Praznični jajčni kruh z brusnicami

Oceni objavo z 1 do 5:
(0)
Št. ocen: 0

SESTAVINE:
* 800 gramov pirine 
* 200 gramov ovsene moke 
* 3 cela jajca
* 1 rumenjak
* 450 ml vode (ali mleka)
* 1 kocka svežega kvasa
* 3 žlice ruma
* 1 zvrhana čajna žlička soli
* 4-5 žlic agavinega sirupa 
* 50 gramov masla
* 1 zvrhana žlica mandljevega masla (lahko izključite)
* 2 zvrhani pesti brusnic ali rozin
* 1 rumenjak + 2 žlici vode za premaz

OPIS POSTOPKA: 
1. V polovico tople vode vmešamo čajno žličko sirupa in nadrobimo kvas. Pustimo ga vzhajati vsaj 10 minut.
2. V drugo polovico tople vode narežemo maslo, dodamo mandljevo maslo in preostali sirup, ter rum. Počakamo da se maslo stopi. Jajca in rumenjak stepemo.
3. Moke premešamo in vanju vmešamo kvas. Nato vmešamo stopljeno maslo, nazadnje pa še jajca, rum in sol. Čisto na koncu vmešamo brusnice.
4. Testo gnetemo nekih 10 minut, nato pa ga pustimo vzhajati eno uro.
5. Po tem času ga prestavimo v dobro namaščen pekač in premažemo z rumenjakom zmešanim z vodo. Pustimo ga vzhajati nadaljnih dobrih 30 minut, nato pa ga položimo v segreto pečico na 200 stopinj za 15 minut. Temperaturo znižamo na 180 in nadaljujemo s peko nadaljnih 45 minut. Ko se skorja dovolj rjavo obarva, kruh med peko pokrijemo z alu folijo.

ČAS PRIPRAVE: 1 h 20 min
RECEPT PRIPRAVILA: Ana Žontar - Anina kuhinja

Prejšnji prispevek
Naslednji prispevek