Zdrava prehrana v nosečnosti – koristni nasveti

Zdrava prehrana v nosečnosti – koristni nasveti

Nikoli ni prepozno, da začnemo z zdravim prehranjevanjem, med nosečnostjo imamo samo še en razlog več za tako odločitev.

Zdrava prehrana pred in med nosečnostjo je temelj za pravilen razvoj otroka, čigar celice, tkiva in organi se razvijajo v določenem zaporedju. V zgodnji nosečnosti se razvija srce, ledvice se razvijejo v zadnjem trimesečju, pljuča, živčne celice in možgani pa se razvijajo vse do otrokovega drugega leta starosti.

Zadosten vnos hranljivih snovi, vitaminov in mineralov med nosečnostjo je ključnega pomena, saj otrok nima vpliva na to, s čim se bo hranil, uporabi pa tiste hranljive snovi, ki so mu na voljo.

Posledice pomanjkljive prehrane so lahko vidne takoj po porodu, včasih pa do izraza pridejo šele čez čas, saj se lahko pojavijo težave z debelostjo ter celo sladkorna bolezen in obolenja srca. Vnos hranil med nosečnostjo naj bi se povečal za približno 70 kcal na dan v prvem trimesečju, v drugem za 260, v zadnjem pa za približno 496 kcal na dan. Vendar pa kalorije še zdaleč niso vse, potrebe po vitaminu C, niacinu in vitaminu B12 se povečajo za 30 %, po vitaminu  B6 in folni kislini za 50 %, po vitaminu A za 60 %, po železu in jodu pa za kar 100 %. Kot je znano, se je priporočljivo izogibati tudi alkoholu, kavi in kajenju.

Folna kislina oz. folat

Folna kislina oz. folat je ključnega pomena za razvoj številnih telesnih funkcijnosecke 3-300x200. S skrbno načrtovano in uravnoteženo prehrano je sicer mogoče zadostiti dnevnim potrebam po vitaminih in mineralih, vendar je lažje in precej bolj hvaležno zraven poseči še po prehranskem dopolnilu, ki vsebuje uravnoteženo kombinacijo vsega potrebnega.

Zadosten vnos folne kisline zlasti v prvem trimesečju je namreč izjemno pomemben za razvoj številnih telesnih funkcij, skupaj z vitaminom B12 pa skrbi za pravilno delitev belih in rdečih krvnih telesc. Folno kislino sicer najdemo v listnati zelenjavi, ki naj bo na jedilniku vsak dan, sem spadajo špinača, blitva, ohrovt, pa tudi brokoli in peteršilj. Tudi pomaranče, stročnice in lešniki so bogat vir folne kisline.

Polinenasičene maščobne kisline za razvoj možganov

Polinenasičene maščobne kisline so izjemnega pomena za razvoj možganov, centralnega živčnega sistema, celičnih membran in oči. Bogat vir omega 3 maščobnih kislin so chia semena, ki hkrati vsebujejo tudi ogromno beljakovin, antioksidantov ter mineralov kalija, kalcija in železa. Omega 3 pa najdete tudi obliki veganske prehrasnkega dopolnila Omega 3 na osnovi alg.

Kalcij sodeluje pri razvoju kosti in zob, nepogrešljiv pa je tudi pri razvoju mišic in živcev. Precej ga je v brokoliju, oreščkih in leči.

Potreba po železu se v nosečnosti poveča, saj ob premajhni vsebnosti železa v krvi lahko pride do slabokrvnosti. Fižol, slive, breskve in cvetača naj torej tudi bogatijo naš dnevni jedilnik.

Mandlji zoper zgago

Med nosečnostjo otrok raste in pritiska na trebušno steno in mišico zapiralko, zato imajo mnoge nosečnice težave z zgago. Temu se je najlažje izogniti z zmanjšanjem obrokov, bolje je namreč pojesti več manjših obrokov na dan, poleg tega naj med večerjo in nočnim počitkom pretečeta vsaj dve uri.

Zoper zgago je priporočeno uživati tudi mandlje, saj kemične sestavine v njih pomagajo zadrževati kislino v želodcu in krepijo mišico zapiralko. Tudi prevelika telesna teža lahko predstavlja problem, zmotno je misliti, da morajo nosečnice kar naprej mirovati. Zmerna vadba tekom celotne nosečnosti je priporočljiva, dobra telesna pripravljenost matere je za otroka samo še dodaten plus.

Nega kože med nosečnostjo

Skoraj vsaka nosečnica se spopada z nosečnostnimi progami oziroma strijami na trebuhu, ki so posledica raztezanja in ponovnega krčenja kože. Zato je priporočljivo kožo v času nosečnosti še posebej negovati, odlično se obnese naravno jojobino olje, ki kožo nahrani in navlaži, mastnih madežev pa ne pušča. Takšno olje je primerno tudi za nego kože dojenčkov.

Zadnji tedni pred porodom

nosecke 2-300x200 V tednih pred porodom se lahko pojavijo neprijetni krči, ki jih lahko blažimo s čajem iz malinovih listov. Uživanje tega čaja blaži krče med nosečnostjo, porodne krče pa krepi in olajša porod

Kakorkoli že, pred in med nosečnostjo živite karseda zdravo, uživajte veliko svežega sadja in zelenjave, pa tudi na gibanje ne pozabite in nosečnost utegne biti eno izmed najlepših in nepozabnih obdobij v vašem življenju.

Preveri še paket, ki smo ga pripravili posebej za nosečnice – Paket za nosečke.


Komentarji (0)

Oddan še ni bil noben komentar. Oddaj svoj komentar in sodeluj v mesečni nagradni igri.