Rožmarin – aromatična rastlina ljubezni

Rožmarin – aromatična rastlina ljubezni

Poznate rožmarin, ki so v stari Grčiji imenovali tudi zel ljubezni posvečen boginji Afroditi? Rožmarin prepoznamo po njegovem aromatičnem vonju in nekoliko grenkobnem okusu. Njegova najbolj pogosta uporaba je v kuhinji. Poleg tega, da poda odlično aromo pripravljenim jedem, ga mnogi uporabljajo tudi v zdravilne namene.

Rožmarin je bil že zelo cenjen v stari Grčiji in v Rimu. Grški učenjaki so ga nosili celo okoli vratu, da bi jim služil za boljšo pozornost in spomin. To ni nič čudnega, saj ima rožmarin navsezadnje tudi pomirjevalne učinke. Še danes se ga uporablja v aromaterapiji za zdravljenje stisk in depresije.

Izvor rožmarina in kje ga najdemo?

Rožmarin je trajnica in spada v družino ustnatic. Raste v obliki grma, ki po svoji obliki iglic spominja na borovce, kar ni nič čudnega, saj je borovec njegov daljni sorodnik.  Sam izvira iz Sredozemlja, o čemer priča celo njegovo ime "rosa maris" - roža, ki raste ob morju. Prvotno je rožmarin pretežno rastel na pečinah in na območjih z veliko sonca.  V toplih krajih cveti skozi celo leto v belih, rožnatih, vijoličnih ali modrih cvetovih. V hladnejših krajih pa cveti le poleti. Rožmarin je zel, katero so gojili že na srednjeveških vrtovih. Že takrat so poznali nekaj pozitivnih učinkov tega zelišča. Tudi danes ga mnogi gojijo na svojih vrtovih. Nekateri ga uporabljajo kot začimbo, drugi kot zelišče, tretji pa ga uporabljajo da z njim odganjajo nezaželene žuželke. Če živite na hladnejših predelih, je priporočljivo, da ga posadite v posodo, ki jo lahko pozimi prestavite v toplejši prostor.

Uporaba rožmarina v kulinariki

Rožmarin se velikokrat uporablja v kulinariki. Njegova aroma se močno poda jedem kot so: enolončnice, juhe, mesno-zelenjavne jedi, solate, pečenke in ostala mastna živila. Ne le da doda svoj edinstven okus, je priporočljiv za uporabo, saj odlično ureja prebavo - jo pospeši, preprečuje krče in neprijetno napihnjenost.

Zdravilne učinkovine rožmarina:

  • flavonoidi poživljajo (antioksidanti)
  • fenoli, zlasti rožmarinska kislina, uničujejo bakterije (antiseptik) in zmanjšujejo vnetja,
  • čreslovine ožajo tkivo in s tem preprečujejo okužbe,
  • vsebuje železo, ki je nujno za prenos kisika,
  • vlaknine izboljšujejo prebavo,
  • deluje kot naravno poživilo,
  • učinkovito lajša bolečine (analgetik).

Vsestranska uporaba rožmarina vas bo navdušila

Rožmarinove pozitivne lastnosti na telo so raziskovali že v davni preteklosti ter ugotovili kar nekaj zdravilnih učinkovin. Stari misleci so rožmarin priporočali kot zdravilo pred številnimi tegobami: Dioskorid in Teofast proti želodčnim in jetrnim bolezni, Galen proti zlatenici, Hipokrat pa proti težavam z jetri in vranico.

Rožmarin se uporablja na več načinov: za notranje uživanje (čaji in ostali napitki, v jedeh) ter za zunanjo uporabo (v šamponih, mazilih, vodicah, itd.):

