Pehtranova potica
Že poznaš ta recept? Oceni ga.

Pehtranova potica

SESTAVINE:
Testo:

* 600 g bele mehke moke tip 500
* 42 g kvasa
* 3 dl mlačnega mleka 
* 2 žlici olja
* 50 g kokosovega sladkorja
* 1/2 žličke soli
* 4 rumenjaki
* vaniljeva aroma
* 2 žlici ruma
* bio limonina lupina 
Nadev:
* 2 dl kisle smetane 
* 18 g eritritola/kokosovega sladkorja
* 4 beljaki
* 500 g skute
* 4 žlice drobtin
* pehtran po okusu

OPIS POSTOPKA: Razdrobimo kvas, ki mu dodamo malo običajnega sladkorja, moke in mleko sobne temperature. Zmešamo in pustimo, da vzhaja. 

Potem vzamemo posodo, v katero damo mleko, rum, sladkor, vaniljevo aromo, sol, maslo, ki ga pred tem zmehčamo, limonino lupino in rumenjake. Vse sestavine zmešamo. 

Ko je kvas dovolj vzhajal, ga damo v moko in dodamo še tekoče sestavine. Gnetemo tako dolgo, da se testo ne lepi več na roke. Če je premehko, dodamo še malo moke. Ko je testo zgneteno, ga pustimo vzhajati tako dolgo, da naraste na svojo dvakratno količino. 

Medtem ko testo vzhaja, pripravimo nadev. Sladkor, skuto in kislo smetano z električnim mešalnikom zmešamo do gladkega. Posebej stepemo sneg iz beljakov in ga s kuhinjsko lopatko primešamo nadevu. Previdno primešamo še drobtine.

Ko je testo dovolj naraslo, ga razvaljamo in nanj razporedimo nadev. Po okusu posujemo s pehtranom. Potico zvijemo v štrukelj, ki ga prerežemo na polovico. Z maslom namastimo pekač in vanj položimo oba štruklja. Da se ne sprimeta, lahko med njiju vstavimo peki papir. Oba štruklja prepikamo s paličico. 

Potico pustimo še nekaj časa vzhajati v pekaču. Pečico predhodno segrejemo na 200 stopinj. Ko potica dovolj naraste, jo pečemo približno 45 minut pri 180 stopinjah Celzija (ventilatorski način). Ko postane nekoliko rumena, zmanjšamo temperaturo na 160 stopinj. Potico pečemo eno uro. 

Ko je skoraj končana, jo premažemo z maslom in še nekoliko popečemo. 

Ko je potica pečena, jo pokrijemo s krpo, da ostane skorja mehka. Ko se ohladi, jo po želji potresemo z zmletim eritritolom, kokosovim sladkorjem ali sladkorjem. Narežemo in serviramo. 

ČAS PRIPRAVE: 15 min priprava testa + 40 min vzhajanje + 15 min nadev + 1h peka 
RECEPT PRIPRAVILA: Malinca Dominika

Že poznaš ta recept? Oceni ga.
Poglej komentarje
Želiš oddati svoj recept?

Komentarji (1)