Kava za zdravje?

Kava za zdravje?

Obožujete jutranji vonj po sveži kavi? Kava je vsekakor ena izmed najbolj priljubljenih jutranjih poživil.  Večina kavo povezuje z nepotrebno razvado, pa je to čisto res? Kava lahko na naše zdravje deluje tudi blagodejno, če le to uživamo v pravi meri.

Iz česa kava nastane?

Kava se pridobiva iz različnih vrst kavovcev. Poznamo okoli 60 različnih vrst, najpomembnejše na današnjem trgu pa so te tri vrste:

  1. Arabica je po svoji pridelavi vodilna, saj ima najboljšo aromo in okus - na svetu je vzgojene kar 90% tovrstne kave. Razlog za tolikšno uporabo je v kakovosti zrnja, ki izvira iz Etiopije.
  2. Robusta je kavovec iz Kenije. Je najmanj zahteven za gojenje, saj je zelo odporen in neobčutljiv. Kava iz tovrstnega kavovca vsebuje kar 40-50% več kofeina kot kava iz arabike. Da se v svetu kava iz robusta ne uporablja toliko, je kriva slabša aroma in neprijetna grenčina.
  3. Liberica je kavovec iz Liberije.  Od vseh treh vrst zaseda najmanjši del v pridelavi, saj nima najboljšega okusa.

Kava po navadi ni narejena le iz ene vrste kavovca, temveč je sestavljena iz več vrst. Tako lahko vsaka znamka kave dobi svoj specifični okus glede na delež uporabe določenega kavovca.

Kakšne kave poznamo?

V lokalu lahko naročimo vrsto različnih kav. Najbolj osnovna kava je espresso, ki naj bi bil narejen iz približno 7g kave in 30 ml vode. Ostale pripravljene kave so lahko: macchiato (espresso z malo mleka), cappuchino (espresso z mlekom in peno), dolga ali podaljšana kava (espressu dodana voda), dvojna kava (dvojni espresso), itd.

Veliko ljudi se v zadnjem času izogiba kave z mlekom iz več razlogov. Nekateri mleko izpuščajo zaradi hujšanja, drugi zaradi veganskih načel. Zaradi večjega povpraševanja po alternativi kravjemu mleku lahko danes v številnih lokalih namesto navadnega mleka, naročimo tudi rastlinsko mleko.

Kakšne vrste kave so na voljo v trgovinah?

V trgovinah najdemo nepraženo kavo, praženo kavo v zrnu ali mleto praženo kavo. Najbolj prodajana je slednja, ki pa se razlikuje po finosti mletja. Bolj fino kavo uporabljamo za domačo turško kavo, bolj grobo mleto, pa uporabljamo za različne filtre, kot so v kavnih avtomatih.

Nekaj drugih oblik kave:

  • Instant kava je odlična za hitro uporabo. Kupite jo lahko v drobnih zrncih ali pa tudi v prahu. Na tržišču so se do sedaj pojavile že razne različice instant kave. Sedaj lahko kupite instant kavo z vašo najljubšo aromo. Veliko ljudi jih uporablja kot pomoč pri hujšanju, saj so nizko kalorične, s svojim okusom pa razveselijo čutnice.
  • Brezkofeinska kava je odlična za tiste, kateri v svoje telo ne želijo vnesti kofeina. Le ta kava je narejena s posebnim postopkom, pri kateremu odstranijo kofein. Kava brez kofeina je po okusu zelo podobna navadni kavi, kar naredi odličen nadomestek za tiste, ki želijo uživati kavo brez kofeina.
  • Zelena kava je za še vedno nekoliko nepoznana. Pridobivajo jo iz nepraženih kavnih zrn. Zeleno kavo naredijo tako, da kavo takoj po sušenju zmeljejo. Zelena kava je postala popularna zaradi svojih shujševalnih učinkov. Ker zrnje pri zeleni kavi ni praženo, se ohrani klorogenska kislina, ki pomaga pri izgorevanju maščob. Zelena kava hkrati izboljšuje presnovo glukoze in zmanjšuje apetit. Zelena kava je močan antioksidant: nase veže proste radikale in na splošno pomaga pri celični regeneraciji ter deluje pozitivno na naše počutje.  

