Katero zdravo maslo uporabiti

Oceni objavo z 1 do 5:
(5)
Št. ocen: 1

Maščobe so telesu nujno potrebne za optimalno delovanje. Predvsem je pomembna količina in vrsta maščob, ki so del naše vsakdanje prehrane. Zdrave maščobe koristijo našem zdravju, v naravi pa jih najemo v obliki olja in masla. V nadaljevanju so predstavljena zdrava masla, katero izbrati in zakaj ga uporabiti.


Kokosovo olje/maslo
kokosovo olje
Energijska vrednost: 885 kcal/100g
Uporaba: Za kuho – odlično je, ker se ne zažiga pri visokih temperaturah in se zato lahko uporablja za praženje, cvrtje hrane, peko. Kozmetične namene – odlično je za nego las, nohtov in kože. Do temperature od 24°C je v trdi obliki (maslo), nad to temperaturo pa se stopi in je v tekoči obliki (olje).       


 


 


 


Sezamovo maslo/tahini maslo
sezamono maslo tahini
Energijska vrednost: 631 kcal/100g 
Uporaba: Sezamonovo/tahini maslo je močna energijska hrana, ki vsebuje veliko maščob, predvsem zdravih nenasičenih in 18 % beljakovin. Lahko ga uporabljamo kot namaz na kruhu, krekerjih, čajnem pecivu.


 


 


 


 


Arašidovo maslo 
arašidovo masloEnergijska vrednost: 590 kcal/100g
Uporaba: Močna energijska hrana, ki vsebuje veliko maščob, predvsem zdravih nenasičenih in kar 29 % beljakovin. Zato je tudi odličen dodatek k prehrani športnikov. Lahko ga uporabljamo kot namaz na kruhu, krekerjih, čajnem pecivu, dodamo ga k smoothie-jem, tortam ali pecivu. Odlično se obnese tudi v najrazličnejših omakah, tako mesnih kot v zelenjavnih.  


 


 


 


Mandljevo maslomandljevo maslo
Energijska vrednost:
650kcal/100g
Uporaba: Mandljevo maslo je močna energijska hrana, ki vsebuje veliko maščob, predvsem zdravih nenasičenih, in kar 25 % beljakovin. Lahko se uporablja na kruhu, krekerjih, čajnem pecivu, kot dodatek smoothie-jem, tortam ali pecivom. Odlično pa se obnese tudi v najrazličnejših omakah, tako mesnih kot v zelenjavnih, marsikdo pa ga ceni v prelivih za solate.    


 


 


Kakavovo maslo kakavovo maslo
Energijska vrednost:
894 kcal/100g
Uporaba: V kulinarične namene se lahko dodaja v čokoladne napitke, peciva,sladolede ali ga uporabimo kot osnovo za izdelavo čokolade. Maslo lahko uporabljamo za masažo, kot kremo za preprečevanje suhe srbeče kože in suhih, razpokanih ustnic Rahlo dišeče kakavovo maslo je posebej priporočljivo uporabljati poleti, ker odlično vlaži in regenerira kožo. Zaradi vsebnosti
vitamina E je idealna rešitev za opečeno kožo. Kakavovo maslo nima UV faktorja, ima pa veliko vitamina E, ki kožo varuje pred poškodbami sonca in poskrbi za hitrejšo porjavelost.


 


Karitejevo maslo shea kariteje maslo
Uporaba:
Bogato z vitaminom A, E, ki pomagata koži ohranjati vlago, mehkobo ter ravnotežje kožnega plašča. Vitamina preskrbita kožo s kolagenom, ki
zmanjšuje znake staranja in nastajanja gubic. Priporočljiva uporaba za nego suhe in občutljive kože, za trdo kožo na stopalih in komolcih, za nadraženo in luskasto kožo, proti strijam in brazgotinam.  


 

Prejšnji prispevek
Naslednji prispevek