Osvežilna limetina torta

Oceni objavo z 1 do 5:
(0)
Št. ocen: 0

Veganska, brez glutena in ustreza antikandida 
dieti.

SESTAVINE:
 
za testo:
* 1 sladek krompir
* 200 g mletih oreščkov (mandlji, orehi, lešniki)
* 100-200 g fino mlete kokosove moke
* 1 žlica pravega kakava
* 1 žlica rožičeve moke
* 1/2 čajne žličke cimeta
* 1/2 čž mletega muškatnega oreščka
* 1 žlica stevie
za kremo:
* 3 limete (bio)
* 1 zrel avokado
* 1 velik sojin jogurt ali navadni jogurt (500 g)
* 1/2 konzerve kokosovega mleka (400 ml)
* 3-4 žlice stevie
* 1 vanilijev strok (opcijsko)
* 6 čajnih žličk agar agar-ja
* 100 ml vode

OPIS POSTOPKA:
 
Testo: Sladek krompir operemo in obrišemo nato pa z vilico nekajkrat popikamo gomolj. Krompir pečemo v ogreti pečici na 180°C 45 min. (To lahko naredimo že en dan prej.) Krompir ohladimo in olupimo ter spasiramo (lahko dobro pretlačimo z vilico). Postopoma dodajamo ostale sestavine, saj je količina oreščkov in kokosove moke malo odvisna od velikosti in sočnosti krompirja. Ko je masa še rahlo lepljiva damo testo počivati v hadilnik za kakšne pol ure. Nato ga prenesemo na pomaščen tortni model kjer ga s prsti razporedimo po pekaču. Pečemo na 160°C 40 min.
Opomba: Testo za torto lahko pripravimo že nekoliko prej in ga lahko v tortnem modelu zamrznemo in spečemo takrat ko želimo narediti torto.
Krema: Limetino lupinico naribamo in ožamemo limetin sok. Avokado izdolbemo in spasiramo (lahko kar z vilico) in damo v veliko posodo skupaj z jogurtom, kokosovim mlekom in limetino lupinico. Dodamo stevio in izdolbemo strok vanilije. Vse sestavine zmiksamo v gladko zmes. Limetinemu soku dodamo 1 dl vode in po želji še nekaj stevie. Damo v večjo kozico in zavremo. Ko zavre počasi dodamo agar agar in ga pustimo vreti še minuto. Agar agar pustimo nekaj minut da se rahlo ohladi in nato k agar agarju (in ne obratno) dodamo celotno kremo in zelo dobro premešamo. Kremo vlijemo na pečeno in ohlajeno testo ter postavimo v hladilnik za 3 ure.
Limetino torto postrežemo ohlajeno, saj je potem še bolj osvežilna. Uživajte!

ČAS PRIPRAVE: 2 h
RECEPT PRIPRAVIL: Antikandida dieta

Prejšnji prispevek
Naslednji prispevek