Poper in njegov učinek na zdravje
Poper je rastlina, ki raste kot ovijalka do 10 metrov visoko in obrodi dvakrat letno. Prvi so ga v Evropo iz Aleksandrije prinesli Rimljani in že takrat je veljal za cenjeno in zelo drago začimbo. Danes je poper nepogrešljiv pripomoček v vsaki kuhinji. Je značilnega ostrega in rahlo pekočega okusa, glede na ekološko pridelavo pa je njegova aroma še močnejša in polnejša v primerjavi z navadnim.
Poper ima blagodejen učinek na zdravje. V preteklosti se je uporabljal na ladjah, kjer so ga uporabili kot protibakterijsko sredstvo za meso. To kaže na njegove antibakterijske in antioksidatne lastnosti.
Poper:
- spodbuja tek
- pospešuje prebavo
- pomaga pri zaprtjih in pomaga pri težavah z drisko
- odpravlja nahod
- pomaga pri hujšanju, utrujenosti, slabi koncentraciji
Uživanje popra se odsvetuje želodčnim bolnikom in otrokom.