Naravna kozmetika in pasti pri nakupu

Naravna kozmetika in pasti pri nakupu

Kaj je vaša prva misel ko slišite za organsko kozmetiko? Visoka cena? V večini primerov velja da je naravna kozmetika veliko dražja kot običajna, kar je logično saj je pridelava organsko pridelanih sestavin zamudnejša in dražja kot pa toksične sintetične substance. Pa je vredno na račun vašega zdravja varčevati? 

Gotovo ste opazili da danes na policah najdemo tudi cenovno dostopnejše izdelke, ki obljubljajo naravno. Ja, to so tisti izdelki, z napisi na embalažah naravno, bio, zeleno... Pogosto so na njih še slike sadja ali naravnih učinkovin v kremi. Poznano? Tudi sama sem že »nasedla« in na koncu končala s pekočim občutkom na obrazu.

Vse to je produkt t.i. zelenega marketinga kjer kozmetične hiše poizkušajo z dodajanjem nekaterih naravnih sestavin v izdelke in le-te prodajajo pod oznakami 100% naravno (»re-brand« strategija). Vse da pritegnejo našo pozornost. Namreč ni pomembno to da izdelek vsebuje nekaj naravnih sestavin, če poleg njih vsebuje še nekaj deset ali več strupenih. Tako imamo na eni strani velike koorporacije ki zavajajo potrošnike, ki bi radi na »poceni« način prišli do naravne kozmetike, na drugi strani pa manjše proizvajalce organskih kozmetičnih produktov. Ti proizvajajo manjše količine produktov s svežimi organskimi sestavinami, ki so celo certificirane kot organske a njihovi končni  izdelki niso certificirani kot organski saj je pridobitev certifikata zelo draga.

In kolikokrat srečate izdelek za katerega trdijo da je BREZ PARABENOV? Velikokrat kajne? In kolikokrat ste v naglici tak izdelek kupili ne da bi prej preverili deklaracijo? To je še eden od uspešnih marketinških pristopov. Res je lahko brez parabenov, a lahko je tudi poln ftalatov in PEGov. V večini primerov je ta napis na mestu in potreben. Velikokrat pa služi le za zavajanje potrošnikov zato vedno preverite kaj vaš izdelek zares vsebuje preden se odločite za nakup.

Danes vsi strmimo k naravi ker je to dobro za naše zdravje. Pa je res? Saj so tudi vse gobe naravne in so nakatere strupene (rdeča mušnica), druge pa izjemno zdravilne (shiitake). Ali razumete paradoks? Ni vse kar je naravno tudi dobro za nas. Prav tako je veliko naravnih substanc precej neobstojnih in se preden končajo na vaši koži že izgubijo. Eden takšnih je naprimer iz narave izoliran vitamin C, ki je izjemno neobstojen zato v kozmetiki velikokrat raje uporabijo sintetičnega.

Kaj potem izbrati in kako se izogniti napačnemu nakupu? Kupujte z glavo in vedno pred nakupom preberete DEKLARACIJO!

Preberite si še članek: Naravna kozmetika in pasti pri nakupu - 2. del

PRISPEVEK PRIPRAVILA: Mateja Z.