Polnozrnat kruh
Ko zadiši po sveže pečenem domačem kruhu, je občutek domačnosti popoln, sploh ker veš, da je delo tvojih rok.
SESTAVINE:
* 500 g pšenične polnozrnate moke
* semena (sončnična, bučna,…)
* 25 g kvasa
* 350 ml tople vode
* 1 žliča soli (12 g)
OPIS POSTOPKA: V skodelici zmešamo kvas in malo tople vode. V posodo stresemo moko, cela ali zmleta semena in v sredini naredimo luknjo. Vanjo zlijemo mešanico, ki smo jo pripravili in posodo pokrijemo. Počakamo 5 minut, nato vse skupaj premešamo, dodamo sol in počasi dodajamo vodo. Ko je testo pripravljeno, posodo neprodušno pokrijemo in počakamo približno 1 uro. Medtem segrejemo pečico na 240 stopinj. Oblikovan hlebec pečemo 5 minut na 240 stopinjah, nato temperaturo znižamo na 200 stopinj in pečemo še približno 30 minut.
Namig: Kruh je odličen tudi, če ga pečeš v litoželezni posodi, ki jo segreješ skupaj s pečico (postavi jo že v hladno pečico), nato pa kruh peci 30 minut pokrito in 5 minut odkrito, da dobi hrustljavo skorjico.
ČAS PRIPRAVE: 60 min
RECEPT SESTAVILA: Malinca Nastja
Komentarji (0)