Orehova potica brez rozin

Oceni objavo z 1 do 5:
(0)
Št. ocen: 0

1. Orehov nadev:
* 400 g mletih orehov
* 2 dcl sladke smetane
* 1 jedilna žlica cvetličnega meda
* 100 g sladkorja v prahu
* 2 jedilni žlici ruma
* lupinica limone
* cimet

Priprava orehovega nadeva:
Mlete orehe prelijemo z vročo sladko smetano ter dodamo vse sestavine in dobro premešamo.

2. Priprava kvasa za testo:
* sveži kvas 25 g
* čajna žlička sladkorja v prahu
* 0,5 dcl mlačnega mleka

Priprava: v mlačno mleko damo sladkor v prahu in dobro premešamo. Nato vanj zdrobimo sveži kvas in pokrijemo ter pustimo cca. 10 minut.

3. Testo za potico sestavine:
* 500 g moke- gladke
* 100 g stopljenega masla
* 2 dcl mleka
* 2 rumenjaka
* 2 jedilni žlici ruma
* 4 žlice sladkorja v prahu
* čajna žlička soli
* jajce za premaz

Priprava testa: Moko stresemo v skledo in na sredini naredimo jamico. Vanjo damo rumenjake, sladkor, rum, stopljeno maslo, pripravljen kvas in mlačno mleko. Sol posujemo ob robu zgoraj saj ne sme priti v neposreden stik z kvasom.

Testo lahko gnetemo ročno cca 20 minut ali pa z mešalnikom za gnetenje testa cca. 5 minut.

Gnetenje traja tako dolgo dokler testo ne odstopi od sklede. Če se to po več minutnem gnetenju ne zgodi dodamo malo moke.

Zgneteno testo pokrijemo z kuhinjsko krpo in  pustimo, da vzhaja. Testo se mora podvojiti.

Vzhaja o testo nato damo na pomokano površino in ga razvaljamo na 0,5 cm debelo. Nanj namažemo orehov nadev na 0.5 cm debeline.

Premazano testo začnemo zvijati. Pri tem smo pozorni, da ga zvijamo enakomerno in dovolj močno.

Damo ga na premazan pekač in potico premažemo z žvrkljanim jajcem ter damo peči za 10 minut na 200 stopinj, nato pa na 180 stopinj še pečemo 40 minut.

Ko je potica pečena, jo ohladimo in potem vzamemo iz pekača. Potico posipamo z sladkorjem v prahu.

Dober tek.

RECEPT PRIPRAVILA: Taja Cekuta

 

Prejšnji prispevek
Naslednji prispevek