Pirini Cupcakes s karamelo in arašidovim maslom
Že poznaš ta recept? Oceni ga.

Pirini Cupcakes s karamelo in arašidovim maslom

SESTAVINE (za 15 Cupcakesov):
* 140 g pirine polnozrnate moke iz ekološke pridelave 
* 25 g mletih mandljev iz ekološke pridelave od Malinca.si
* 3/4 čajne žličke soda bikarbone
* 3/4 čajne žličke pecilnega praška
* 115 g kokosovega sladkorja iz ekološke pridelave
* 65 g jabolčne čežane - nesladkana
* 220 g nesladkanega mleka po izbiri + 1 jedilna žlica kisa
* 1 čajna žlička vaniljeve arome
* Ščep soli
* 30 g ekstra deviškega kokosovega olja (stopljeno in ohlajeno) ali rastlinskega olja po izbiri

Karamela:
* 150 ml vode
* 250 g belega sladkorja
* 250 ml smetane za stepanje
* 1 čajna žlička vaniljeve arome

Nadev:
* 2 jedilni žlici arašidovega masla 
* 2 jedilni žlici karamele (recept zgoraj)
*če bi želeli slano karamelo v to mešanico dodajte še 1/4 čajne žličke soli

Krema:
* 200 g masla (sobna temperatura)
* 280 g sladkorja v prahu
1/4 ali 1/5 pripravljene karamele (recept zgoraj) ali pa manj *maso vmes lahko poskusite in karamelo dodajate po želji

OPIS POSTOPKA: Pečico segrejte na 175 stopinj. V skodelici zmešajte mleko in kis ter pustite stati 5 minut. V ločeno posodo presejte moko, sol, pecilni prašek, sobo bikarbono in dodajte sladkor. Premešajte. Dodajte jabolčno čežano, olje in vaniljo ter premešajte. Dodajte še mešanico mleka in kisa, ter vse skupaj dobro, premešajte, da ni grudic, ampak zmešajte samo toliko, da je vse povezano. Ne mešati preveč, drugače so cupcakesi lahko zbiti. Zmes nadevajte v pekač za mafine, obložen z lističi za peko, nekje do polovice - jaz sem v vsakega odmerila nekje cca 45g mase, da so bili vsi enako veliki.Pecite 22-25 minut oz. dokler vstavljen zobotrebec na sebi nima surovega testa. Pustite, da se ohladi, nato pa pripravite karamelo.

Karamela: *za ta recept potrebujete samo 1/4 ali 1/5 pripravljene karamele, ostalo lahko uporabite za kake druge sladice ali pa naredite manj karamele
V posodi zmešajte smetano in vanilijo. V loncu na srednjem ognju segrevajte vodo in sladkor tako dolgo, da se sladkor raztopi in začne rahlo vreti. Mešanico stalno nadzorujte in ne mešajte. Ko se začne mešanica barvati na rahlo rjavo, jo lahko postopoma premešate tako, da s krožnimi počasnimi gibi premikate lonec. To je pomembno zato, da se zmes lepo premeša in da se ne začne žgati.

Ko se sirup oz. karamela obarva na zlato rumeno rjavo barvo jo odstavite. Dlje kot jo boste pustili, bolj bo grenka, zato zmes stalno opazujte, saj ko se začne barvati, se obarva zelo hitro in jo morate pravi čas odstaviti z ognja in ustaviti proces karamelizacije. To pa naredite tako, da v zmes dodate smetano. Več o tem v naslednjem koraku. Počasi in zelo previdno v zmes vlivajte smetano in vmes stalno, enakomerno in počasi mešajte, da se vse poveže. Ko ste v karamelo zlili celotno smetano, zmes premešajte in pustite, da se ohladi. Med hlajenjem se bo tudi malo strdila, tako da bo lepo gosta.

Nadev: Vse sestavine zmešajte v posodi. Iz vsakega cupcakea s pomočjo majhne čajne žličke na vrhu izdolbite manjšo luknjo. V vsakega dodajte 1 čajno žličko pripravljenega nadeva.

 Krema: Maslo s pomočjo ročnega mešalnika ali robota kremasto zmešajte, da nastane gladka, kremna zmes, brez kosov masla. V zmes presejte sladkor v prahu (to je pomembno zato, da ne nastanejo grudice). Zmes s pomočjo mešalnika mešajte tako dolgo, da se sladkor raztopi, združi z maslom in nastane gladka kremna zmes. Mešajte na nižji do srednji hitrosti, da v zmes ne zajamete preveč zraka.

 Na koncu dodajte še karamelo. Količino lahko prilagodite okusu, dodajajte po jedilnih žlicah, vmes pa zmes dobro premešajte.

 Na koncu s kremo okrasite cupcakes, prelijte s karamelo in postrezite!

RECEPT PRIPRAVILA: Nina S. Zorčič

Že poznaš ta recept? Oceni ga.
Poglej komentarje
Želiš oddati svoj recept?

Komentarji (0)

Oddan še ni bil noben komentar. Oddaj svoj komentar in sodeluj v mesečni nagradni igri.