Portugalska večerja

Oceni objavo z 1 do 5:
(5)
Št. ocen: 1

Oh Portugalska ❤ Država v kateri sva z Malinco Andrejo preživeli pol leta v času študija na Erasmus izmenjavi. Obožujem jo, ker je tempo življenja veliko bolj počasen oz. ''v izi'', hkrati pa imajo odlično hrano.

Zelo sem bila vesela, da mi je moja ekipa določila Portugalsko, saj sem takoj vedela kaj bom pripravljala. Odločila sem se za paello, ki je sicer bolj španska, ampak jo tudi na portugalskem pogosto na jedilnikih in jo obožujem. Sama pa je nisem pripravljala že nekaj let. 

Recept za peallo je izpadel res božanski in prav vsi so jo ful pohvalili :) Se splača preizkusit. Idejo za recept sem našla v knjigi Jamie Oliverja, ampak sem ga malo prilagodila.

Za sladico sem pripravljala pasteis de nata. Mmm gre za portugalsko sladico, ki jo naravnost obožujem vse od takrat ko sem bila na izmenjavi. Končno pa sem prvič zbrala pogum in se lotila priprave! Pa sem ugotovila, da je dejansko čisto enostavno in hitro pripravljena, tako da bo sedaj večkrat na mojem meniju :) Gre pa v bistvu za kolačke z listnatim testom in jajčno kremo, ki jih pripravljamo v pekaču za mafine.

PAELLA

Sestavine za 6 oseb:
*6 piščančjih bedrc
*2 žlici pšenične moke
*olivno olje
*50g klobase chorizo
*1 čebula
*4 stroki česna
*šop svežega peteršilja
*6 rezin slanine
*1,8 l piščančje jušne osnove ali 2 bio jušni piščančji kocki stopljeni v 1,8 l vode
*ščepec žafrana
*2 žlički začimb za paello z dimljeno papriko ali 1 žlička dimljene paprike
*500g riža arborio
*2 lignja
*100g graha (svežega ali zamrznjenega)
*500g školjk – jaz sem dala klapavice 300g in kapesante 200g
*100g velikih kozic
*1 limona
*himalajska sol

Opis postopka:
1. Piščančja bedrca posolimo, pomokamo in dodamo 1 žličko mešanice za paello. Nato jih popečemo iz obeh strani na olivnem olju. Popečemo damo na peki papir in jih pečemo še v pečici 20 minut na 190 stopinj.

2. Medtem narežemo na drobne koščke chorizo klobaso, slanino, čebulo, česen in peteršilj. Segrejemo ponev, dodamo narezano chorizo klobaso in slanino, da se zapeče in postane hrustljavo. Nato dodamo zraven še česen, čebulo in peteršilj ter kuhamo dokler se ne zmehča – cca 10 minut.

3. nato dodamo 1 žličko mešanice začimb za paello, riž in prelijemo z 1,8 l vrele jušne osnove, ki smo ji dodali žafran. Juho lahko prilivamo tudi postopoma. Kuhamo 20 minut na srednji temperaturi.

4. Vmesnem času na ponvi z nekaj kapljic olivnega oja prepražimo morske sadeže (lignje, kozice in školjke). Če smo jih prej prali z vodo jih pred praženjem osušimo s krpo.

5. Po 20 minutah k rižoti dodamo še popražene morske sadeže in grah. Vse skupaj dobro premešamo in kuhamo še 10 minut.

6. Čisto na koncu dodamo še meso iz piščančjih bedrc. Jaz sem meso kar z nožem postrgala iz kosti.

Serviramo lahko s svežim peteršiljem in kosom limone, ki se mora tik pred zaužitjem stisniti na paello.

PASTEIS DE NATA

Sestavine (za 24 kolačkov):
*500g listnatega testa
*800 ml mleka
*120 ml sladke smetane
*8 rumenjakov
*6 žlic eritritola (naravno sladilo brez kalorij)
*4 žlice pšenične ostre moke
*1 cimetova palčka
*1 vanilijeva palčka
*lupina polovičke limone
*ščepec burbonske vanilije
*ščepec himalajske soli

Opis postopka: Listnato testo damo iz hladilnika in ga razvaljamo v klobaso, ki jo razrežemo na 2 cm dolge kolobarčke.

Le-te razvaljamo ali z roko oblikujemo v kroge, ki jih potem položimo v pekač za mafine. Pekač lahko pred tem čisto malo namastite s kokosovim oljem ali maslom. Pečico segrejemo na 200 stopinj.

Krema: V posodi zmešamo rumenjake, eritritol, moko, sol. Po potrebi dodamo malo mleko, da je zmes tekoča. Preostalo mleko, smetano zlijemo lonec in dodamo cimetovo palčko, vanilijevo palčko, limonino lupino in burbonsko vanilijo. Kuhamo na nizki temperaturi - jaz sem dala na 5 od 9 – cca 5 minut. Nato dodamo jajčno zmes in kuhamo do vretja (cca 10 minut), vmes pa stalno mešamo. Krema je gotova, ko se zgosti kot bi kuhali puding.

Skodelice iz listnatega testa napolnimo s kremo.

Pečemo 20 do 25 minut na 200 stopinj, da se na vrhu naredi skorjica in krema postane zlato rjave barve.

Postrežemo lahko toplo ali hladno, dekoriramo pa z cimetom v prahu in cimetovo palčko. Jaz sem dodala še pasijonko oz. marakujo, ker sem jo imela ravno doma.

Recept pripravila: Malinca Nastja 

Prejšnji prispevek
Naslednji prispevek