Naj vam alergija na gluten ne pokvari apetita!

Naj vam alergija na gluten ne pokvari apetita!

kruh brez glutenaCeliakija je bolezen, ki se kaže kot alergija na beljakovino gluten. Pri tem je prizadeto tanko črevo, ki ne zmore več prebaviti glutena, zato ljudi z alergijo na gluten pestijo prebavne težave, če uživajo gluten. Najučinkovitejša terapija pri tem je, da ljudje uživajo le hrano, ki ne vsebuje glutena.

Gluten najdemo v žitih: pšenici, piri, ječmenu, kamutu, rži in ovsu.

Bolezen celiakija se razvije kot preobčutljivostna reakcija na gluten, ki stanjša resice sluznice tankega črevesa. To povzroči slabšo absorpcijo hranilnih snovi, med drugim tudi vitaminov in mineralov. Bolezen se kaže v obliki dolgo trajajočih prebavnih motenj ter v padcu imunskega sistema. Večinoma ima odločilno vlogo tudi dednost.

Kako pogosta je alergija na gluten?

Raziskave v svetu so pokazale, da je pogostost alergije na gluten kar velika, saj za njo zboli eden izmed 100 ljudi. Zbolijo lahko ljudje vseh starostnih skupin, ni nujno, da se s celiakijo že rodijo. Sprožilnih dejavnikov je lahko več in so zelo različni – od stresa, posledic drugih bolezni, določenih zdravil ali zapletov pri operacijah. Kljub temu, da ljudje z alergijo na gluten ne smejo uživati izdelkov iz zgoraj naštetih žit, pa lahko povsem brez težav uživajo naslednja živila:

• morsko hrano,

• riž, koruzo, proso, ajdo,

• jajca in mleko ter mlečne izdelke,

• sadje in zelenjavo,

• sol in zelišča,

• sladkor in med,

• čokolado…

Ali je alergija na gluten ozdravljiva? 

Žal je alergija na gluten kronična bolezen, ki se jo obvladuje le z brezglutensko dieto. Če bolniki s celiakijo vseeno uživajo prehrano z glutenom, lahko to vodi do resnejših zapletov in v razvoj številnih težkih bolezni.

Ker je danes na trgu že zelo veliko izdelkov, ki glutena ne vsebujejo, je pravzaprav veliko lažje uživati v brezglutenski dieti posladkate se lahko s suhimi sadeži oblitimi s temno čokolado, za zajtrk pojeste ajdove kosmiče z jogurtom in sadjem, ali pa si privoščite rižoto iz rjavega riža z izbrano zelenjavo, svežim mesom in začimbami iz ekološke pridelave. Tovrstna prehrana je vsekakor bolj zdrava, kot hrana, ki vsebuje gluten, zato ni nič narobe, če se brezglutenske diete držijo tudi ljudje, ki nimajo alergije na gluten, a bi radi izgubili kakšen kilogram.

Vse izdelke v Malincini shrambi, ki ne vsebujejo glutena najdete s klikom na BREZ GLUTENA.

Prispevek pripravila: Malinca Nastja


Komentarji (0)

Oddan še ni bil noben komentar. Oddaj svoj komentar in sodeluj v mesečni nagradni igri.