Meet&Greet: Malincin zdrav obrok
Že poznaš ta recept? Oceni ga.

Meet&Greet: Malincin zdrav obrok

Vsi recepti so primerni za nosečke, doječe mamice in tudi malčke.

1. Ajdova kašica z mangom

Ajdovi kosmiči so odlična izbira za začetno uvajanje goste hrane. So prijetnega naravno sladkega okusa po oreščkih, hitro se skuhajo in so zelo mehki. Ajda ne vsebuje glutena in je zato primerna tudi za tiste, ki ga ne smejo uživati ali pa ga ne želijo uživati. 

SESTAVINE:
* 2 dl mleka ali rastlinskega napitka
* 5 žlic ajdovih kosmičev
* ščep cejlonskega cimeta
* polovica manga
* kokosov čips (po želji)
* žlička čokoladno-lešnikovega namaza – za mamice

OPIS POSTOPKA: Ajdove kosmiče na hitro pokuhamo v mleku in počakamo, da se zmes malo ohladi. Polovico manga narežemo na koščke, polovico pa ga pretlačimo s paličnim mešalnikom. V ajdove kosmiče vmešamo mangovo kašo, čokoladno-lešnikov namaz in postrežemo s sveže narezanim mangom. Po želji dodamo še kokosov čips. 
 

2. Beljakovinski smoothie 

Beljakovine oz. proteini prispevajo k povečanju mišične mase, k vzdrževanju mišične mase in k ohranjanju zdravih kosti.

Sodijo med makrohranila, zaužiti pa jih moramo s hrano. Največ jih najdemo v pustem mesu, jajcih in mleku ter mlečnih izdelkih, kot je npr. mlečna sirotka, ki jo poznamo tudi pod imenom whey. Odrasli običajno potrebujejo približno 1 gram beljakovin na kilogram telesne teže, telesno aktivni ljudje pa jih običajno potrebujejo še nekoliko več. Potrebe po beljakovinah in kalciju so med nosečnostjo in dojenjem povečane. Pazite, da izberete kakovostne beljakovine – preverite sestavine (veliko sestavin, veliko sladkorja, umetnih arom itd.)

Otroci – ko uvedemo mleko, lahko otroci počasi in v manjših količinah poskusijo tudi beljakovine. Mlajši otroci načeloma ne potrebujejo dodatnih beljakovin, ne bo pa nič narobe, če jih poskusijo.

SESTAVINE: 
* 1 banana
* 2 merici beljakovin
* 1 žlica chia semen
* 3 dl mleka ali nadomestka mleka

OPIS POSTOPKA: Vse naštete sestavine damo v mešalnik in gladko zmešamo. Po potrebi dodamo še malo mleka/vode. Postrežemo in uživamo.
 

3. Sadno-žitni kozarec 

S pripravo takega zajtrka ali malice s kosmiči in sadjem poskrbimo za dovolj vlaknin, s chia semeni in dodatkom masla indijskih oreščkov pa poskrbimo še za zdrave maščobe, še več beljakovin in seveda vlaknin. 

SESTAVINE:
* 2 žlici Miks kosmičev 
* 1 žlica chia semen 
* 1 dl mleka ali rastlinskega napitka
* maline 
* 1,5 dl kokosovega jogurta 
* 1 žlička mandljevega namaza 
* granola malina

OPIS POSTOPKA: V spodnjem delu kozarca zmešamo kosmiče, chia semena in mleko. Na to posujemo maline ali kakšno drugo sadje, čez pa damo kokosov jogurt in žličko mandljevega namaza ter na vrh posujemo še granolo. 

ČAS PRIPRAVE: 15 minut 
RECEPT PRIPRAVILA: Malinca Nastja in Andreja

* 2 dl mleka ali rastlinskega napitka * 5 žlic ajdovih kosmičev * ščep cejlonskega cimeta * polovica manga * kokosov čips (po želji) * žlička čokoladno-lešnikovega namaza – za mamice  Ajdove kosmiče na hitro pokuhamo v mleku in počakamo, da se zmes malo ohladi. Polovico manga narežemo na koščke, polovico pa ga pretlačimo s paličnim mešalnikom. V ajdove kosmiče vmešamo mangovo kašo, čokoladno-lešnikov namaz in postrežemo s sveže narezanim mangom. Po želji dodamo še kokosov čips.    2. Beljakovinski smoothie  Beljakovine oz. proteini prispevajo k povečanju mišične mase, k vzdrževanju mišične mase in k ohranjanju zdravih kosti. Sodijo med makrohranila, zaužiti pa jih moramo s hrano. Največ jih najdemo v pustem mesu, jajcih in mleku ter mlečnih izdelkih, kot je npr. mlečna sirotka, ki jo poznamo tudi pod imenom whey. Odrasli običajno potrebujejo približno 1 gram beljakovin na kilogram telesne teže, telesno aktivni ljudje pa jih običajno potrebujejo še nekoliko več. Potrebe po beljakovinah in kalciju so med nosečnostjo in dojenjem povečane. Pazite, da izberete kakovostne beljakovine – preverite sestavine (veliko sestavin, veliko sladkorja, umetnih arom itd.) Otroci – ko uvedemo mleko, lahko otroci počasi in v manjših količinah poskusijo tudi beljakovine. Mlajši otroci načeloma ne potrebujejo dodatnih beljakovin, ne bo pa nič narobe, če jih poskusijo.
Že poznaš ta recept? Oceni ga.
Poglej komentarje
Želiš oddati svoj recept?

Komentarji (0)

Oddan še ni bil noben komentar. Oddaj svoj komentar in sodeluj v mesečni nagradni igri.