Masleni piškoti

Masleni piškoti

Praznični čas je najboljši čas za peko maslenih piškotov. Seveda pa se priležejo tudi kadarkoli čez leto. Odlični so ponujeni s skodelico toplega Happy cacao mixa.

SESTAVINE:
* 1 kg pirine bele mehke moke
* 200 g kokosovega sladkorja
* 1 ščepec soli
* 2 zvrhani žlici kisle smetane
* 2 paketka vaniljevega sladkorja
* 1 veliko jajce
* 500 g masla
* naribana lupina ene bio limone
* 10 jedilnih žlic mrzle vode, po potrebi še več
* čokoladne kapljice za peko

OPIS POSTOPKA: Iz take mase dobimo kar veliko piškotov, tako da lahko, če želimo, uporabimo le polovico sestavin. Pri polovični masi namesto enega velikega jajca uporabimo eno manjše.

Najprej v skledo vsujemo moko, dodamo sol, vaniljin sladkor in kokosov sladkor ter dobro premešamo. Potem dodamo jajce, kislo smetano, naribano limonino lupinico in na koncu še maslo, ki naj bo sobne temperature, a še čvrsto.

Potem začnemo gnesti testo, ki mu ves čas postopoma dodajamo vodo, ki naj bo obvezno mrzla. Tesno mora biti na koncu dovolj mehko, da ga lahko razvaljamo in se med valjanjem ne bo preveč drobilo.

Ko je testo zgneteno, ga pokrijemo s kuhinjsko krpo in ga pustimo na sobni temperaturi počivati pol ure. Potem ga razvaljamo na največ 5 mm debeline in z modelčki za piškote iz njega izrežemo poljubne oblike, ki jih lahko okrasimo s čokoladnimi kapljicami. Piškote damo na pekač, na katerega smo pred tem položili papir za peko.

Pečico predhodno ogrejemo na 200 stopinj. Piškote pečemo približno 15 minut oz. tako dolgo, da se nežno obarvajo.

ČAS PRIPRAVE: 1 ura
RECEPT PRIPRAVILA: Malinca Dominika

 

* 1 kg pirine bele mehke moke * 200 g kokosovega sladkorja * 1 ščepec soli * 2 zvrhani žlici kisle smetane * 2 paketka vaniljevega sladkorja * 1 veliko jajce * 500 g masla * naribana lupina ene bio limone * 10 jedilnih žlic mrzle vode, po potrebi še več * čokoladne kapljice za peko Iz take mase dobimo kar veliko piškotov, tako da lahko, če želimo, uporabimo le polovico sestavin. Pri polovični masi namesto enega velikega jajca uporabimo eno manjše. Najprej v skledo vsujemo moko, dodamo sol, vaniljin sladkor in kokosov sladkor ter dobro premešamo. Potem dodamo jajce, kislo smetano, naribano limonino lupinico in na koncu še maslo, ki naj bo sobne temperature, a še čvrsto. Potem začnemo gnesti testo, ki mu ves čas postopoma dodajamo vodo, ki naj bo obvezno mrzla. Tesno mora biti na koncu dovolj mehko, da ga lahko razvaljamo in se med valjanjem ne bo preveč drobilo. Ko je testo zgneteno, ga pokrijemo s kuhinjsko krpo in ga pustimo na sobni temperaturi počivati pol ure. Potem ga razvaljamo na največ 5 mm debeline in z modelčki za piškote iz njega izrežemo poljubne oblike, ki jih lahko okrasimo s čokoladnimi kapljicami. Piškote damo na pekač, na katerega smo pred tem položili papir za peko. Pečico predhodno ogrejemo na 200 stopinj. Piškote pečemo približno 15 minut oz. tako dolgo, da se nežno obarvajo.
Želiš oddati svoj recept?