Marmoriran bananin kruh s kakavom
Že poznaš ta recept? Oceni ga.

Marmoriran bananin kruh s kakavom

SESTAVINE:  
* 115 g masla (sobna temperatura, mehek na dotik)  
* 50 g eritritola Malinca (ali sladkorja)  
* 2 srednje veliki jajci (sobna temperatura)  
* 2 čajni žlički vaniljeve arome  
* 4 srednje velike banane (spasirane)  
* 220 g pšenične bele moke (ali pirine)  
* 1 čajna žlička soda bikarbone  
* 1 čajna žlička soli  
* 115 g kisle smetane  
* 35 g kakava v prahu Malinca  
 
OPIS POSTOPKA: Pečico segrejte na 180 stopinj. Podolgovat pekač premera približno 20x10 cm dobro namastite in obložite s papirjem za peko. V večji posodi zmešajte maslo sobne temperature in izbran sladkor ali sladilo. S pomočjo ročnega mešalnika vse skupaj premešajte, da nastane gladka, puhasta zmes - stepajte minuto ali dve. Dodajte jajci in vaniljevo aromo ter premešajte. Dodajte še spasirane banane in premešajte. V maso presejte moko, sodo in sol. Premešajte samo toliko, da ni več sledu moke. Dodajte kislo smetano in premešajte, da nastane enotna zmes brez grudic. Polovico mase prelijte v drugo posodo in dodajte kakav. Premešajte. S pomočjo dveh zajemalk za sladoled (ali jedilne žlice) maso razporedite po pekaču - najprej v kot pekača dodajte 1 zajemalko vaniljeve mase. Z drugo zajemalko zajemite kakavovo maso in jo postavite v drug rob pekača poleg vaniljeve mase. Ponavljajte, dokler ne prekrijete dna, nato nadaljujte po zgornji plasti z izmeničnim dodajanjem mase, dokler mase ne zmanjka. Pekač na koncu parkrat nežno udarite ob pult, da se masa razporedi in zračni mehurčki, ki so morda nastali, izginejo. Z leseno palčko za ražnjiče ali daljšim zobotrebcem potegnite linijo ali dve v masi - od dna po celi dolžini pekača, da se v sredici kruha naredi tak marmoriran vzorec. Po želji pa lahko naredite poljubni vzorec tudi na vrhu mase - mase ne mešajte predolgo, da se plasti ne združita v eno. Pekač postavite v pečico in pecite 55 - 60 minut oz. tako dolgo, da vstavljen zobotrebec na sebi nima surovega testa. Po peki pekač vzemite iz pečice in pokrijte s kuhinjsko krpo. Pokritega pustite vsaj 20 minut, da se vrh oz. skorja kruha zmehča, kruh pa rahlo ohladi. Kruh nato prestavite na rešetko za hlajenje, kjer pustite, da se popolnoma ohladi, postrežete pa lahko tudi toplega.

ČAS PRIPRAVE: 1h 10 minut
RECEPT PRIPRAVILA:
 Nina S. Zorčič

Že poznaš ta recept? Oceni ga.
Poglej komentarje
Želiš oddati svoj recept?

Komentarji (0)

Oddan še ni bil noben komentar. Oddaj svoj komentar in sodeluj v mesečni nagradni igri.