Pasteis de nata

Pasteis de nata

Mmm gre za portugalsko sladico, ki jo naravnost obožujem vse od takrat ko sem bila kot študentka na izmenjavi v Portu na Portugalskem. Končno sem prvič zbrala pogum in se lotila priprave! Pa sem ugotovila, da je dejansko čisto enostavno in hitro pripravljena, tako da bo sedaj večkrat na mojem meniju :) Gre pa v bistvu za kolačke z listnatim testom in jajčno kremo, ki jih pripravljamo v pekaču za mafine. 

Sestavine (za 24 kolačkov):
*500g listnatega testa
*800 ml mleka
*120 ml sladke smetane
*8 rumenjakov
*6 žlic eritritola (naravno sladilo brez kalorij)
*4 žlice pšenične ostre moke
*1 cimetova palčka
*1 vanilijeva palčka
*lupina polovičke limone
*ščepec burbonske vanilije
*ščepec himalajske soli

Opis postopka: Listnato testo damo iz hladilnika in ga razvaljamo v klobaso, ki jo razrežemo na 2 cm dolge kolobarčke.

 

Le-te razvaljamo ali z roko oblikujemo v kroge, ki jih potem položimo v pekač za mafine. Pekač lahko pred tem čisto malo namastite s kokosovim oljem ali maslom. Pečico segrejemo na 200 stopinj.

Krema: V posodi zmešamo rumenjake, eritritol, moko, sol. Po potrebi dodamo malo mleko, da je zmes tekoča. Preostalo mleko, smetano zlijemo lonec in dodamo cimetovo palčko, vanilijevo palčko, limonino lupino in burbonsko vanilijo. Kuhamo na nizki temperaturi - jaz sem dala na 5 od 9 – cca 5 minut. Nato dodamo jajčno zmes in kuhamo do vretja (cca 10 minut), vmes pa stalno mešamo. Krema je gotova, ko se zgosti kot bi kuhali puding.

Skodelice iz listnatega testa napolnimo s kremo.

 

Pečemo 20 do 25 minut na 200 stopinj, da se na vrhu naredi skorjica in krema postane zlato rjave barve.

Postrežemo lahko toplo ali hladno, dekoriramo pa z cimetom v prahu in cimetovo palčko. Jaz sem dodala še pasijonko oz. marakujo, ker sem jo imela ravno doma.

Recept pripravila: Malinca Nastja 

Želiš oddati svoj recept?