Loparnica z mesom in zelenjavo

Oceni objavo z 1 do 5:
(0)
Št. ocen: 0

SESTAVINE:
Za palačinke: 

* 2 jajci 
* 250 - 300 g pirine moke 
* 4 - 5 dcl mleka
Mesno zelenjavni nadev: 
* 600 - 700 g sveže mletega govejega mesa 
* 250 - 300 g naribanega lahkega sira (max. 25 % maščob) 
* 1 srednje velika čebula 
* 1 čajna žlička pesto čemaža ali 3 stroke česna 
* 3 korenčki 
* 2 gomolja kolerabe 
* 1 por 
* 150 g graha 
* zeliščna sol
* rdeča paprika v prahu 
* kokosovo olje
Preliv: 
* 50 - 100 g pirine moke 
* 1 jajce 
* 2 - 3 dcl mleka 
* 1 čajna žlička pesto čemaža 
* ščepec muškatnega oreška 

OPIS POSTOPKA:
 Iz sestavin za palačinke naredimo testo, ki naj bo nekoliko gostejše kot po navadi. Spečemo palačinke in jih ohladimo. V ponvi prepražimo čebulo, dodamo čemaž ali česen. Ko lepo zadiši, dodamo še mleto goveje meso. Dušimo na zmernem ognju, dodamo mleto rdečo papriko in zeliščno sol. Med praženjem dolivamo vodo in sicer toliko, da nastane nekoliko zgoščena tekstura. Pražimo približno 15 minut. Med tem v vodi rahlo pokuhamo na koščke narezano zelenjavo. Odcedimo. Pripravimo še bešamel omako. V kozici na rahlem ognju segrejemo polovično količino mleka. Drugo polovično količino mleka z mešalnikom zmešamo s pirino moko in jajcem. Tako pripravljeno zmes počasi vlivamo v rahlo ogreto mleko v kozici in z metlico mešamo, da se omaka enakomerno gosti. Dodamo še pesto čemaža in muškatni orešek. Odstavimo. Vzamemo srednje velik pekač, dno s tanko plastjo premažemo s kokosovim oljem. Polijemo prav tako v tanko plastjo bešamel omako. Na tako pripravljeno podlago položimo prvo plast palačink, eno poleg druge tako, da prekrijemo celotno dno. Prelijemo s polovico nadeva. Mesni nadev in kuhano zelenjavo lahko pomešamo, lahko pa ju naložimo ločeno v dve polovici. Po nadevu potremo nariban si in nežno prelijemo z bešamel omako. Postopek ponovimo še enkrat. Sledi še tretja plast palačink, ki je vrhnja. Tudi to plast narahlo prelijemo z bešamel omako in potresemo z naribanim sirom. Tako pripravljeno loparnico damo v pečico, ogreto na 150 ⁰C. Temperaturo pečice počasi dodajamo do 220 ⁰C. ob tem pazimo, da se zgornja plast sira ne zapeče premočno, imeti mora zlato rumeno barvo. Pečemo 35 do 45 minut. Postrežemo po 10 – ih minutah počitka loparnice izven pečice. 

ČAS PRIPRAVE:
 2 h
RECEPT PRIPRAVILA: Diabfit Lana - Lana Matjašič Filipič

Prejšnji prispevek
Naslednji prispevek