Kako zdravi so oreščki?

Kako zdravi so oreščki?

Zelo, če jih le uživamo na pravilen način!

Nabiti s proteini, vlakninami in esencialnimi maščobami, so oreščki res odlična izbira za zdrav prigrizek. 30 g velika porcija nesoljenih oreščkov vas napolni s pravo življenjsko energijo, obenem pa vas poskrbi za koktejl vitaminov in mineralov.

Kratek vodič po super zdravih oreščkih

- Mandlji: Mandlji so bogati s kalcijem, zato ste lahko prepričani, da boste z njimi zadovoljili potrebe po tem mineralu. Poleg tega vsebujejo veliko vitamina E, ki pomaga, da vaša koža zasije v polnem zdravju. Lupina mandljev pa je polna flavonoidov, ki ščitijo vaše srce. Indijski oreščki V vaše telo vnesejo zdrave proteine, poleg tega pa so tudi odličen vir železa in cinka. Zato so popolna izbira za vse vegetarijance in vegane. Bogati so tudi z magnezijem, ki izboljša spomin pri starejših ljudeh.

- Lešniki: Če ste v skrbeh zaradi visokega nivoja homocisteina (aminokislina, povezana z boleznimi srca in s parkinsonovo boleznijo), potem posezite po lešnikih, saj so odličen vir folatov. Folati namreč igrajo pomembno vlogo pri vzdrževanju normalnih nivojev homocisteina. Pecan oreščki Srcu prijazni oreščki so nabiti z rastlinskimi steroli, ki sodelujejo pri zniževanju krvnega pritiska. Poleg tega so tudi bogat vir antioksidantov, ki preprečujejo nabiranje snovi na stenah žil in aterosklerozo. Vsebujejo oleinsko kislino, zelo zdravo maščobo, ki jo sicer najdemo v olivah in avokadu. Kot dober vir vitamina B3 pa so pekan oreščki popolna izbira, kadar se bojujete z utrujenostjo, saj ta vitamin pomaga, da telo dobi energijo iz hrane.

- Orehi: Kot prava bomba antioksidantov se orehi uspešno borijo proti rakavim obolenjem. So tudi dober vir enkrat nenasičenih, srcu prijaznih maščob ter kot taki znižujejo nivo slabega holesterola v krvi. Bogati so še z omega-3 maščobami, kar pomeni, da so odlična alternativa za vse, ki ne jedo rib. Kaj pa vsebnost maščob v oreščkih? Res je, oreščki vsebujejo veliko maščob, a veliko le-teh je srcu zelo prijaznih. A vseeno, jejte jih v zmernih količinah. Ne samo zaradi vsebnosti maščob, ampak tudi zaradi visoke vsebnosti beljakovin in ogljikovih hidratov. Preveč beljakovin namreč vodi do povišanega krvnega sladkorja, pridobivanja na teži, okvar ledvic, pomanjkanja mineralov v kosteh in tako naprej. In dobro veste, da oreškov hitro pojemo preveč, zato bodimo zmerni.

Še en nasvet: posezite po surovih, organskih oreščkih, ki so prava superhrana! Omenili smo že, da vsebujejo zdrave maščobe, poleg tega pa vitamine, minerale, antioksidante in vlaknine. Če želite znižati krvni pritisk, poskrbeti za zdravje kardiovaskularnega sistema in dolgo živeti, potem so oreščki prava izbira za vas.

PRISPEVEK PRIPRAVILA: Monika M.


Komentarji (0)

Oddan še ni bil noben komentar. Oddaj svoj komentar in sodeluj v mesečni nagradni igri.