Pustni krofi
Že poznaš ta recept? Oceni ga.

Pustni krofi

Kaj je tista glavna značilnost pusta? Pustni krofi! Brez njih pustnega časa pač ni, saj gre za dolgoletno tradicijo. V poplavi receptov za krofe iz pečice sem se odločila, da preizkusim enega klasičnega. Takega, kot so jih pripravljale naše mame in babice. Če se celo leto trudiš živeti zdravo, pač ni nič narobe, če si enkrat na leto privoščiš tisti čisto pravi pustni krof.

SESTAVINE:
Kvas:
* Kocka kvasa
* 1 dl mleka
* 1 žlica sladkorja
* 1 žlička moke
Testo:
* 650 g bele mehke gladke moke
* 2 žlici sladkorja
* 4 rumenjaki
* 2 dl mleka
* 2 žlici olja
* Kvas, ki smo ga pripravili pred tem
* Sok 1 pomaranče (skoraj 1 dl) 
* Lupina ene Bio limone
* 1 vaniljev sladkor
* 1 žlička soli
* 50 ml ruma
**olje za cvrtje, poljubna marmelada, eritritol v prahu za posip

OPIS POSTOPKA: V manjšo skledico nadrobimo kocko kvasa in zmešamo z 1 žlico sladkorja, da se kvas razpusti. Prilijemo 1 dl mleka, ki mora biti sobne temperature in zmešamo. Mešanico samo posujemo z žličko moke in pustimo, da vzhaja.

Vzamemo drugo posodico, v katero damo 2 dl mleka, ki ga zmlačimo, 50 ml ruma, sok ene pomaranče, vanilin sladkor, 2 žlici sladkorja, 1 žličko soli, olje, 2 jajci in naribano lupino ene limone. Dobro premešamo.

V večjo skledo presejemo 650 g moke. V sredino naredimo jamico. Vanjo damo vzhajan kvas. Začnemo mešati s kuhalnico in med mešanjem prilivamo tekočo mešanico. Mešamo tako dolgo, da se testo ne lepi več na kuhalnico, ostane pa vseeno lepljivo. Ko odstopi od kuhalnice, ga pokrijemo s kuhinjsko krpo, damo v topel prostor in pustimo vzhajati.

Ko testo dovolj vzhaja, ga zvrnemo na pomokano površino. Razvajati ga ne smemo preveč, saj v tem primeru krofi ne bodo imeli obročev. Z modelčkom iz testa izrežemo krofe. Pokrijemo jih s krpo in pustimo vzhajati. Vmes jih obrnemo, da lahko vzhajajo na obeh straneh in da se ne naredi skorja.

Pripravimo posodo, v katero nalijemo olje za cvrtje. Ko se olje zagreje, vanj položimo krofe in jih počasi pečemo. V olje jih dajemo z vzhajano stranjo navzgor. Ko zarumenijo, jih obrnemo in popečemo še z druge strani. Krofe lahko polnimo s poljubnim nadevom in jih posujemo s sladilom v prahu. Odličen je npr. eritritol.

ČAS PRIPRAVE: 2 uri
RECEPT PRIPRAVILA: Malinca Dominika

Že poznaš ta recept? Oceni ga.
Poglej komentarje
Želiš oddati svoj recept?

Komentarji (0)

Oddan še ni bil noben komentar. Oddaj svoj komentar in sodeluj v mesečni nagradni igri.