Macaronsi
Že poznaš ta recept? Oceni ga.

Macaronsi

SESTAVINE:
* 75 g beljakov (to sta približno 2 beljaka, če želite, da vam resnično uspejo, jih stehtajte in namerite natančno 75 g)
* 75 g nerazmaščene mandljeve moke Malinca
* 10 g vaniljevega sladkorja (v prahu)
* 150 g sladkorja v prahu
* 35 g kristalnega sladkorja
* 2–3 kapljice vaniljevega ekstrakta
* jedilna barva (pomemben trik: najbolje, da jo uporabite v prahu ali gelu, pazite le, da vsebuje majhen delež vode)
Krema iz bele čokolade in malin:
* 250 g mascarpone sirčka
* 100 ml sladke smetane za stepanje
* 200 g bele čokolade
* Pest malin

OPIS POSTOPKA: 
Postopek, ki ga opravimo že en dan pred peko macaronsov: Beljake ločimo od rumenjakov in nato beljake čez noč pustimo na sobni temperaturi. Ta korak je zelo pomemben, saj se moramo znebiti vse odvečne vode iz beljakov.

Postopek, ki ga opravimo na dan peke macaronsov: Najprej si pripravimo pekač. Priporočam, da si s šablono na peki papir narišete krogce s premerom 2 cm, prav tako pazite, da jih narišete dovolj narazen, saj se macaronsi razlezejo. Tudi ta korak je pomemben, saj si želimo, da bodo vsi enako veliki. Če ste začetniki, vam priporočam, da se najprej naučite pripraviti krogce, lahko pa se potrudite tudi malo eksperimentirati in naredite školjkice. Kako? Čisto preprosto na sredini povlecite črto, ki bo daljša, nato na levi in desni strani črti, ki bosta krajši od sredinske, na koncu pa na dnu školjkice, kjer se stikajo konci črtic, naredimo eno vodoravno, da zakrijemo nepravilnosti. Ko je pekač pripravljen, začnemo:

Beljake stepamo in jim počasi postopoma dodajamo kristalni sladkor, nato stepanje nadaljujemo dobrih 5 minut.

Mandljevo moko in sladkor v prahu presejemo skozi cedilo (pred tem postopkom pa še en trik! Mandljevo moko in sladkor v prahu zdrobimo na še manjše delčke v kavnem mlinčku ali multipraktiku), ko ju precedimo, jih počasi umešamo k beljakom, hkrati pa dodamo barvilo (trik: pomembno je, kako mešamo! Mešajte, tako da maso iz dna posode prestavite na vrh, hkrati pa se rahlo dotikajte dna posode. Pomembno pa je tudi, kolikokrat zmešate, zato štejemo obrate, naj jih bo okoli 25–35, bolje kakšen obrat manj kot preveč! Kako pa mora pravzaprav izgledati končna masa? Masa mora biti gladka iz lopatice pa mora teči počasi v širokem curku, paziti moramo, da ni preveč tekoča).

Maso nato previdno prestavimo v servirno vrečko in zapolnimo naše krogce na peki papirju. Nato prihaja pomemben korak, pekač primite in ga “butnite” 2x–3x po mizi, tako da se znebimo mehurčkov in vsega odvečnega zraka v macaronsih. Macaronse nato pustite na sobni temperaturi od 1–4 ure, odvisno je, kako vlažen zrak imate, pomembno pa je, da ko se macaronsa dotaknete, na povrhnjici, ne pusti nobenega sledu na vašem prstu. Torej če povzamem, mora biti macaron na vrhu suh (to je pomembno, saj vam bodo drugače macaronsi popokali).

Nato sledi peka. Pečico segrejemo na 145–155 °C (jaz prižgem tudi ventilacijo) in jih pečemo približno 15 minut, lahko pa ventilacijo ugasnemo in jih pečemo od 20–30 minut. Pomemben trik, ko so macaronsi pečeni, počakajte, da se popolnoma ohladijo in jih nežno vzemite iz peki papirja. Če macaronsi ne želijo zapustiti pekača, jih za 5–10 minut postavite nazaj v pečico.

Postopek priprave kreme: Mascarpone in sladko smetano stepemo, da nastane puhasta masa. Na vodni kopeli stopimo belo čokolado in jo nežno vmešamo v puhasto kremo mascarpone sira in smetane. Nato maline stisnemo skozi cedilo (da dobimo le njen sok brez koščic) in počasi ročno vmešamo v kremo. Če želite še bolj intenzivne barve, dodajte kapljico ali dve barvila.

RECEPT PRIPRAVILA: Manca Sodnik - makesomesweets

Že poznaš ta recept? Oceni ga.
Poglej komentarje
Želiš oddati svoj recept?

Komentarji (0)

Oddan še ni bil noben komentar. Oddaj svoj komentar in sodeluj v mesečni nagradni igri.