Krapec

Oceni objavo z 1 do 5:
(0)
Št. ocen: 0

Eccola, delim prilagojen recept (zelooo prilagojen, ko ga je moj videl si je verjetno mislil, da sem neko popolnoma drugo pecivo naredila) za krapec - slaščica, precej poznana v prekmurskih in prleških koncih. Obstaja miljon različnih variacij, ta je moja. Naj pa ti povem, da ima en kos (recept je za 10 kosov) cca 300kcal in kar cca 30g beljakovin!

SESTAVINE:
Testo:
* 100g moke
* 100g orehove moke
* 100g vanil. Beljakovin
* 1dcl mleka
* 1dcl vode
* ½ kocke kvasa
* ¼ žličke soli
* 1 žlica eritritola
* 2 žlici kokosovega olja
* 1 žlica sladkorja
Nadev:
* 1 lonček riža ali prosa
* 1,5 lonček mleka (pozneje riž zalivamo z vodo)
* 500g skute
* 3 rumenjaki
* cimet
* 5 žlic eritiritola
* Lonček kisle smetane.

OPIS POSTOPKA: Najprej v slanem mleku in vodi skuhamo lonček riža ali proso (v kolikor uporabljamo proso, bo potrebno manj tekočine). Kuhamo počasi. Riž nato odstavimo in pustimo, da se ohladi.

Med tem pripravimo testo.  Dodamo moko, orehovo  moko, van.  beljakovine in na sredi naredimo jamico, v katero vlijemo toplo mleko (ne vroče!), nadrobimo kvas in sladkamo. Počakamo cca 10min, da se naredi kvasec.

Dodamo še sol in olje ter mesimo tako dolgo, da se testo odlepi od posode. Nato testo pustimo vzhajati cca 1h.

V tem času z metlico ali žlico zmešamo ohlajeni riž (ali proso), skuto, 3 rumenjake, cimet in eritiritol. Pazimo, da riž ni trd, če je, dodamo mleko.

Pripravljeno testo razvaljamo na peki papir, v kolikor je zaradi orehove moke to nekoliko oteženo, damo testo na peki papir in ga pokrijemo še z enim, potem pa oblikujemo testo po pekaču. Testo postavimo v predhodno ogreto pečico na 180-200stopinkpečico, za cca 2-3 min.

Med tem časom raztepemo kislo smetano, da se utekočini.

Testo vzamemo iz pečice, odstranimo zgornjo plast peki papirja in jo prekrijemo z nadevom. Vse skupaj premažemo s kislo smetano.

Vse skupaj damo v pečico za cca 1h.

Po pečenju počakamo, da se krapec ohladi, po želji ga posujemo s sladkorjem v prahu ali postrežemo z medom.

RECEPT PRIPRAVILA: Aleksandra Rose

Prejšnji prispevek
Naslednji prispevek