Primerjava zdravih olj

Oceni objavo z 1 do 5:
(5)
Št. ocen: 2

Maščobe so telesu nujno potrebne za optimalno delovanje. Predvsem je pomembna količina in vrsta maščob, ki so del naše vsakdanje prehrane. Zdrave maščobe koristijo našem zdravju, v naravi pa jih najemo v obliki olja in masla. V nadaljevanju so predstavljena zdrava olja, katero izbrati in zakaj ga uporabiti.

Kokosovo olje/maslokokosovo olje Energijska vrednost: 885 kcal/100g Tekstura in barva: Bele barve. Do temperature od 24°C je v trdi obliki (maslo), nad to temperaturo pa se stopi in je v tekoči obliki (olje). Uporaba: Za kuho – odlično je, ker se ne zažiga pri visokih temperaturah in se zato lahko uporablja za praženje, cvrtje hrane, peko. Kozmetične namene – odlično je za nego las, nohtov in kože.     olivno olje



Ekstra deviško olivno olje
Energijska vrednost: 825 kcal/100gTekstura in barva: Zlato rumene barve, v tekoči obliki. Uporaba: V kulinarične namene – ker vsebuje izjemno sestavo hranljivih snovi se priporoča kot dodatek po kuhanju ali kot dodatek hladnjim jedem, da se s toploto ne uniči hranila. Lahko se uporabi kot maska za lasje v kombinaciji z jajcem in eteričnimi olji, v kombinaciji s soljo pa kot piling za telo, v kombinaciji z avokadom kot maska za obraz.    



Arganovo
 oljearganovo olje
Energijska vrednost: 828 kcal/100g Barva: svetlo rjave barve, v tekoči obliki Uporaba: V kulinarične namene - izboljšuje možgansko zmogljivost, uravnava holesterol, pozitivno vpliva na jetra in prebavo. Najbolje ga je uživati kot dodatek hladnim jedem. V kozmetične namene pa je odlično za nego, saj na kožo vpliva blagodejno, jo pomirja, ohranja lepo in gladi gubice, koži pomaga ohranjati naravno vlažnost in prožnost.       konopljino olje





Konopljino olje
Energijska vrednost: 819 kcal/100g Tekstura in barva: Rahlo zelene barve, v tekoči obliki. Uporaba: V kulinarične namene - olje je občutljivo na toploto (ga ne segrevamo), zato ga se priporoča kot preliv hladnih jedi, solat, polivk, hladnih omak in namazov. Z njim lahko popestrite že končane jedi ali pa ga uporabite kot sestavino pri toplih jedeh, ki ne zahtevajo visokih temperatur.   mandljevo_olje


Mandljevo olje
T
ekstura in barva: 
Oker barve, v tekoči obliki. Uporaba: V kozmetične namene - gladi in neguje kožo, ji daje občutek mehkobe ter jo dodatno oskrbuje z vlago. Spodbuja obnavljanje kože, krepi njeno vitalnost in jo zaščiti. Tako ga lahko uporabljamo za nego ustnic, las in lasišča, nosečnice za nego kože na trebuhu,kot odstranjevalec make-upa.       olje črne kumine  




Olje črne kumine
Tekstura in barva: Temno rjave barve, v tekoči obliki. Uporaba: V kulinarične namene – deluje protivnetno, analgetično antiseptično in proti mikrobom. Vsebuje osem od devetih esencialnih aminokislin, minerale cink, baker, železo, fosfor in kalcij, folno kislino in vitamine C, B6, B3, B1.  V kozmetične namene - za nego suhe in občutljive kože, kot masažno olje ali balzam za telo v kombinacijami z drugimi olji.  




Totrovo  ali ričkovo olje
totrovo olje
Tekstura in barva: Svetlo rjave barve, v tekoči obliki. Uporaba: Zaradi svoje bogate hranilne sestave ima vsestransko uporabo. Lahko se uporablja v kulinarične namene - bogato je z vitaminom E zato ima močno antioksidativno, krepi imunski sistem, ima protivnetno delovanje in tako blaži ter preprečuje povečanje vnetja, zaradi vsebnosti omega-3  je učinkovito pri blaženju bolečin. V kozmetične namene se uporablja predvsem za blaženje vnete in razdražene kože ter za nego suhe in razpokane kože. AVTOR PRISPEVKA: Malinca Tea

Prejšnji prispevek
Naslednji prispevek