Kako smo se rešili atopijskega dermatitisa

Kako smo se rešili atopijskega dermatitisa

Atopijski dermatitis je pogosta težava, ki se kaže kot vnetje, rdečica in draženje kože. Največkrat se začne v otroštvu, vendar nas lahko doleti kadar koli.
Tudi mojemu sinčku Mateu se je pri 4 mesecih začel pojavljati blaga oblika atopijskega dermatitisa po obrazu, a smo ga uspešno obvladali z izogibanjem mlečnim izdelkom ...
Pri 14 mesecih pa se je dermatitis pojavil na praktično celem telesu. Najbolj na trebuhu, hrbtu, med pregibi nog in rok ter za ušeski. (Spodaj slika stanja v še bolj začetni fazi).
Razlog?
Nisem prepričana, ampak nekaj dni pred tem, ko se je dermatitis pojavil, sta se zgodili dve večji spremembi. Ena je bila prenehanje dojenja, druga pa obvezno cepljenje. Sama domnevam, da je razlog slednji …
Pri pediatru nisem dobila nobenega konkretnega predloga za reševanje te težave, razen kreme s kortikosteroidi za hude primere in napotnico za alergologa. Ker se je stanje hitro poslabševalo in ker je začelo vse skupaj vplivati na njegov spanec (ponoči se je začel praskati) sem stvari vzela v svoje roke.
Pri znankah, ki so imele podobno izkušnjo, sem pridobila informacije, malo sem pobrskala še po spletu in naredila akcijski načrt, ki je k sreči obrodil sadove. V roku enega meseca smo se namreč uspešno popolnoma znebili dermatitisa.
Spodaj s tabo delim vse reči, ki smo jih uvedli, čeprav v resnici ne vem, kaj je najbolj odločilno vplivalo na izboljšanje. Najverjetneje pa je šlo za kombinacijo vsega naštetega:
  • Prenehali smo z uporabo mehčalca in kupili Sensitive tekoči prašek, pri pranju pa vedno vklopili funkcijo za dodatno dvojno izpiranje.
  • Oblačiti smo ga začeli samo v bombažna oblačila.
  • Dvakrat tedensko smo mu pripravili kopel v banji, v katero smo dodali morsko sol in sodo bikarbono.
  • Prenehali smo hoditi na plavalni tečaj, da koža ni prišla v stik s klorom in ostalimi nečistočami. Sem pa dobila nasvet, da če bi vseeno šli, da ga prej namažemo s hladilnim mazilom.
  • Kupili smo mu posebno olje za prhanje, namenjeno težavam s kožo, in sicer znamke Rilastil (Xerolact čistilno olje).
  • Dvakrat dnevno smo uvedli nego z mazili, in sicer zjutraj pred odhodom v varstvo in zvečer takoj po tuširanju na še vlažno kožo. V primeru živih ran uporabimo kremo na osnovi cinka, da se rane najprej posušijo (pri Mateu živih ran k sreči ni bilo). Suho kožo pa smo vedno mazali v dveh plasteh – najprej s kremo in potem čez to še nekaj mastnega. Ob tem smo kombinirali različne izdelke. Uporabljali smo dve kremi, in sicer AtopicCream znamke Skinfairytale in Xerolact balzam znamke Rilastil. Čez to pa smo uporabili še Malincino bio karite maslo ali pa Ribodermin mazilo.
  • Enkrat tedensko smo ga peljali na bioresonanco. Skupno smo naredili 4 obiske, saj zaradi izboljšanja več kot to ni bilo treba. Na prvem srečanju so mu naredili tudi teste, na katera živila preveč reagira. Dobili smo nasvet, da naj se izogibamo mlečnim izdelkom in citrusom, kar smo tudi naredili. Kravje mleko smo tako na primer zamenjali s kokosovim, mandljevim ali ovsenim napitkom.
  • Uvedli smo redno dnevno jemanje določenih prehranskih dopolnil za otroke. Jemal je: probiotike, omega 3 maščobe, vitamin D in sirup za imunski sistem na osnovi medicinskih gob znamke DR. Immune Five. V primeru, da so otročki stari več kot 2 leti, oz. ko že znajo sami prežvečiti bonbon, jim za krepitev imunskega sistema lahko ponudimo Malincine Multivitamine za otroke in probiotično prehransko dopolnilo Imunobiotike za otroke. Ker gre za gumi bonbončke sadnih okusov, jih otroci z velikim veseljem zaužijejo.  
V vmesnem času smo obiskali tudi alergologa, kjer pa mu niso ugotovili nobene alergije. V roku enega meseca, odkar smo uvedli vse zgoraj omenjene ukrepe, je postala koža našega Matea popolnoma lepa in zdrava.
Taka je bila naša izkušnja, upam pa, da bodo nasveti za boj s to, nič kaj prijetno nadlogo, pomagali vsem, ki to potrebujete.
 
Vesela bom tudi vaših izkušenj, ki mi jih lahko pošljete na nastja.kramer@malinca.si. Ta članek bom z veseljem dopolnila tudi z dodatnimi nasveti in idejami, ki jih bom prejela.
Dodajam pa še povezavo do pogovora v obliki podcasta, ki sem ga na temo atopijskega dermatitisa posnela s pediatrinjo dr. Leo Vodušek Reberšak.
Malinca Nastja

 

Želiš več informacij povezanih s starševstvom in otroki?
Vpiši svoje podatke in na email ti bom poslala najzanimivejše vsebine in novosti povezane s starševstvom.
Želim prejemati e-sporočila z vsebinami, ki so povezane s starševstvom. E-sporočila bomo pošiljali do 2x mesečno.
 
 
 

Komentarji (0)

Oddan še ni bil noben komentar. Oddaj svoj komentar in sodeluj v mesečni nagradni igri.