Kavni nadomestki

Veliko ljudi se izogiba kavi in se poslužuje kavnih nadomestkov kot so žitne kave, kava iz korenine regrata, cikorije, želoda, žira, itd. Zakaj jih uporabljajo? Večina jih uporablja zato, da bi zmanjšali vnos kofeina v svoje telo.

Ali je kava dobra ali slaba za moje telo?

Raziskave glede uživanja kave si nasprotujejo.  Nekateri priporočajo pitje kave, drugi jo odsvetujejo zaradi kontraindikacij. Preverite, kateri so pozitivni in kateri negativni učinki kave:

+ Velika mera antioksidantov

Ljudje, ki uživajo kavo naj bi živeli dlje. Vendar to ne velja za tiste, ki so nagnjeni k vnetjem, diabetesu in drugim boleznim ožilja. Kava naj bi k daljšemu življenju pripomogla s svojimi antioksidanti, ki dobro ščitijo organe našega telesa. Vendar moramo biti pri pitju kave zmerni, saj pretirano pitje kave povzroči izsuševanje telesa zaradi prevelike doze niacina.

+ Preprečevanje nastanka rakavih celic

Kava s svojimi antioksidanti lovi proste radikale in preprečuje nastanek rakavih celic. Seveda je pomembno tudi to, da se kavo pije brez dodanega sladkorja.

+ Pomoč pri zaščiti jeter

Kava, zlasti zelena, je pomembna za odpravo maščobnih celic oz. služi kot preventiva pred nalaganjem maščob v jetrih. Zelena kava naj bi po eni izmed ameriških raziskav zmanjševala tveganje za nastanek raka in cirozo jete.

+ Pomoč pri odpravi maščob

Kofein spodbuja porabo energije in maščob pri fizični aktivnosti. Pazite, da je uporaba kofeina zmerna, saj se kofein loti vseh maščob, tudi zdravih, ki pomagajo ščititi organe.

+ Izboljšanje miselnih funkcij

Kava pomaga k boljši prekrvavljenosti možganov, kar povzroči hitrejše razmišljanje in boljšo osredotočenost na določeno stvar.

+ Izboljševanje dnevnega razpoloženja

Kava v neki meri preprečuje depresijo, saj kofein onemogoča delovanje adenozina.

- Slaba absorpcija kalcija in železa

Če imate težave s kostmi in zobmi, opustite uživanje kave, saj kava moti absorpcijo številnih pomembnih mineralov za zdravo rast kostnine. Ob uživanju kave se naše telo zakisa, še posebej če ob tem hkrati vnesemo sladkor. Ker telo ne more uporabiti kalcija, ga osteoklasti začno jemati iz kosti, kar povzroča njihovo krhkost.

- Slabo spanje

Pretirano pitje kave lahko povzroči nezaželeno čuječnost. Pri kavi ne pretiravajte, ena skodelica kave bo dovolj.

- Visok pritisk

Kava dviguje krvni tlak, zato naj bi se kavi izogibali predvsem tisti z diabetesom in boleznimi ožilja. Če pa imate težave z nizkim krvnim tlakom, bo pa kava še kako dobro učinkovala na njegov dvig in boljše počutje.

- Negativni učinek na produktivnost dela

Kava naj bi kljub večji osredotočenosti, povzročala večje napake pri delu.

- Negativni učinki kave v času nosečnosti

Kofein preprečuje pravilno delovanje kalcija tudi na zarodek, kar lahko povzroči slabši razvoj otrokovega okostja. Če se kavi ne morete popolnoma odpovedati, jo zamenjajte za brezkofeinsko varianto.

Kava ima tako pozitivne kot negativne lastnosti. Da bi v kavi uživali nadvse zdravo, si jo naredite čimbolj naravno brez dodanih sladkorjev in ojačevalcev okusa. Pazite pa, da kava ne postane razvada. Pri kavi je tako, kot pri vsaki stvari, pomembna zmernost. V pravi meri je kava odlična tudi za vaše zdravje, zato si brez slabe vesti privoščite skodelico dišeče kave.

PRISPEVEK PRIPRAVILA: Malinca

Komentarji (0)

Oddan še ni bil noben komentar. Oddaj svoj komentar in sodeluj v mesečni nagradni igri.