Ingverjev čaj - najboljši prijatelj v zimskem času

Oceni objavo z 1 do 5:
(0)
Št. ocen: 0

Ingverjev čaj - najboljši prijatelj v zimskem časuIngverjev čaj je človekov najboljši prijatelj pozimi, saj ingver v sebi skriva številne neverjetne učinkovine, ki blagodejno vplivajo na telo in počutje. Sveži ingver poleg velike količine vode vsebuje kar 160 sestavin. Med njimi so najpomembnejše naslednje:

  • Borneol je učinkovina, ki vpliva na zniževanje telesne temperature in preprečevanje vnetja,
  • Zingiberin blaži vnetja,
  • Cineol je učinkovina, ki daje ingverju oster in pekoč okus – deluje antibakterijsko in miri kašelj,
  • Curcumin je učinkovina, ki vpliva na zniževanje holesterola v krvi in deluje kot antioksidant,
  • Oleoresin blagodejno vpliva na glavobole,
  • gingeroli imajo sposobnost preprečevanja draženja na bruhanje, zato so super za umirjanje slabosti,
  • eterična olja pomirjajo in aktivirajo hkrati, kar je odlično za utrujene mišice in povečanje prekrvavitve v tkivih (topel efekt),
  • ingverjev kis (recept v nadaljevanju) pomaga pri bledenju sončnih in starostnih peg na koži,
  • minerali in vitamini so nujni za celično presnovo in dobro zdravje.

Pri nas lahko v trgovinah kupite sveže ingverjeve korenike, sušen ingver v prahu, vloženega v sirupu ali kandiranega. Pazite, da kupite nepoškodovano koreniko, ki je gladka, napeta in mesnata. Doma koreniko hranite zavito v mokro krpo v hladilniku. Ingver se dobro poda tudi k sadju: ananasu, bananam, hruškam, breskvam in melonam. Velikokrat ga dodajajo tudi v slaščice – pudinge, kolače in piškote. S kuhanjem ingverja velja ne pretiravati – dlje kot se ingver kuha, bolj bo jed pekoča.

Recept za ingverjev čaj

Ker ingver zaradi svojih aktivnih učinkovin krepi obrambni sistem človeškega telesa, je ingverjev čaj nadvse učinkovit pri preprečevanju in zdravljenju prehladnih obolenj in pomirjanju težav s kašljem. Povsem enostavno si pripravite domač krepilen čaj:

  • olupite in odrežite približno 1,5 cm korenike ingverja,
  • olupljen kos narežite na tanke rezine,
  • prelijte z dobrim litrom vrele vode in
  • pustite čaj stati cca. 10 minut.

Ingverjev čaj si nalijte v termovko, da bo prijetno topel cel dan. Ingver, med, limona – to je nepogrešljiva kombinacija, ki vas bo pogrela in pregnala nadležen kašelj in številne druge težave. Čaj vas bo pogrel v hladnih zimskih dneh in pomagal telesu pri borbi proti nadležnim bolezenskim bacilom.

Recept za ingverjev kis

  • 2 srednje veliki koreniki ingverja olupite in nastrgajte,
  • prelijte s 6-odstotnim jabolčnim kisom,
  • zaprite v čisto steklenico in
  • pustite stati 3 tedne.

Ingverjev kis je svojevrsten ingverjev napitek, ki se ga lahko uporablja kot marinado za jedi ali za bledenje kožnih madežev, kot so starostne in sončne pege.

Nepogrešljiv nadomestek medu – ingverjev sirup

Ingverjev sirup lahko preprosto pripravimo doma in ga nato uporabljamo na več načinov: kot dodatek k čaju, preliv za sladice, karameliziranju sadja in zelenjave ali peki piščanca. Lahko ga tudi enostavno razredčimo z vodo ali radensko in dobimo zdravilen osvežilni napitek (deluje pomirjujoče, predvsem pred spanjem).

Priprava ingverjevega sirupa zahteva kombinacijo tople in hladne metode – pri topli namreč ingver izgubi na učinkovitosti, zato svež ingver na koncu dodamo v ohlajen prevretek, da sirup znova pridobi na zdravilni učinkovitosti.

Sestavine za pripravo:

  • skodelica sladkorja,
  • skodelica vode,
  • polovica skodelice svežega ingverja, narezanega na rezine,
  • limonin sok in ¼ lupine limone (2 trakova).

