Pehtranova potica

Oceni objavo z 1 do 5:
(0)
Št. ocen: 0

SESTAVINE:
Testo:

* 60 g bele mehke moke tip 500
* 42 g kvasa
* 3 dl mlačnega mleka 
* 2 žlici olja
* 50 g kokosovega sladkorja
* 1/2 žličke soli
* 4 rumenjake
* vaniljeva aroma
* 2 žlici ruma
* bio limonina lupina 
Nadev:
* 2 dl kisle smetane 
* 18 g eritritola
* 4 beljaki
* 500 g skute
* 4 žlice drobtin
* pehtran po okusu

Pehtranova poticaOPIS POSTOPKA: Razdrobimo kvas, ki mu dodamo malo sladkorja, moke in mleko sobne temperature. Zmešamo in pustimo, da vzhaja. 

Potem vzamemo posodo, v katero damo mleko, rum, sladkor, vaniljevo aromo, sol, maslo, ki ga pred tem zmehčamo, limonino lupino in rumenjake. Vse sestavine zmešamo. 

Ko je kvas dovolj vzhajal, ga da damo v moko in dodamo še tekoče sestavine. Gnetemo, tako dolgo, da se testo ne lepi več na roke. Če je premehko, dodamo še malo moke. Ko je testo zgneteno, ga pustimo vzhajati tako dolgo, da naraste na svojo dvakratno količino. 

Medtem ko testo vzhaja, pripravimo nadev. Sladkor, skuto in kislo smetano z električnim mešalnikom zmešamo do gladkega. Posebej stepemo sneg iz beljakov in ga s kuhinjsko lopatko primešamo nadevu. Primešamo še drobtine. 

Ko je testo dovolj naraslo, ga razvaljamo in nanj razporedimo nadev. Po okusu posujemo s pehtranom. Potico zvijemo v štrukelj, ki ga prerežemo na polovico. Z maslom namastimo pekač in vanj položimo oba štruklja. Da se ne sprimeta, lahko med njiju vstavimo peki papir. Oba štruklja prepikamo s paličico. 

Potico pustimo še nekaj časa vzhajati v pekaču. Pečico predhodno segrejemo na 200 stopinj in ko potica dovolj naraste, jo pečemo približno 45 minut pri 180 stopinjah Celzija (ventilatorski način). Ko postane nekoliko rumena, zmanjšamo temperaturo na 160 stopinj. Potico pečemo eno uro. 

Ko je skoraj končana, jo premažemo z maslom in še nekoliko popečemo. 

Ko je potica pečena, jo pokrijemo s krpo, da ostane skorja mehka. Ko se ohladi, jo po želji potresemo z zmletim eritritolom ali kokosovim sladkorjem, narežemo in serviramo. 

ČAS PRIPRAVE: 15 min priprava testa + 40 min vzhajanje + 15 min nadev + 1h peka 
RECEPT PRIPRAVILA: Malinca Dominika

Pri pripravi recepta sem uporabila posodo znamke Emo in mali gospodinjski aparat znamke Braun, ki ga najdeš v vseh poslovalnicah Big Bang po Sloveniji.

Prejšnji prispevek
Naslednji prispevek