukenj. Izrežemo jim trše dele pri dnu lista in nanj položimo prvi del mase. List položimo na podlago tako, da je glavna žila pravokotno pred nami. Na sredino položimo del mase in zrolamo list, da zavije maso. Primemo sarmo v roko in s prstom previdno potisnemo preostanek lista s strani v notranjost zavitka.

Sarme položimo v večjo posodo in zlagamo do vrha, manjše luknje pa zapolnimo s kosi zelja, ki ostanejo od zeljne glave. Dodamo lovorjev list in zalijemo z vrelo vodo. Kuhamo približno 1 uro, nato dodamo prežganje in nato kuhamo še eno uro. Vmes pa obvezno večkrat potresemo posodo, da se omaka enakomerno razporedi po posodi med zavitki sarme.

Prežganje: Pripravimo tako, da v manjši posodi raztopimo maščobo, ji dodamo žlico paradižnikove mezge, 3 žlice pirine moke in zalijemo s 0,5L hladne vode. Mešamo na manjšem ognju, dokler se ne zgosti. Maso vlijemo v posodo s sarmo in dobro pretresemo. Kot že omenjeno, sarmo za tem kuhamo pokrito še eno uro.

ČAS PRIPRAVE: 2 uri in 30 minut (30 minut priprave in 2 uri kuhanja)
RECEPT PRIPRAVILA: Iva Džudović - Ljubezniva

Že poznaš ta recept? Oceni ga.
Poglej komentarje
Želiš oddati svoj recept?

Komentarji (0)

Oddan še ni bil noben komentar. Oddaj svoj komentar in sodeluj v mesečni nagradni igri.