Vodo, ingver in trakove limonine lupine zavremo in nato kuhamo še 10-15 minut. Nato dodamo sladkor in med stalnim mešanjem kuhamo še cca. 10 minut, ali dokler se sladkor ne raztopi. Pustimo, da se ohladi in ohlajenemu dodamo žličko limoninega soka in malo sveže naribanega ingverja. Namakamo nekaj časa, da se okusi povežejo in precedimo – ingverjev sirup shranimo v steklenem kozarcu. Sirup nadvse spominja na med, zato ga lahko uporabljate namesto medu: namažite ga na kruh z maslom, posladkajte čaj ali limonado, …

Zakaj pomaga ingver?

Ko govorimo o azijskih začimbah, je ena izmed najbolj prepoznavnih in najstarejših zagotovo tudi ingver. Ingver je avtohtona rastlina Indije in Kitajske in že tisočletja velja ne le za začimbo, ampak tudi za zdravilno rastlino. Tuni na zahodu je ingver v zadnjem času postal dobro prepoznaven zaradi svojih zdravilnih lastnosti in ne le prepoznavnega vonja in okusa. Uporablja se predvsem koreniko – podzemeljsko steblo in ne korenino ali gomolj (to je zmotno prepričanje). V azijski kulinariki se včasih uporabljajo tudi ingverjevi listi.

Za ingver velja, da je nadvse vsestranski:

  • je izjemen za spomin – dobra prekrvavitev v možganih pomaga pri boljšem pomnjenju,
  • lajša menstrualne težave, saj blaži trebušne krče,
  • pomaga proti slabosti v času nosečnosti, potovalni slabosti in zdravljenju z kemoterapijo,
  • pomaga pri prehladnih obolenjih in kašlju, saj deluje antiseptično proti mikrobom,
  • pospešuje prebavo, pomaga pri lajšanju težav z napenjanjem in krči,
  • deluje proti driski (diareji), saj velja za odličen antiseptik (uničuje mikrobe),
  • je poživilo za krvni obtok – širi žile in preprečuje nastanek strdkov,
  • ·         ingver je diaforezik -  pomeni, da povzroča znojenje,
  • ·         uporablja se ga za razstrupljanje – povečan krvni pretok odstrani strupe, očisti mehur in ledvice ter kožo,
  • je močan antioksidant – preprečuje poškodbe prostih radikalov (tudi pri raku in arteriosklerozi)
  • blaži bolečine in vnetja, ki jih povzročajo artritis, revmatizem ipd.,
  • pomaga odvajati tekočino in sluz iz dihal,
  • deluje kot afrodiziak, ker dobro vpliva na prekrvavitev, pekoč okus pa »požene plamen življenja«,
  • dodajajo ga v ustne vodice, saj izboljšuje ustni zadah in deluje antiseptično proti povzročiteljem zadaha.

Ingver se lahko uživa vsak dan, vendar ne v prevelikih količinah (te lahko povzročijo stranske učinke). Ne priporoča se ga bolnikom z žolčnimi kamni, saj spodbuja izločanje žolča in lahko tem bolnikom povzroča dodatne težave in bolečine.

Ingver in njegova uporaba

Na Kitajskem je ingver tako pogosto uporabljen v prehrani, da ga umeščajo kar med zelenjavo, priznavajo pa mu tudi mesto v tradicionalni medicini. Sodobne raziskave so namreč potrdile, da njegove učinkovine res pomagajo pri številnih zdravstvenih težavah. Njegova zdravilnost se skriva predvsem v vsebnosti aromatičnih eteričnih olj, ki mu dajejo tudi specifičen vonj in pekoč okus.

Na zahodu sta nadvse priljubljena ingverjevo pivo (brezalkoholno) in ingverjevi piškoti, na vzhodu pa ga dodajajo praktično k vsem jedem predvsem v prahu (je tudi del mešanice začimb kari-ja).

V 16. stoletju je kraljica Elizabeta izumila ingverjeve piškote v obliki dečka – »ginger bread man«, ki so še danes popularni predvsem v času okoli božiča.

Ingver in med – to je najpogostejša kombinacija v receptih pri nas. Lahko pa ingver vključimo v številne zdrave napitke, smoothieje in seveda azijske jedi. Pekoč okus ingverja spominja na poper, zato ga lahko v kakšni izmed naših domačih jedi tudi priložnostno zamenjate ali dodatno popestrite jed z njim.

PRISPEVEK PRIPRAVILA: Malinca

Prejšnji prispevek
Naslednji prispevek