Potratna potica
Že poznaš ta recept? Oceni ga.

Potratna potica

Potička, ki zgleda zakomplicirano, a ni. Je vredna truda, saj je res zelo dobra, še boljša je naslednji dan!

SESTAVINE:
Kvašeno testo:

* 500 g pirine moke
* 30 g kvasa
* 50 g eritritola
* 1 jajce
* 1 žlica kokosove maščobe
* Pol žličke (himalajske) soli
* Nekaj žlic ovsenega mleka

Svetli biskvit:
* 3 rumenjaki
* 3 beljaki
* 120 g eritritola
* 1 vrečka vanili sladkorja
* 4 žlice tople vode
* 120 g pirine moke
* Pol pecilnega praška
* Pol žlice ruma
* 1 žlica kokosove maščobe
* Naribana lupinica 1 limone

Temni biskvit:
* Enako kot svetli, le da dodaš 3 žlice temnega kakava,
nesladkanega zmešanega z malo vode

Orehov nadev:
* 600 g mletih orehov
* 300 g eritritola
* 2 žlici ruma
* 3 beljaki (zmiksani v trdi sneg)
* 15 žlic vrelega ovsenega mleka

Skutin nadev:
* 500 g skute
* 200 g eritritola
* 1 vrečka vanili sladkorja
* 2 rumenjaka
* 3 žlice pirinega zdroba
* Sok 1 limone
* Sneg 2 beljakov (zmiksani v trdi sneg)

OPIS POSTOPKA:
1. Zamesiš kvašeno testo iz vseh sestavin in daš vzhajat.
2. Svetli biskvit: penasto zmiksaj rumenjake s polovico sladkorja in vanili sladkorjem. Posebej zmiksaj beljake z vodo v trd sneg, dodaj preostali sladkor. Sneg daj na zmiksane rumenjake in ga z metlico na roke rahlo vmešaš. Presej moko s pecilnim, dodaš stopljeno kokosovo maščobo, limonino lupinico, rum in vse rahlo zmešaš. Daš v pekač, na peki papir in pečeš na 180 stopinj (čas odvisen od pečice).
3. Temni biskvit pripraviš isto, le da rumenjakom dodaš raztopljeni kakav.
4. Vzhajano testo razvaljaš (glede velikosti narediš en velik pravokotnik , ki bo objel potem celotno potico ). Testo na dnu pekača namažeš z orehovim nadevom, pokrij z ohlajenim temnim biskvitom, namaži s skutinim nadevom, svetlim biskvitom, orehovim nadevom. Preden testo zapogneš, ga namažeš s surovim beljakom znotraj, da potem skorja ne odstopa. Preko vsega zapogneš testo , ki sega preko robov pekača in ga zatesniš. Vse dobro prepikaš. Pečeš najprej 20 min pokrito s folijo, naslednjih 25 min pa odkrito. Ves čas preverjaš, da se ne zapeče preveč.

Ko je pečena, jo nekaj časa pustiš, potem pa obrneš iz pekača na delovni pult. Pokriješ in počakaš, da se ohladi. Posuješ s sladkorjem ali eritritolom v prahu.

RECEPT PRIPRAVILA: Gaja Prestor

Že poznaš ta recept? Oceni ga.
Poglej komentarje
Želiš oddati svoj recept?

Komentarji (0)

Oddan še ni bil noben komentar. Oddaj svoj komentar in sodeluj v mesečni nagradni igri.