  • Rožmarin povečuje prekrvavitev, zato pomaga pri mrzlih rokah ali nogah. Strokovnjaki priporočajo uživanje rožmarina v obliki čaja ali kot vodno kopel za noge ali celotno telo.
  • Rožmarin je tudi dober diuretik. Nekateri ga uporabljajo v jedeh, predvsem za boljšo prebavo (pogosta uporaba v mesnih in mastnih jedeh).
  • Pozitivno deluje na jetra in čiščenje telesa. Povečuje potenje, izločanje urina, nastajanje in pretok žolča. Priporočljivo je, da vsaj nekaj časa vsako jutro pijemo rožmarinov čaj. Pri tem pa ne smemo pretiravati z odmerkom.
  • Pozitivno se njegovi učinki kažejo tudi na možganih. Rožmarin nas varuje pred možganskimi okvarami: karnozojska kislina deluje proti Alzheimerjevi bolezni in preprečuje procese staranja, fenoli pa učinkovito delujejo proti oksidativnim okvaram celic.
  • Rožmarinovo olje lahko mešamo z enim od osnovnih olj npr. mandljevim in ga uporabimo za sproščajočo masažo. Pomaga sprostiti mišične krče, s tem da poveča prekrvavljenost tkiva. Priporoča se tudi za revmatike, saj veča pretok krvi in širi žile.
  • Če ste utrujeni ali vas je v dnevu kaj razburilo, si privoščite rožmarinov čaj, ki vas bo sprostil in poživil. V vročih dneh pa naredite poparek rožmarina (za osvežilni okus lahko dodate še nekaj listov mete), ga precedite, prilijete hladno vodo, dodajte nekaj rezin limone ter kock ledu. Za dekoracijo lahko dodate še nekaj svežega rožmarina ali listov mete.
  • Vas muči prhljaj? Imate neprestano suho in srbeče lasišče? Uporabite rožmarinovo olje zmešano z drugim osnovnim oljem kot masko ali rožmarinovo vodo za umivanje lasišča. Z njegovo redno uporabo se namreč lahko uspešno spopadete tudi z izpadanjem las in ublažite nastanek plešavosti.
  • Ob napornem dnevu, ko si morate zapomniti milijon reči in mislite, da vam bo glava preprosto eksplodirala, se lahko umirite ob skodelici rožmarinovega čaja ali kozarcu rožmarinovega vina (izberite odlično vino, vanj namočite rožmarin in ga tako pustite en teden). Rožmarin bo s svojimi sestavinami poskrbel, da se boste sprostili, hkrati pa vam bo pomagal, da bo vaš spomin občutno boljši.
  • V kolikor vas muči celulit in skrivate svoje noge pod dolgimi hlačami, si privoščite kopel s poparkom ali tinkturo rožmarina. Kopel bo pospešila cirkulacijo krvi, zato bo poraba maščobnih tkiv lažja. Če želite povečati učinek lepih nog, vnesite v svoj vsak dan še 5 minut telovadbe za čvrste noge in zadnjico.
  • Ob poškodbah kot so zvini, izpahi ali zmečkanine, si pripravite rožmarinove obkladke in jih položite na obolelo mesto. S tem boste pospešili cirkulacijo in zmanjšali čas okrevanja.
  • Podobno kot sivka, tudi rožmarin odganja nezaželene molje v omarah. Da ne bodo iglice odpadale, ga raje položite in zaprite v mrežasto vrečko.
  • Rožmarinova voda je odlična za ustno higieno, saj uničuje bakterije in zmanjšuje vnetja.

Za koga uporaba rožmarina ni priporočljiva?

  • Za epileptike
  • Za ljudi z visokim krvnim tlakom
  • Za ženske v začetku nosečnosti
  • Za osebe z občutljivo kožo (uporaba povzroči draženje kože, predvsem se to kaže pri izpostavljanju  sončnim žarkom)
  • Za mlajše otroke
  • Med nosečnostjo in med dojenjem je dovoljeno uživanje le v normalni dnevni prehrani

Rožmarin lahko opravičljivo nosi naziv rože ljubezni. To je zel z mnogimi odličnimi lastnostmi. S svojim vonjem nas popelje v morske kraje, sprosti dušo in telo. Ni nenavadno, da so že  v preteklosti rožmarin polagali v otrokove zibelke, z namenom, da bi otroka pomirili in mu omogočili mirno spanje. Rožmarin, ki ima danes veliko veljavo predvsem v sredozemski kuhinji, premika svoje meje. Vedno bolj pogosto ga opažamo tako v kozmetičnih produktih, kot tudi v čistilnih sredstvih. Če si rožmarin doziramo sami, moramo biti pazljivi, da ga uporabljamo preudarno.