Življenje s hišnimi ljubljenčki

Oceni objavo z 1 do 5:
(0)
Št. ocen: 0

Življenje je lepše, če ga delimo s hišnim ljubljenčkom. A z njim, poleg prijetnih stvari, pridejo tudi odgovornosti. In ena izmed pomembnejših je ta, da moramo našemu kosmatemu prijatelju privoščiti dovolj svobode za gibanje in možnost bivanja na svežem zraku.

Zaradi obveznosti, ki jih imamo dandanes, so naši hišni ljubljenčki veliko časa prepuščeni sami sebi. Zato je zelo pomembno, da svojega kosmatinca vzamemo s seboj vedno, ko je to mogoče.

Kam s hišnim ljubljenčkom?
Če imaš pisarniško delo, lahko svojega nadrejenega vprašaš, kakšno je njegovo stališče glede živali v pisarni. Nekateri se bodo z idejo strinjali, sploh če imaš svojega kosmatinca lepo vzgojenega. Prav tako nekateri gostinski lokali že dovoljujejo, da s seboj pripelješ svojega kužka. Vsekakor pa je smiselno, da tudi svoj dopust načrtuješ nekje, kjer so hišni ljubljenčki dobrodošli. V nasprotnem primeru pa lahko zanj najdeš primerno bivališče v hotelu za male hišne živali.

Kje vse so naši kosmatinci dobrodošli ti bomo zaupali v brezplačnem projektu Malinca Lifestyle, ki bo potekal v letu 2020. Preberi več in se nam pridruži s klikom na to povezavo.

Vseeno pa ne pozabi, da predvsem kužki potrebujejo dnevno dozo gibanja v naravi. V kolikor si s časom na tesnem, bo tvoj hišni ljubljenček vesel že daljšega sprehoda v okolici tvojega doma. Če pa ti čas dopušča, oziroma vsaj med vikendi, pa si skupaj privoščita kak daljši izlet v naravo in se odpravita na eno izmed teh čudovitih lokacij:

  1. Iški vintgar
  2. Šmartinsko jezero
  3. Golte
  4. Lovrenška jezera
  5. Obalna pešpot od Izole do Kopra
  6. Sveti Primož nad Kamnikom
  7. Gradiško jezero

Ne pozabi na primerno prehrano
Poleg zadostnega gibanja pasji kosmatinci potrebujejo tudi primerno hrano. Pogosto v lokalni trgovini kupljeni briketi niso najboljša izbira, saj so običajno narejeni iz nekakovostnih surovin in vsebujejo premalo hranil.

Obstaja pa nekaj znamk pasje hrane, ki se trudijo zagotoviti kakovostno in hranljivo hrano za naše kosmatince, lahko pa jim kuhamo kar sami ter tu in tam spečemo kakšen priboljšek.

Ti pasji piškoti s piščancem bodo tvojemu kužku zagotovo všeč.

Sestavine:
* 450 g polnozrnate pšenične moke
* 1 žlica pecilnega praška
* 250 ml kuhanega piščanca
* 1 žlica olivnega olja
* 1 domače jajce
* 125 ml jušne osnove (ali bio jušne kocke)
* 100 g jabolk
* ščepec rožmarina

Priprava:
1. Pečico segrejemo na 175 stopinj.
2. V hladno vodo damo cel kos piščanca, ki ga kuhamo 15 minut, nato ga na drobno narežemo.
3. V posodi zmešamo moko in pecilni prašek. V mešalniku ali multipraktiku zmešamo na drobno narezanega piščanca, olivno olje, jajce, naribana jabolka in jušno osnovo.
4. V posodi zmešamo moko, pecilni prašek in mešanico iz multipraktika.
5. Zgnetemo testo in ga razvaljamo. Z modelčki za piškote izrežemo piškote poljubnih oblik in velikosti.
6. Piškote položimo na pekač obložen s peki papirjem in pečemo 15 do 20 minut.
7. Preden jih ponudimo našim pasjim prijateljem, jih dobro ohladimo. V hladilniku jih hranimo največ 1 teden, v skrinji pa do 6 mesecev.

Prednosti bivanja s hišnim ljubljencem
Hišnega ljubljenčka si običajno omislimo, ker si želimo družbe štirinožnega prijatelja. To pa s sabo potegne še druge prednosti in ugodne učinke, ki jih imajo živali na svoje lastnike.

Danes temu z raziskavami pritrjujejo tudi številni znanstveniki, ki so ugotovili, da živali pomagajo pri prebolevanju bolezni, lajšanju depresije in izboljšanju počutja. Hkrati naši hišni ljubljenčki poskrbijo za to, da se več gibamo, saj nas njihovi mili pogledi lažje motivirajo za sprehod v vseh vremenskih okoliščinah.

Kljub temu naj to ne bo glavni razlog, da si omisliš domačo žival – najpomembneje je, koliko svojega časa mu lahko nameniš.

Mesec junij 2020 bo v Malinci posvečen našim kosmatim prijateljem, če ga imaš tudi ti, ali pa si ga želiš se nam pridruži v projektu Malinca Lifestyle. To storiš tako, da izpolniš spodnji obrazec.

Zaupali ti bomo kam s kosmatinci na sprehod, kakšna hrana je kakovostna, kje bodo najbolje poskrbeli za tvojega ljubljenčka, če slučajno nimaš varstva in še kaj.

Prijavni obrazec Malinca Lifestlye

Če želiš, da ti pošljemo brezplačno knjižico Malinca Lifestyle vpiši spodaj še svoj naslov.

Želim prejemati e-sporočila v zvezi s projektom Malinca Lifestyle. E-sporočila bomo pošiljali 1x tedensko.

Prejšnji prispevek
Naslednji prispevek