VIDEO: Marmorni kolač
Že poznaš ta recept? Oceni ga.

VIDEO: Marmorni kolač

S Filipom sva v 10. epizodi kuharske oddaje Vesela žlica pekla marmorni kolač.

Marmorni kolač je zelo hitro pripravljena sladica, žal pa običajno precej nezdrava zaradi ogromne količine sladkorja.

Zato sva s Filipom želela pripraviti bolj zdravo različico kolača, ki pa je še vedno sočen in podoben marmornemu kolaču naših babic. 

SESTAVINE:
* 180 g masla
* 150 g eritritola ali kokosovega sladkorja
* 3 jajca
* 2 žlički pecilnega praška oz. vinskega kamna
* 180 g pirine bele moke
* 75 g mandljeve moke (nerazmaščene)
* lupinica bio limone
* 2 žlici mleka
* 3 žlice kakava
* 100 g nasekljane temne čokolade

OPIS POSTOPKA: Maslo ogrejemo na sobno temperaturo in ga skupaj s sladkorjem dobro zmešamo z mešalnikom cca 3 minute, da dobimo puhasto kremno teksturo. Postopoma dodamo jajca in dobro premešamo, ponovno okoli 3 minute z mešalnikom. Zmešamo obe moki, pecilni prašek in limonino lupinico ter po žlicah dodajamo k testu in sproti mešamo.

Testo razdelimo na dva enaka dela. Kakav zmešamo s tremi žlicami vroče vode, da dobimo pasto, ki jo vmešamo v eno polovico testa. V ta del dodamo še 2 žlici mleka in čokolado. Na hitro premešamo, da dobimo homogeno zmes.

Pekač dobro namastimo (jaz sem uporabila silikonski pekač za kolač, lahko pa tudi uporabimo tistega za rolade ali pa okrogel tortni pekač).V pekač izmenično dajemo svetlo in temno testo, da bo kolač prišel lepo pisan - marmorni.

Peka traja 40 do 45 minut na 180 stopinjah, odvisno od oblike in velikosti pekača. Pečen kolač pustimo v pekaču še 10 minut, nato ga poveznemo/obrnemo na krožnik. Ko se malo ohladi, ga posujemo s sladilom v prahu, narežemo in postrežemo.


ČAS PRIPRAVE: 15 minut + peka 40 minut
RECEPT PRIPRAVILA: Malinca Andreja, posnela pa sta ga Malinca Nastja in Filip

* 180 g masla * 150 g eritritola ali kokosovega sladkorja * 3 jajca * 2 žlički pecilnega praška oz. vinskega kamna * 180 g pirine bele moke * 75 g mandljeve moke (nerazmaščene) * lupinica bio limone * 2 žlici mleka * 3 žlice kakava * 100 g nasekljane temne čokolade  Maslo ogrejemo na sobno temperaturo in ga skupaj s sladkorjem dobro zmešamo z mešalnikom cca 3 minute, da dobimo puhasto kremno teksturo. Postopoma dodamo jajca in dobro premešamo, ponovno okoli 3 minute z mešalnikom. Zmešamo obe moki, pecilni prašek in limonino lupinico ter po žlicah dodajamo k testu in sproti mešamo. Testo razdelimo na dva enaka dela. Kakav zmešamo s tremi žlicami vroče vode, da dobimo pasto, ki jo vmešamo v eno polovico testa. V ta del dodamo še 2 žlici mleka in čokolado. Na hitro premešamo, da dobimo homogeno zmes. Pekač dobro namastimo (jaz sem uporabila silikonski pekač za kolač, lahko pa tudi uporabimo tistega za rolade ali pa okrogel tortni pekač).V pekač izmenično dajemo svetlo in temno testo, da bo kolač prišel lepo pisan - marmorni. Peka traja 40 do 45 minut na 180 stopinjah, odvisno od oblike in velikosti pekača. Pečen kolač pustimo v pekaču še 10 minut, nato ga poveznemo/obrnemo na krožnik. Ko se malo ohladi, ga posujemo s sladilom v prahu, narežemo in postrežemo.
Že poznaš ta recept? Oceni ga.
Poglej komentarje
Želiš oddati svoj recept?

Komentarji (0)

Oddan še ni bil noben komentar. Oddaj svoj komentar in sodeluj v mesečni nagradni igri.