Lahka jogurtova tortica z marelicami in malinami

Oceni objavo z 1 do 5:
(5)
Št. ocen: 2

Jelena Vadnjal1SESTAVINE:
* 350 ml mareličnega pireja (spasirane marelice)
* 4 žlice sladkorja (kokosovega)
* 35 g gustina
* 14 dag rjavega sladkorja (ali kokosovega)
* 10 dag mandljev
* 5 jajc
* 20 g želatine (ali agar agar-ja)
* 6 dl sladke smetane
* 2 dl mleka (ovseno mleko)
* 200 g sladkorja
* 6 dcl jogurta (grški, tekoči …)
* 2 žlici limoninega soka
* 20 g kokosovega masla (olja)


OPIS POSTOPKA:
Marelični žele – za pekač 18 cm
Spasiramo 350 ml marelic, da nastane pire. Dodamo 4 žlice sladkorja – lahko več; po okusu, 35 g gustina in 20 g koksovega masla (olja). Iz papirja za peko izrežemo krog premera 18 cm in ga položmo v pekač. Nekaj žlic pireja zmešajte z gustinom (ali agar agarjem). Preostanek pireja s sladkorjem segrevamo do vrenja. Vmešamo mešanico pireja in gustina ter kuhamo nekaj minut, da se žele zgosti. Prelijemo ga v pekač, ohladmo na sobni temperaturi, nato pa damo v hladilnik, da se žele strdi.

Biskvit brez moke – za pekač 24 cm ali 26 cm

Pečico segrejemo na 180 stopinj. Beljakom 5 jajc dodamo ščepec soli in napravimo trdi sneg. Penasto vmešamo rumenjake in sladkor. Narahlo primešamo sneg beljakov in mandlje ter pečemo cca 15 minut na 180 stopinj.

Jogurtova krema - kremo naredimo v 2 delih, zato vse sestavine razpolovimo
Mleko in sladkor skuhamo– samo toliko, da se sladkor raztopi. Pustimo, da se ohladi – mleko mora biti mlačno. Želatino oz. agar agar pripravimo po navodilih na embalaži. Stepemo sladko smetano. Jogurt zmešamo z limoninim sokom in dodamo stepeno sladko smetano. Mešamo z žlico in ne mešalnikom! OPOMBA: krema je zelo tekoča!

Sestavljanje tortice:
Na pladenj položimo biskvit in okoli njega tesno namestimo obod pekača.
Na biskvit vlijemo polovico kreme in damo vse skupaj v hladilnik za cca. 2 uri.
Ko je krema strjena (preverimo s prstom), dodamo žele – odstranimo obod pekača, žele obrnemo na kremo in odstranimo papir za peko. Pripravimo drugo polovico kreme in jo polijemo prek želeja. Torto obvezno čez noč pustimo v hladilniku in jo, preden jo serviramo, okrasimo s svežimi malinami, borovnicami, marelicami, ... Sadjem po izbiri :)

ČAS PRIPRAVE: 120 minut
RECEPT PRIPRAVILA: Jelena Vadnjal

Prejšnji prispevek
Naslednji prispevek