Lahek marmorni kolač brez glutena in laktoze
Že poznaš ta recept? Oceni ga.

Lahek marmorni kolač brez glutena in laktoze

Kolač se bo odlično prilegel k popoldanski skodelici čaja. S kavico, kakavom ali toplim mlekom pa bo tudi enkraten in okusen nadomestek zajtrka.



SESTAVINE: 

* 3 zrele banane

* 4 jajca

* 300 g kuhane prosene kaše (ohlajene)

* 4 zvrhane žlice riževe moke

* 1 žlica kakava v prahu

* 1 žlička cimeta v prahu

* poljubno sladilo (če ste bolj sladkosnedi)


Preliv in posip:

* 100 g temne čokolade (vsaj 70 % delež kakava)

* 1 žlica kokosovega olja

* mandlji (v lističih ali zdrobljeni)

* cvetni prah



OPIS POSTOPKA: Banane pretlačimo in skupaj z jajci penasto vmešamo z metlicami ročnega mešalnika. Dodamo kuhano proseno kašo in še enkrat na hitro zmiksamo. Če ste bolj sladkosnedi, lahko dodate tudi kakšno merico poljubnega sladila. Meni je sladkor, ki so ga prispevale banane, čisto zadostoval. Prav tako je recept odobril moj najstrožji kritik – moj dragi :)

Približno četrtino mase prelijemo v drugo posodo, ji dodamo kakav ter cimet in premešamo, v preostanek mase pa vmešamo riževo moko (po občutku dodamo še kakšno žlico več, sploh če so bile npr. banane ali jajca večja). Svetlo maso vlijemo v dobro pomaščen pekač z luknjo na sredini. Z žlico dodajamo kakavovo maso in z vilicami na hitro premešamo za videz “marmornega kolača”.

Pečemo 20-25 minut na cca 170 °C v ventilacijski pečici (priporočam kontroliranje, da se ne zapeče preveč in s tem tudi izsuši). Ko se kolač ohladi, ga le še prelijemo s čokolado, ki jo v posodici nad vodno paro previdno segrejemo z žlico kokosovega olja in okrasimo z mandlji. Kolač je okusen tako topel kot tudi iz hladilnika. Ker ne vsebuje dodanih maščob, ohranja tudi teksturo in trdoto neodvisno od temperature.



ČAS PRIPRAVE: 40 minut (skupaj s peko)

RECEPT PRIPRAVILA: Jasmina P. (Hitro in zdravo)  


Že poznaš ta recept? Oceni ga.
Poglej komentarje
Želiš oddati svoj recept?

Komentarji (0)

Oddan še ni bil noben komentar. Oddaj svoj komentar in sodeluj v mesečni nagradni igri.