Poznaš pokakano kavo Luwak?

Poznaš pokakano kavo Luwak?

Oktobra sem preživela 3 tedne na Baliju. Ena izmed bolj zanimivih izkušenj je bilo preizkušanje čajev in kavic. Najbolj me je seveda zanimalo kakšen okus ima njihova tradicionalna ''pokakana'' Luwak kava, ki spada med najdražje kave na svetu.

Luwak kava je originalna kava iz Indonezije. Luwak je v bistvu žival - majhen sesalec, ki živi na drevju in najraje uživa zrele rdeče kavne jagode. Jagode zaužije cele z zrnom vred. Ko zrna iz jagod dosežejo njegov želodec, se tam začne proces kemične obdelave in fermentacije. Zrna zaključijo svojo pot skozi prebavni sistem luwaka kot iztrebki. Nepoškodovana zrna nato obiralci pobirajo po gozdnih tleh, jih dodobra očistijo, prepražijo in zmeljejo tako kot običajna kavna zrna.

Ni točno znano kako je prišlo do takšnega načina nabiranja kave, morda je bilo domorodcem pač bolj preprosto zrna pobirati po tleh kot pa jih trgati z visokih dreves. Ravno zaradi te čudaške metode pridobivanja luwak kave, je ta v svetu precej redka. Kavo sem preizkusila in ima edinstven bogat okus s pridihom čokolade.

Preizkusila pa sem tudi 100% balijski kakav. Kakav je bogat z antioksidanti in tako uspešno preprečuje bolezni srca in povišan holesterol. Super pa je tudi za energijo. 100% presni kakav najdeš tudi v Malincini shrambi s klikom TUKAJ.

Še bolj kot različne vrste kavic so mi bili všeč balijski čaji. Spodaj opis parih, ki so me čisto fascinirali:

Čaj limonske trave: Limonska trava je znana po tem, da pomaga pri nespečnosti, vročini in uravnava holesterol. Uporablja se tudi v dietetične namene. V boju s prekomerno težo je lahko učinkovit zaviralec apetita, pomaga pa tudi pri detoksikaciji telesa in s tem zmanjšuje tveganje za rakava obolenja.

Mangosteen čaj: Mangosteen pomaga pri vnetjih, alergijah in diabetesu. Mangosteen sadež je bogat vir antioksidantov in ima tudi antibakterijske prvine. Veliko se uporablja za ohranjanje zdravja kože, za uravnavanje telesne teže in pri prebavnih težavah.

Rosella čaj: Je kislega okusa in zelo dober izboljševalec razpoloženja. Čaj iz rože rosella lahko uporabimo tudi za bolj zdravo kožo in anti-age učinke. Roža vsebuje veliko beljakovin in vitamina C, kar je pomembno za elastičnost kože. Uravnava tudi krvni tlak in nas tako ščiti pred boleznimi srca.

Kurkumin čaj: Vsebuje lipopolisaharide, ki pospešujejo metabolizem in preprečujejo blaga vnetja in ostale bolezni. Antibakterijske sposobnosti kurkuminega čaja pospešujejo tudi celjenje ran. Kurkuma ravno tako izboljšuje delovanje jeter, katerih naloga je izločanje toksinov iz telesa, zato je učinkovita tudi pri hujšanju.

Ingverjev čaj: Pozitivni učinki ingverjevega čaja so znani po celem svetu. Posebej učinkovit je pri želodčnih težavah in težavah s krvnim obtokom. Ženske ga uporabljajo tudi za omilitev bolečin med menstruacijo, moški pa si z njim pomagajo pri težavah s plodnostjo in erekcijo.

Avtor: Malinca Nastja

Komentarji (0)

Oddan še ni bil noben komentar. Oddaj svoj komentar in sodeluj v mesečni nagradni igri.